Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
7:30 - 21:00
0 ks
za 0,00 Kč
V košíku zatím nic není. Pojďme ho naplnit ☕️
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
07.04.2021
Dubnová káva měsíce - Honduras El Mandarino
Jesus Lemus Leon je vlastník farmy El Mandarino, která leží 1450m.n.m. v oblasti Gualme v Corquin, v honduraském Copánu.Farma je osazena kávovníky ara... číst celé
02.04.2021
Malou degustační sadu doplňujeme o degustační deník
Malá degustační sada se u vás již od roku 2013 těší velké oblibě a tak jsme se rozhodli tuto malou krabičku, která představuje tu nejlepší vstupenku d... číst celé
25.03.2021
Objevuj kávu s degustačním deníkem
Staň se profesionálem a objevuj svět kávy s degustačním deníkem.Tato skvěle připravená a do detailu vyladěná pomůcka Ti bude nejen průvodcem, ale jist... číst celé
Zobrazit všechny novinky

Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.

JAK PRAŽÍME KÁVU


KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
       

SLEVA ZA VĚRNOST

Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti – za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně

Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .

4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny

  1. Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
  2. Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
  3. Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
  4. Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.

Co si pochvalují zákazníci

  • Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
  • Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
  • 100% záruka původu kávy
  • Vlastní espresso směsi
  • Prodej od 100 gramů
  • Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA

U nás v pražírně

Káva Keňa

Keňa kávaPokud jde o hodnocení nejlepších káv na celém světě, existuje jen hrstka významných regionů pěstujících kávu, které pravidelně vystupují na vrcholu. Jedním z nejznámějších je určitě Keňa.

Chcete se o kávě Keňa dozvědět více? Chuť kávyPěstováníZpůsob zpracování  Pražení •  Jak připravitTradiční nápoj
Nejprodávanější
1.
Pražená káva - Napříč Afrikou - Ethiopie, Zambie, Kenya, Kongo
Pražená káva - Napříč Afrikou - Ethiopie, Zambie, Kenya, Kongo
4 x 150g
Skladem > 20 ks
  • Nejoblíbenější
495 Kč
430 Kč bez DPH
Zobrazuji 1-2 z 2
  • Nejoblíbenější
Pražená káva - Napříč Afrikou - Ethiopie, Zambie, Kenya, Kongo
0 hodnocení
495 Kč
430 Kč bez DPH
495 Kč
430 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
    Pražená káva - Kenya AB Plus Ichamara
    0 hodnocení
    83 Kč
    72 Kč bez DPH
    83 Kč
    72 Kč bez DPH
    Skladem > 20 ks
    Produktů na stránku 306090

    Káva Keňa

    Odborníci na kávu považují keňská kávová zrna za elitu elity díky plnému tělu a jemným a komplexním příchutím. A to není náhodou. Keňským farmářům přispívá mnoho různých faktorů. Od ideálních podmínek pro pěstování až po rozsáhlé výzkumné a obchodní strategie. Existuje velké zákulisí, díky kterému budou lahodná keňská kávová zrna na vrcholu. Pojďme se tedy ponořit hlouběji do krás keňské kávové kultury.

    Jak chutná káva z Keni

    Keňská kávová zrna jsou známá pro své plné tělo, vyváženou složitost a hluboký rozměr. Obvykle nabízejí slaně sladkou nuanci, kterou odborníci označují jako kyselinu podobnou vínu. Mnoho kávových zrn pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách je díky sopečným půdám naplněno vysokým obsahem kyselin.

    Káva Keňa je středně plná až plná, přesto dodává výraznou chuť a šťavnatost, která rezonuje na patře.

    V závislosti na odrůdě kávových zrn se tóny pohybují od bobulí černého rybízu až po citrusy. Chutě jsou v šálku univerzálně čisté a nabízejí tropickou chuť jedinečnou pro tuto oblast, která je ceněná mnoha znalci.

    Čestná uznání (nenechte si ujít)

    Nejoblíbenější a nejcennější keňská kávová zrna jsou SL-28 a SL-34. Tato roboticky znějící jména vycházejí ze skutečnosti, že oba druhy propagovala společnost Scott Labs před desítkami let. Laboratoř si najala keňská vláda ve třicátých letech minulého století, aby určila ekonomicky nejschopnější kmeny kávy v zemi.

    SL-34 se v terénu vyznačuje listy s bronzovým hrotem, odolností vůči silným dešťům a nižšími růstovými podmínkami. Přesto je SL-28 jejich primadona. Nabízí komplexní a oslnivou kyselost podobnou rajčatům, tak jedinečnou, že mnozí diskutují o terroiru jako o faktoru, který přispívá.

    Keňská kávová zrna jsou také tříděna podle velikosti, přičemž proces měření se provádí před pražením. Největší jsou klasifikovány v Keni E a druhé největší jsou označeny v Keni AA. Keňská kávová zrna AA patří k nejvyhledávanějším na světě.

    Pěstování kávy v Keni

    Na světě existují dva druhy kávových zrn: Arabica a Robusta. Je známo, že kávová zrna Arabica nabízejí lepší chuť a vyšší kvalitu kávy. Naopak kávová zrna Robusta, která trpí vrozenou hořkostí, jsou ceněny pro snadný růst a produkci velkých výnosů.

    Keňa je téměř dokonalým místem pro pěstování kávových zrn Arabica, u nichž se prokázalo, že se jim daří ve vysokých nadmořských výškách a v hluboké, dobře odvodněné hlinité půdě.

    Tato téměř exkluzivní produkce špičkových kávových zrn přispívá k celosvětové reputaci kvalitních káv. Keňa, která se stává globálním trendem, je stále více pod palbou při zavádění nových hybridních odrůd Arabiky, které úspěšně odolávají chorobám. Bohužel tyto kávová zrna nenabízejí stejné jemně kyselé nuance jako stará klasika SL-28 a SL-34.

    Podmínky pěstování keňské kávy

    V Keni se káva pěstuje na úrodné sopečné půdě ve vysokých nadmořských výškách mezi 1400 a 2000 metry nad mořem. Tato hluboká hlinitá půda je ideální pro pěstování kávových zrn Arabica a je do značné míry zodpovědná za reputaci Keni u kvalitních produktů.

    V současné době je pro kávu obděláváno přibližně 160 000 hektarů půdy. To se dělí na velké plantáže a malé pěstitele

    Hlavní oblast pěstování kávy leží na svazích Mt. Keňa a táhne se do hlavního města Nairobi, zatímco menší region je také v produkci kolem Mt. Elgon.

    Charakteristicky jasné příchutě keňské javy jsou často připisovány téměř úplnému nedostatku  stínu v obou těchto okresech.

    Způsob zpracování kávových zrn v Keni

    Při zpracování keňských kávových zrn byl zaveden zvláštní protokol, který produkuje spolehlivý vysoce kvalitní produkt. Veškeré zpracování se provádí mokrou metodou, která má sklon k výsledku v podobě čistějšího, jasnějšího a ovocnějšího šálku kávy.

    Během sklizně se vybírají pouze dokonale zralé červené třešně, přičemž se dbá na to, aby se odstranilo poškozené nebo nemocné ovoce.

    Zrna procházejí dlouhým procesem fermentace až 36 hodin. To pomáhá odstranit slizký, sladký povlak, poté jsou sušeny na slunci a poté odeslány dále k frézování.

    Vliv pražení na chuť kávy z Keni

    Keňané se dobře připravují na různé druhy pražení, ale většina se rozhodne pro lehké až střední pražení, aby lépe zdůraznili jemné ovocné příchutě kávových zrn.

    Klíčem je zdůraznit ovocnou kyselost kávových zrn spolu s krémovým pocitem v ústech. Často je upřednostňováni velmi lehké pražení, i když o něco tmavší může pomoci podpořit sladší bobulovitou chuť zrna.

    Velmi lehké pražení je často škrobovité se sladovými a banánovými nuancemi, zatímco o něco tmavší pražení Full City přináší do popředí kakaové a karamelové tóny.

    Pomalejší sušení pomáhá tlačit na sladkost a rozvíjet oceňovaný pocit v ústech. Dosažení první trhlinky (když zrna poprvé vydávají během pražení slyšitelný zvuk praskání) musí být provedeno pomalu.

    Navrhuje se také, aby se keňská kávová zrna nechala odpočívat alespoň dva dny po  procesu pražení, aby se skutečně optimalizovala jejich přirozená sladkost.

    Jak připravit kávu z Keni

    Stejně jako u jiných druhů kávy si můžete keňská zrna vychutnat několika různými způsoby. Nejvíce toho však získáte metodami French press a Cold Brew

    French Press

    Pokud máte zájem o skutečné vychutnání jemných nuancí keňského vaření, mnoho odborníků doporučuje spíše metodu namáčení než odkapávání. Ideální metoda je French Press nebo Aeropress.

    Navrhuje se také, aby se keňská zrna vařila o něco silněji a mlela o něco jemněji, než je běžná zrna. To vše slouží k lepšímu zvýraznění světlé a kyselé povahy zrn.

    Cold Brew

    V podobném duchu jsou keňská kávová zrna často považována za nejlepší pro přípravu Cold Brew. Káva za studena zachovává jemnější květinové a ovocné tóny zrn, což je obzvláště zajímavé u keňských kávových zrn proslulých šťavnatými příchutěmi.

    Cold Brew je stejně jednoduché jako namáčení mleté ​​kávy ve studené vodě po dobu 18 až 24 hodin, než se namočí rozemletá káva. French press je spolehlivým nástrojem pro tuto práci, i když lze použít nástroje jednoduché jako zavařovací sklenice a jemné síto.

    Tradiční příprava kávy

    Kahawa Chunghu

    Samotní Keňané upřednostňují čaj před kávou a pití kávy se v regionu začalo prosazovat až v posledních několika desetiletích. Výjimkou je Kahawa Chunghu, známá také jako keňská hořká káva, kterou tradičně usrkávali z miniaturních šálků starší svahilští muži.

    Nápoj se obvykle vaří na sporáku na dřevěném uhlí ve vysoké mosazné konvici a hořkost získává přidáním zázvoru, kardamonu, skořice a / nebo jiného koření. Často se podává s datlemi nebo jinými sladkými pochoutkami, které vyváží chuťové buňky.

    Kahawa Chunghu je často uváděn jako afrodiziakum, protože pomáhá při krevním oběhu a bdělosti.

    Novinky z našeho blogu

    Když kakao nahradí káva …
    17.02.2021
    Když kakao nahradí káva …
    Když jsme v roce 2013 upražili první dávku brazilské kávy, nikdy by nás nenapadlo, kam až nás naše kroky zavedou. Za těch sedm let jsme u nás praži... číst celé
    Dočkáme se někdy skutečné české kávy?
    25.01.2021
    Dočkáme se někdy skutečné české kávy?
    Jak jistě mnozí z vás ví, káva je plodem kávovníku, resp. jeho části, který roste na nejrůznějších místech naší planety. Čas od času mi někdo polož... číst celé
    Filtrovaná káva: Proč pít kávu z filtru a na co si dát pozor?
    11.01.2021
    Filtrovaná káva: Proč pít kávu z filtru a na co si dát pozor?
    French press, moka konvička, dripper. To jsou vedle klasického českého „turka“ a espressa, nejběžnější postupy na přípravu kávy u nás. Že jsme zapo... číst celé
    JAK VYBRAT KÁVU DO NOVÉHO KÁVOVARU
    24.12.2020
    JAK VYBRAT KÁVU DO NOVÉHO KÁVOVARU
    Nejlepší kávu do kávovaru získáte když těsně před přípravou kávy čerstvě namelete kávová zrnka. V tomto článku si ukážeme podle čeho vybrat správně. číst celé

    SLEDUJTE NÁS NA INSTAGRAMU

    INFORMACE PRO KÁVOMILY

    Doprava a platba

    Otevírací doba poboček

    Obchodní podmínky

    Rychlé info? Pomoc? Volej 603 365 958

    Kudyznudy.cz - tipy na výlet

    Pražíme denně, tedy v pondělí - pátek

    Aktuálně: 42 káv - 37 arabik, 3 směsi, 2 robusty

    KONTAKT
    Váš pražič - Josef Hora
    Váš pražič - Josef Hora
    7:30 - 21:00
    Kava-kromeriz.cz - Všechna práva vyhrazena
    Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
    Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.