Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.
JAK PRAŽÍME KÁVU
KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST
Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně
Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .
4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny
- Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
- Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
- Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
- Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.
Co si pochvalují zákazníci
- Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
- Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
- 100% záruka původu kávy
- Vlastní espresso směsi
- Prodej od 100 gramů
- Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA
U NÁS V PRAŽÍRNĚ
- Úvod
- Káva podle země původu
- Guatemala káva
Guatemala káva
Guatemalská káva je dokonalou rovnováhou plné, silné a sladké chuti s jemnou kyselinkou a komplexními chuťovými tóny. Káva z Guatemaly je sladká se středním až plným tělem a čokoládovými tóny.
Káva má buď hořkosladkou kakaovou chuť nebo sladkou chuť mléčné čokolády. Guatemalská káva je považována za klenot středoamerického kávového průmyslu. Doporučení metody přípravy guatemalské kávy: Pour over, French press a Cold brew
Historie guatemalské kávy
Káva byla do Guatemaly přivezena v polovině 17. století jako okrasné rostliny. Výroba kávy však ve skutečnosti začala vzkvétat až kolem roku 1860, kdy se v Guatemale propadl průmysl přírodních barviv, který byl nahrazen syntetickými produkty tudíž pro záchranu ekonomiky byl zapotřebí nový průmysl.
Vláda podpořila růst kávových plantáží a káva se rychle stala největším exportem země. Až do roku 2011 byla jednou z 5 největších zemí produkujících kávu.
V roce 1960 si pěstitelé guatemalské kávy vytvořili vlastní unii, která se oficiálně stala známou jako Anacafé (Asosiación Nacional del Café). Tato organizace je nyní odpovědná za marketing, výzkum a finanční podporu novým i stávajícím pěstitelům.
Unie se mimo jiné také snaží zlepšit život zemědělců žijících ve venkovských oblastech.
Kávový průmysl v Guatemale je poměrně velký, existuje zde více než 125 000 producentů kávy.
Jedinečné pěstitelské podmínky Guatemaly
V Guatemale existuje 7 hlavních regionů, kde se pěstuje káva. Přičemž nejoblíbenější jsou Antigua, Huehuetenango a Atitlan. Každý region má svou jedinečnou kombinaci podmínek pěstování a mikroklimatu.
Káva z Antiguy se pěstuje na svazích sopek, kde je hodně slunce a málo deště.
Region Huehuetenango, poblíž mexických hranic, má nejvyšší nadmořskou výšku (mezi 5 000–6 000 stop) a vytváří komplexní ovocné příchutě.
Káva z oblasti Atitlan se pěstuje ve vulkanické půdě. Tato oblast obklopuje jezero Atitlan, jehož voda se často používá k mokrému zpracování kávy. Standardem v této oblasti je ekologické hnojení bez použití pesticidů.
Guatemalská káva z tohoto regionu má obvykle ořechovou a čokoládovou chuť.
Dalšími regiony jsou:
- plošina Fraijanes, která obklopuje město Guatemala
- Rainforest Cobán, velmi vlhký subtropický les na severu
- Sopka San Marcos, nejteplejší a nejmokřejší oblast
- Oriente, suchá sopečná oblast.
Dvě významné kávové oblasti Guatemaly:
Guatemala káva Antigua
Antigua je domovem některých z nejstarších kávových farem v zemi.
Spousta z těchto farem jsou dobře vedeny a produkují jedny z nejlepších káv v zemi, jelikož mnoho farmářů dostává vzdělání, aby posunuli odvětví pěstování kávy vpřed.
Káva z Antiguy bude mít plné tělo, silnou sladkost a nízkou až střední kyselost. Očekávejte intenzivní chuť čokolády a náznaky ovocných tónů.
Guatemala káva Huehuetenango
Huehuetenango, pěstovaná v nejvyšších polohách v zemi, produkuje guatemalská kávová zrna s jasnou, živou kyselostí. Se středním tělem a sladkostí můžete očekávat mnohem větší kyselost a ovocné příchutě.
Jaké jsou preferované způsoby zpracování?
Guatemala je země se spoustou srážek a vlhkosti.
Vzhledem k velkému množství vody v zemi je mokré zpracování kávy nejběžnější. Vysoká úroveň vlhkosti má tendenci narušovat přirozený nebo suchý proces kávových zrn.
Mokrý proces často upřednostňují zemědělci i spotřebitelé, protože tato metoda zpracování je více konzistentní než metoda přirozeného zpracování a zdůrazňuje přirozenou kyselost kávy.
Jak chutná guatemalská káva
Chuť kávy z Guatemaly je sladká se středním až plným tělem a čokoládovými tóny.
Káva má buď hořkosladkou kakaovou chuť nebo sladkou chuť mléčné čokolády, stejně jako noty ořechů a karamelu. Mnoho lidí si také všimlo kouřového prvku.
Guatemalská kávová zrna pěstovaná ve vyšších nadmořských výškách, jako jsou ty v Huehuetenango, budou mít jasnější chuťové tóny od bobulí přes zelené jablko až po citrusy.
Nejlepší metody přípravy kávy
U kávy z Guatemaly je třeba zvýraznit dva různé atributy; chuť a kyselost nebo tělo a sladkost.
Pour over
Chcete-li zdůraznit kyselost a chuťové tóny kávy, pour over přinese skvělé výsledky. Využijte pro lehčí praženou kávu.
Papírový filtr pomáhá vytvářet čistý šálek s jasnými tóny chuti.
Ideální pro ty, kteří chtějí ochutnat jemné ovocné a květinové tóny svých guatemalských kávových zrn.
French press
Pro ty, kteří dávají přednost tmavší pražené kávě nebo chtějí jednoduše zdůraznit tělo a přirozenou sladkost, bude ideální French press.
Tato metoda úplného ponoření umožňuje kávě zůstat v kontaktu s vodou mnohem déle, což extrahuje více sladkosti a zajišťuje plné a těžké tělo v konečném šálku. Dávejte pozor, abyste kávu nevařili příliš dlouho, jinak budete mít příliš hořkou kávu.
Cold Brew
Kombinace celého těla, silné sladkosti a střední kyselosti přítomná ve většině zrn z Guatemaly Vám zajistí Cold Brew. Dlouhá doba pomáhá skutečně extrahovat sladkost a tělo, což vytváří silný a osvěžující šálek kávy.