Káva měsíce června - Letní espresso směs SIESTA - léto jak má být
Potřebujete poradit?
7:30–21:00
Logo
0 ks
za 0,00 Kč
V košíku zatím nic není. Pojďme ho naplnit ☕️
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
06.06.2023
Káva pro tatínky
Představujeme vám unikátní kávovou směs pro všechny tatínky! Káva pro tatínky je spojením dvou zajímavých indických káv - Indiam Monsooned Malabar Asp... číst celé
01.06.2023
Káva měsíce června: Letní espresso směs SIESTA
Vítejte v naší pražírně, kde tento měsíc máme tu čest představit Vám naši novou letní espresso směs SIESTA. Tato lahodná káva je jako láska na první d... číst celé
24.05.2023
Novinka - oranžová Gaggia New Classic Evo
Dnes bychom Vám rádi představili jednoho nového člena naší kávové rodiny - Gaggia New Classic Evo v oranžové barvě! Tento úžasný pákový kávovar je nej... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Novinky z Pražírny

Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.

JAK PRAŽÍME KÁVU


KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
       

SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST

Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně

Kávové koutky

Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .

4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny

  1. Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
  2. Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
  3. Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
  4. Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.

Co si pochvalují zákazníci

  • Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
  • Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
  • 100% záruka původu kávy
  • Vlastní espresso směsi
  • Prodej od 100 gramů
  • Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA

U NÁS V PRAŽÍRNĚ

Káva Keňa

Keňa kávaPokud jde o hodnocení nejlepších káv na celém světě, existuje jen hrstka významných regionů pěstujících kávu, které pravidelně vystupují na vrcholu. Jedním z nejznámějších je určitě Keňa.

Chcete se o kávě Keňa dozvědět více? Chuť kávyPěstováníZpůsob zpracování  Pražení •  Jak připravitTradiční nápoj
Nejprodávanější
1.
Pražená káva – Napříč Afrikou – Ethiopie, Zambie, Kenya, Kongo
Pražená káva – Napříč Afrikou – Ethiopie, Zambie, Kenya, Kongo
4 × 150 g
Skladem > 20 ks
  • Nejoblíbenější
588 Kč
511 Kč bez DPH
Zobrazuji 1-2 z 2
    Kenya AB Plus Ichamara
    4 hodnocení
    84 Kč
    73 Kč bez DPH
    84 Kč
    73 Kč bez DPH
    Skladem > 20 ks
    • Nejoblíbenější
    Pražená káva – Napříč Afrikou – Ethiopie, Zambie, Kenya, Kongo
    6 hodnocení
    588 Kč
    511 Kč bez DPH
    588 Kč
    511 Kč bez DPH
    Skladem > 20 ks
    Produktů na stránku 306090

    Káva Keňa

    Odborníci na kávu považují keňská kávová zrna za elitu elity díky plnému tělu a jemným a komplexním příchutím. A to není náhodou. Keňským farmářům přispívá mnoho různých faktorů. Od ideálních podmínek pro pěstování až po rozsáhlé výzkumné a obchodní strategie. Existuje velké zákulisí, díky kterému budou lahodná keňská kávová zrna na vrcholu. Pojďme se tedy ponořit hlouběji do krás keňské kávové kultury.

    Jak chutná káva z Keni

    Keňská kávová zrna jsou známá pro své plné tělo, vyváženou složitost a hluboký rozměr. Obvykle nabízejí slaně sladkou nuanci, kterou odborníci označují jako kyselinu podobnou vínu. Mnoho kávových zrn pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách je díky sopečným půdám naplněno vysokým obsahem kyselin.

    Káva Keňa je středně plná až plná, přesto dodává výraznou chuť a šťavnatost, která rezonuje na patře.

    V závislosti na odrůdě kávových zrn se tóny pohybují od bobulí černého rybízu až po citrusy. Chutě jsou v šálku univerzálně čisté a nabízejí tropickou chuť jedinečnou pro tuto oblast, která je ceněná mnoha znalci.

    Čestná uznání (nenechte si ujít)

    Nejoblíbenější a nejcennější keňská kávová zrna jsou SL-28 a SL-34. Tato roboticky znějící jména vycházejí ze skutečnosti, že oba druhy propagovala společnost Scott Labs před desítkami let. Laboratoř si najala keňská vláda ve třicátých letech minulého století, aby určila ekonomicky nejschopnější kmeny kávy v zemi.

    SL-34 se v terénu vyznačuje listy s bronzovým hrotem, odolností vůči silným dešťům a nižšími růstovými podmínkami. Přesto je SL-28 jejich primadona. Nabízí komplexní a oslnivou kyselost podobnou rajčatům, tak jedinečnou, že mnozí diskutují o terroiru jako o faktoru, který přispívá.

    Keňská kávová zrna jsou také tříděna podle velikosti, přičemž proces měření se provádí před pražením. Největší jsou klasifikovány v Keni E a druhé největší jsou označeny v Keni AA. Keňská kávová zrna AA patří k nejvyhledávanějším na světě.

    Pěstování kávy v Keni

    Na světě existují dva druhy kávových zrn: Arabica a Robusta. Je známo, že kávová zrna Arabica nabízejí lepší chuť a vyšší kvalitu kávy. Naopak kávová zrna Robusta, která trpí vrozenou hořkostí, jsou ceněny pro snadný růst a produkci velkých výnosů.

    Keňa je téměř dokonalým místem pro pěstování kávových zrn Arabica, u nichž se prokázalo, že se jim daří ve vysokých nadmořských výškách a v hluboké, dobře odvodněné hlinité půdě.

    Tato téměř exkluzivní produkce špičkových kávových zrn přispívá k celosvětové reputaci kvalitních káv. Keňa, která se stává globálním trendem, je stále více pod palbou při zavádění nových hybridních odrůd Arabiky, které úspěšně odolávají chorobám. Bohužel tyto kávová zrna nenabízejí stejné jemně kyselé nuance jako stará klasika SL-28 a SL-34.

    Podmínky pěstování keňské kávy

    V Keni se káva pěstuje na úrodné sopečné půdě ve vysokých nadmořských výškách mezi 1400 a 2000 metry nad mořem. Tato hluboká hlinitá půda je ideální pro pěstování kávových zrn Arabica a je do značné míry zodpovědná za reputaci Keni u kvalitních produktů.

    V současné době je pro kávu obděláváno přibližně 160 000 hektarů půdy. To se dělí na velké plantáže a malé pěstitele

    Hlavní oblast pěstování kávy leží na svazích Mt. Keňa a táhne se do hlavního města Nairobi, zatímco menší region je také v produkci kolem Mt. Elgon.

    Charakteristicky jasné příchutě keňské javy jsou často připisovány téměř úplnému nedostatku  stínu v obou těchto okresech.

    Způsob zpracování kávových zrn v Keni

    Při zpracování keňských kávových zrn byl zaveden zvláštní protokol, který produkuje spolehlivý vysoce kvalitní produkt. Veškeré zpracování se provádí mokrou metodou, která má sklon k výsledku v podobě čistějšího, jasnějšího a ovocnějšího šálku kávy.

    Během sklizně se vybírají pouze dokonale zralé červené třešně, přičemž se dbá na to, aby se odstranilo poškozené nebo nemocné ovoce.

    Zrna procházejí dlouhým procesem fermentace až 36 hodin. To pomáhá odstranit slizký, sladký povlak, poté jsou sušeny na slunci a poté odeslány dále k frézování.

    Vliv pražení na chuť kávy z Keni

    Keňané se dobře připravují na různé druhy pražení, ale většina se rozhodne pro lehké až střední pražení, aby lépe zdůraznili jemné ovocné příchutě kávových zrn.

    Klíčem je zdůraznit ovocnou kyselost kávových zrn spolu s krémovým pocitem v ústech. Často je upřednostňováni velmi lehké pražení, i když o něco tmavší může pomoci podpořit sladší bobulovitou chuť zrna.

    Velmi lehké pražení je často škrobovité se sladovými a banánovými nuancemi, zatímco o něco tmavší pražení Full City přináší do popředí kakaové a karamelové tóny.

    Pomalejší sušení pomáhá tlačit na sladkost a rozvíjet oceňovaný pocit v ústech. Dosažení první trhlinky (když zrna poprvé vydávají během pražení slyšitelný zvuk praskání) musí být provedeno pomalu.

    Navrhuje se také, aby se keňská kávová zrna nechala odpočívat alespoň dva dny po  procesu pražení, aby se skutečně optimalizovala jejich přirozená sladkost.

    Jak připravit kávu z Keni

    Stejně jako u jiných druhů kávy si můžete keňská zrna vychutnat několika různými způsoby. Nejvíce toho však získáte metodami French press a Cold Brew

    French Press

    Pokud máte zájem o skutečné vychutnání jemných nuancí keňského vaření, mnoho odborníků doporučuje spíše metodu namáčení než odkapávání. Ideální metoda je French Press nebo Aeropress.

    Navrhuje se také, aby se keňská zrna vařila o něco silněji a mlela o něco jemněji, než je běžná zrna. To vše slouží k lepšímu zvýraznění světlé a kyselé povahy zrn.

    Cold Brew

    V podobném duchu jsou keňská kávová zrna často považována za nejlepší pro přípravu Cold Brew. Káva za studena zachovává jemnější květinové a ovocné tóny zrn, což je obzvláště zajímavé u keňských kávových zrn proslulých šťavnatými příchutěmi.

    Cold Brew je stejně jednoduché jako namáčení mleté ​​kávy ve studené vodě po dobu 18 až 24 hodin, než se namočí rozemletá káva. French press je spolehlivým nástrojem pro tuto práci, i když lze použít nástroje jednoduché jako zavařovací sklenice a jemné síto.

    Tradiční příprava kávy

    Kahawa Chunghu

    Samotní Keňané upřednostňují čaj před kávou a pití kávy se v regionu začalo prosazovat až v posledních několika desetiletích. Výjimkou je Kahawa Chunghu, známá také jako keňská hořká káva, kterou tradičně usrkávali z miniaturních šálků starší svahilští muži.

    Nápoj se obvykle vaří na sporáku na dřevěném uhlí ve vysoké mosazné konvici a hořkost získává přidáním zázvoru, kardamonu, skořice a / nebo jiného koření. Často se podává s datlemi nebo jinými sladkými pochoutkami, které vyváží chuťové buňky.

    Kahawa Chunghu je často uváděn jako afrodiziakum, protože pomáhá při krevním oběhu a bdělosti.

    Novinky z našeho blogu

    Příběh otců a jejich spojení s kávou
    Příběh otců a jejich spojení s kávou
    Když se řekne otec, táta, tatínek, mnoho z nás si vybaví obrazy rána doma, kde rodiče společnými silami připravují snídani pro celou rodinu. A samozře... číst celé
    Společenská odpovědnost ve světě kávy
    Společenská odpovědnost ve světě kávy
    Ať už jste student, pracující člověk nebo jen milovník kávy, pravděpodobně jste si někdy koupili kávu s sebou v papírovém nebo plastovém kelímku. Je t... číst celé
    Cibetková káva jako způsob, jak si užít luxus s ohledem na společenskou odpovědnost
    Cibetková káva jako způsob, jak si užít luxus s ohledem na společenskou odpovědnost
    Představte si scénu - ráno vstáváte, táhne vás to k prvnímu šálku kávy dne, ale místo obvyklého aroma se vám do nosu dostane něco jiného, něco neuvěři... číst celé
    Kdy je ten správný čas začít s pitím kávy?
    Kdy je ten správný čas začít s pitím kávy?
    Káva je pro mnohé z nás neodmyslitelnou součástí každodenního života. Ať už jde o ranní probuzení, chvilku odpočinku během dne nebo posezení s přáteli... číst celé
    Novinky z Pražírny
    INFORMACE PRO KÁVOMILY

    Doprava a platba

    Otevírací doba poboček

    Obchodní podmínky

    Rychlé info? Pomoc? Volejte 603 365 958

    Pražíme denně, tedy v pondělí - pátek

    Aktuálně: 42 káv - 37 arabik, 3 směsi, 2 robusty

    KONTAKT
    Váš pražič - Josef Hora
    Váš pražič - Josef Hora
    7:30–21:00
    2013–2022 © Káva-Kroměříž.cz - Všechna práva vyhrazena. Design od OndrejDvorak.com
    Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz