Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.
JAK PRAŽÍME KÁVU
KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST
Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně
Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .
4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny
- Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
- Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
- Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
- Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.
Co si pochvalují zákazníci
- Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
- Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
- 100% záruka původu kávy
- Vlastní espresso směsi
- Prodej od 100 gramů
- Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA
U NÁV V PRAŽÍRNĚ
- Úvod
- Káva podle země původu
- Dominikánská káva
Káva z dominikánské republiky
Káva z Dominikánské republiky nemá na světové scéně velký podíl. Ne proto, že by nebyla chutná, ale je to proto, že dominikánům káva tak chutná, že ji většinu vypijí sami, takže potom nezbyde na export. Naštěstí se zlomek výjimečné kávy v zemi dostane na světový trh.
Hlavními odrůdy kávy Arabica, se kterými se setkáte, jsou Typica, Caturra, Catuaí, Bourbon a Mundo Novo. Pěstují se také kávová zrna Robusta, ale jsou relativně vzácná a zřídka kdy se vyváží.
Vzhledem k tomu, že Dominikánská republika má tak rozmanité podmínky pěstování, je těžké přiřadit kávě z dané země svou příchuť. Díky proměnlivému počasí a odrůdám kávy v Dominikánské republice je šálek kávy variabilní, podle toho, kde byla zrna pěstována a jak byla pražena.
Chcete se dozvědět více o dominikánské kávě? • Oblasti pěstování • Způsob zpracování • Pražení a chuť •Certifikace •Výhodný obchod pro farmáře
Najdete zemité, ořechové, sladké a plné kávy, ze kterých se v některých regionech připravuje vynikající espresso. V jiných regionech najdete světlé, ovocné a kyselé kávy, které se skvěle připravují metodou Pour Over.
Káva v Dominikánské republice má obvykle vyváženou a čistou chuť, podobnou středoamerickému původu, jako je Nikaragua a Guatemala
Oblasti pěstování kávy a profily příchutí
Dominikánská republika zabírá východní polovinu ostrova Hispaniola, který sdílí s Haiti. Obě země sdílejí krásnou krajinu, bohatou zemědělskou půdu a často nedoceněný průmysl výroby kávy.
Ačkoli je to malá země, Dominikánská republika produkuje překvapivě rozmanitý výběr kávy. Má šest centrálních oblastí pěstování kávy rozložených do čtyř pohoří, která jsou rozptýlena po celé zemi a každá má specifickou nadmořskou výšku, půdu a mikroklima, které přispívají k odlišným příchutím.
Vládou oficiálně uznané delegované regiony:
- údolí Cibao
- Bani
- Azua
- San Jose de Ocoa
- Barahona
- Juncalito
Malé farmy však existují i v mnoha méně významných oblastech.
Většina kávových farem v Dominikánské republice jsou malé, rozlohu mají méně než 3 hektary a většinou se skládá z rodiny.
Arabica a Robusta
Hlavními odrůdy kávy Arabica, se kterými se setkáte, jsou Typica, Caturra, Catuaí, Bourbon a Mundo Novo.
Pěstují se také kávová zrna Robusta, ale jsou relativně vzácná a zřídka kdy se vyváží.
Způsob zpracování dominikánské kávy
Většina kávových zrn pěstovaných v Dominikánské republice se zpracovává za mokra, což znamená, že před sušením odstraní ovoce z kávových třešní, to zaručí konzistentnější a čistější chuť než káva zpracovaná za sucha.
Zpracování medu je také populární v zemi. V tomto případě část kávového ovoce zůstane během procesu sušení. Kontrola je obtížnější než mokré zpracování.
Když je zpracování medu úspěšné, dodává finální kávě sladký charakter.
Vzhledem k tomu, že Dominikánská republika má tak rozmanité podmínky pěstování, je těžké přiřadit kávě z dané země svou příchuť.
Díky proměnlivému počasí a odrůdám kávy v Dominikánské republice je šálek kávy variabilní, podle toho, kde byla zrna pěstována a jak byla pražena.
Najdete zemité, ořechové, sladké a plné kávy, ze kterých se v některých regionech připravuje vynikající espresso. V jiných regionech najdete světlé, ovocné a kyselé kávy, které se skvěle připravují metodou Pour Over.
Pražení a chuť kávy z Dominikánské republiky
Káva v Dominikánské republice má obvykle vyváženou a čistou chuť, podobnou středoamerickému původu, jako je Nikaragua a Guatemala, takže se dá dobře zvládnout téměř na jakoukoli praženou úroveň. Kromě toho rozmanitost regionů pěstování kávy znamená, že různá kávová zrna z dané země mohou být nejlépe zvýrazněna konkrétním pražením.
Abyste si mohli vychutnat tu nejlepší kávu z Dominikánské republiky, nemusíte přizpůsobovat svůj vkus. Ať už dáváte přednost ovocnému světlému pražení nebo čokoládovému tmavému pražení, určitě existuje značka, která splní vaše potřeby.
Certifikace dominikánské kávy
Pokud jste vědomým spotřebitelem, máte velkou šanci zkontrolovat svůj pytel kávových zrn na etiketách jako Organic nebo Fair Trade.
Tyto certifikace mohou být skutečně spolehlivým způsobem, jak zjistit, jak byla vaše káva v Dominikánské republice pěstována a uváděna na trh.
Pro farmáře je výhodnější přímý prodej
V přímém obchodu, pro který neexistuje žádná certifikace, jednají producenti a dovozci přímo, čímž vystřihují prostředníka. To podporuje lepší ceny pro zemědělce a kvalitnější zrna pro milovníky dominikánské kávy.
Řada dovozců a vývozců v odvětví kávy říká, že přímým obchodem můžeme do kapes zemědělců dostat více peněz, než kdybychom použili model Fairtrade Labelling Organisations.
Zatímco definice Organic je o něco přesnější než definice Fair Trade, také upadá v nemilost jako priorita pro speciální kávové společnosti. Drobní zemědělci často pěstují kávová zrna udržitelným způsobem a jednoduše jim chybí zdroje pro získání oficiální certifikace.
Jak pijí dominikáni svou kávu?
Dominikáni pijí kávu různými způsoby. Nemají žádný konkrétní národní nápoj. Je běžné vidět doma černou kávu s cukrem, často vařenou v konvičce Moka.
V kavárně jsou populární cafe con Leche a Americano.
Namelte si vlastní kávu
Nejlepší způsob, jak zajistit, aby byla vaše káva co nejčerstvější a nejchutnější, je mlít si kávu sami přímo před vařením. Takže pokud je to možné, vždy doporučujeme, abyste kupovali celá kávová zrna. To je obzvláště důležité u lehčího pražení, které mají tendenci mít mírnější příchutě rychle ztracené, když káva zvětrá.
Závěr
Dominikánská republika nemá na světové scéně velký nátlak jako země produkující kávu. Ale jak se ukázalo, není to proto, že by nepěstovali skvělou kávu; je to proto, že většinu pijí sami!
S rozmanitostí rostoucích regionů, mikroklimatu a odrůd existuje káva Dominikánská, která bude vyhovovat každému milovníkovi kávy, ať už hledáte čokoládové espresso nebo ovocnou zálivku.