Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.
JAK PRAŽÍME KÁVU
KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST
Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně
Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .
4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny
- Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
- Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
- Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
- Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.
Co si pochvalují zákazníci
- Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
- Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
- 100% záruka původu kávy
- Vlastní espresso směsi
- Prodej od 100 gramů
- Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA
U NÁS V PRAŽÍRNĚ
- Úvod
- Káva podle země původu
- Kostarická káva
Kostarická káva
Kostarické zlato, tak bychom nazvali kávu z Kostariky. Země jako Guatemala, Nikaragua a Honduras nyní sice produkují větší objem, nemohou se vyrovnat kvalitě kávových zrn z Kostariky.
Kostarická káva chutná převážně jako čokoláda a zralé ovoce. Očekávejte příchutě medu a citrusů z lehkého pražení, mléčné čokolády a červeného ovoce ze středního pražení, tmavé čokolády a nugátu z tmavého pražení.
- Nejoblíbenější
Pokud pijete kostarickou kávu, už víte, že chutná skvěle. Ale co jiného víte o pozoruhodném kávovém průmyslu této malé země?
Historie kostarické kávy
Kostarika odstartovala středoamerický kávový průmysl. Káva byla do Kostariky přivezena koncem 18. století a stala se tak prvním středoamerickým národem pěstujícím kávu. Vzhledem k ideálním pěstitelským podmínkám není žádným překvapením, že se plodině od té doby daří.
Káva se stala hlavním zdrojem příjmů a překonala produkci kakaa, tabáku a cukru již v roce 1829.
Díky takovému náskoku vyrábí tato země jedny z nejlepších káv v regionu. Ačkoli země jako Guatemala, Nikaragua a Honduras nyní produkují větší objem, nemohou se vyrovnat kvalitě kávových zrn z Kostariky.
Chuť kávy
Kostarická káva chutná mimo jiné jako čokoláda a zralé ovoce. Očekávejte příchutě medu a citrusů z lehkého pražení, mléčné čokolády a červeného ovoce ze středního pražení, tmavé čokolády a nugátu z tmavšího pražení.
Jak se na Kostarice pije káva?
Kostaričané připravují svou kávu pomocí jedinečného vaření zvaného chorreador neboli kávové ponožky. Tento jednoduchý látkový filtr produkuje bohatou kapanou kávu, do které mnoho lidí z Kostariky přidává mléko. Zřídka používají cukr, protože káva je již přirozeně sladká.
Kde se pěstuje káva na Kostarice
Geograficky je Kostarika tenký pás země obklopený pobřežím, s hornatým střediskem ideálním pro pěstování vysoce kvalitních kávových zrn. Více než 80% kávových farem v zemi je obdařeno vysokou nadmořskou výškou, vulkanickou půdou a dokonalým počasím.
Každý region vyrábí kávová zrna s vlastními odlišnými příchutěmi. Mezi hlavní patří:
- Guanacaste
- West Valley
- Turrialba
- Orosi
- Tarrazu
- Brunca
- Tres Rio
- Central Valley
Farmáři nejprve zasadili kávu do Central Valley, kde se nachází hlavní město San Jose. Nejuznávanější kostarická káva však pochází z největší oblasti Tarrazu, která produkuje až 35% kávy v zemi. Zejména Tarrazu's La Minita je celosvětově známá výjimečnou kávou.
Pokud navštívíte tuto zemi, nezapomeňte se zaregistrovat na prohlídku kávy. Jděte na kávovou farmu a podívejte se, jak pěstují kávu. Nezapomeňte navštívit kávové plantáže zvané beneficio, abyste zjistili, jak tyto zpracovatelské závody fungují. Nezapomeňte také ochutnat jejich výrobky.
Metody zpracování kávy používané na Kostarice
Na Kostarice používají tři způsoby zpracování: promývání, přírodní a med.
Promývání
Promyté kávy chutnají čistě a jemně. Mezi příchutě patří med a mléčnou čokoládu s výrazným ovocným charakterem.
Přírodní
Přírodní kávy rostou v popularitě, protože jsou méně náročné na zdroje a nabízejí jedinečné chuťové profily. Mají sirupové tělo se silnější ovocnou chutí.
Med
Kávy zpracované medem jsou sladší a méně kyselé. Často chutnají po medu, melase a ovoci.
Obecně platí, že kostaričtí pěstitelé kávy nechávají ležet višňová kávová zrna co nejdéle, což umožňuje zrnům získat více ovocného charakteru.
Káva Robusta byla nelegální!
V roce 1989 přijala kostarická vláda zákon zakazující výsadbu nekvalitních zrn Robusta.
Cílem bylo postavit národ jako světového lídra v prémiové kávě Arabica, nejvyšší kvalitě kávových zrn.
Ve srovnání s robustní Robustou jsou však rostliny Arabica náchylnější ke změnám povětrnostních podmínek a škůdců. V roce 2018 stát zrušil zákon, aby ušetřil zemědělcům zbytečné strádání.
Současný stav kostarického kávového průmyslu
Téměř 10% obyvatel Kostariky se podílí na výrobě kávy, což představuje 90% produkce země. Asi 90% kávy je určeno na export každý rok. Stále je to však méně než 1% světové plodiny.
Ve srovnání s mnoha rostoucími regiony po celém světě je kostarický kávový průmysl docela vyspělý. Hodně z toho je díky Instituto del Café de Costa Rica, národní kávovou asociací. Sdružení je financováno z vývozní daně z kávy, která jim umožňuje provádět vědecký výzkum výroby kávy.