Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.
JAK PRAŽÍME KÁVU
KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST
Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně
Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .
4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny
- Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
- Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
- Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
- Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.
Co si pochvalují zákazníci
- Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
- Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
- 100% záruka původu kávy
- Vlastní espresso směsi
- Prodej od 100 gramů
- Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA
U NÁS V PRAŽÍRNĚ
- Úvod
- Káva podle země původu
- Etiopská káva
Etiopská káva
Káva Etiopie: Vše, co potřebujete vědět na jednom místě. Rodiště kávy, Etiopie, je uctívána pro své kávové zrna. Produkuje jedny z nejlepších káv jednoho původu na světě.
Dnes se ponoříme hlouběji do tohoto regionu a zjistíme, v čem je tato země pěstování kávy tak výjimečná. Podíváme se na bohatou historii kávy a současný stav kávy v tomto východoafrickém národě kávy.
Jste připraveni stát se odborníkem na etiopskou kávu?
Základní fakta o etiopské kávě
Původ etiopské kávy
Starověká etiopská historie tvrdí, že etiopský pastevec koz, Kaldi, poprvé objevil kávu a její magické výhody kolem roku 850 n. l. Legenda říká, že objevil své kozy, které jedly kávové ovoce ze stromů a divoce tančily. Byl tak fascinován těmito „magickými“ zrny, že si je přinesl domů s sebou.
Když Kaldi představil své výhody mnichovi, hodil zrna do ohně a prohlásil, že tento magický efekt byl dílem ďábla. Zrna se samozřejmě začala pražit a celá místnost byla naplněna vůní čerstvě pražené kávy. (První známky vaření kávy jako nápoje jsou však až mnohem později.)
Původní název kávy, Kaffa, pochází z oblasti v jihozápadní Etiopii, kde byla káva poprvé objevena ve volné přírodě. Na rozdíl od téměř každé jiné země pěstující kávu zde kávovníky rostou přirozeně.
Ideální podmínky pro pěstování kávových zrn
Etiopie je původním domovem kávy. Kávovníky zde po staletí rostly ve volné přírodě. Prostředí je perfektní pro výrobu úžasné kávy, aniž by do ní bylo cokoli přidáváno. V Etiopii roste více než tisíc různých odrůd kávy. Vysoké nadmořské výšky v jižní horské oblasti vytvářejí vynikající podmínky pro růst.
Půda je hluboká a vegetace bujná. Většina káv se pěstuje bez použití zemědělských chemikálií ve stínu a mimo jiné v rostlinách. Naproti tomu pěstitelé kávy kdekoli jinde na světě musí pěstovat konkrétní druhy kávy a vytvářet perfektní podmínky, jako je výsadba dalších stromů, které poskytují stín malým kávovníkům.
Chuťový profil etiopských káv: Co očekávat?
Káva z Etiopie je známá svými jasně ovocnými a květinovými příchutěmi. Tyto kávy mají obvykle vyšší kyselost, lehké až střední tělo a komplexní chuťové tóny.
Kávová zrna jsou buď omyta nebo přirozeně zpracována. Použitá metoda zpracování má obrovský dopad na konečnou chuť kávy. Když jsou kávy mokře zpracovány nebo umyty, ovoce se ihned mechanicky odstraní. Tyto zrnka se vyznačují svou čistotou chutí, která předvádí jasné, komplexní tóny. Závěrečný pohár má velmi čistou ochutnávku.
Přirozeně zpracované kávy se suší s ovocem, které zbylo na zrncích. Ovocná dřeň je odstraněna až těsně před vývozem.
Tyto kávová zrna jsou silněji naplněny ovocnými tóny, jako je borůvka, a obsahují hluboké čokoládové podtóny se sirupovitým tělem.
Většina kávy z Etiopie se zpracovává přirozeně. Takto to dělají po staletí a postupem času se to příliš nezměnilo. Mokré zpracování je naproti tomu poměrně nové a neustále se mění, když na scénu vstupuje nové zařízení.
Sidamo
Nejznámější pro své bohaté pocity v ústech, plná těla a sladké a komplexní chuťové profily. Fazole Sidamo mají často nízkou kyselost se zářivou dochutí. Díky své chuťové konzistenci jsou základním etiopským zrnkem pro mnoho pražičů kávy.
Yirgacheffe
Tyto kávy mají sladkou a ovocnou chuť a aroma s lehkým až středním tělem. Jsou neuvěřitelně voňavé a jsou pravidelně hodnoceny a hodnoceny jako nejkvalitnější arabiky na světě. Jelikož se jedná o prémiovou kávu, jsou často dražší.
Čestná uznání (nenechte si je ujít)
Do roku 1995 byla Etiopie rozdělena na provincie. Země je nyní rozdělena do okresů, ale název provincie se stále běžně používá k označení polohy. Nejjižnější provincie Sidamo (nebo Sidama) se nachází v mnoha oblastech pěstování kávy.
V oblasti Sidamo se nachází milované Yirgacheffe, malé městečko, jehož nedaleké farmy trvale produkují některé z nejlepších káv na světě. Mnoho výrobců v této oblasti Etiopie upřednostňuje metodu mokrého zpracování. Získá se tak jasná káva s vyšší kyselostí, lehkým tělem a sladkou ovocnou chutí a květinovými tóny.
Další fantastickou oblastí je Guji. Káva z Guji, která se nachází na jihu oblasti Sidamo, je vyhledávána některými z nejlepších pražic na světě. V šálku můžete očekávat sladké květinové tóny, jako je jasmín s melounem a broskví, a čajové tělo.
Harrar se nachází na východě Etiopie, jen na východ od hlavního města Addis Abeba. Tato oblast téměř výlučně vyrábí kávu zpracovanou za sucha. Tyto kávy budou vínové, budou mít charakter divokého ovoce a budou mít sirupové tělo. Matoucí je, že některé kávy Harrar (nebo Harar) jsou označeny jako Mocha Harrar, pojmenované pro přístav v Rudém moři, ze kterého se tradičně dodávala nejlepší káva na světě (včetně kávy z Jemenu).
Káva je pro Etiopany tak důležitá, že její pití doslova stráví každý den hodiny. Kávový obřad je nejdůležitějším sociálním spojením etiopské kultury. Pozvat je známkou úcty a přátelství.
Důležitost etiopského kávového obřadu
Káva hraje v etiopské kultuře tak silně zakořeněnou roli, že se objevuje v mnoha výrazech zabývajících se životem, jídlem a mezilidskými vztahy. Jedno běžné rčení je „Buna dabo naw“. To doslovně znamená „Káva je náš chléb“.
Každý obřad trvá 2–3 hodiny a je obvyklé, že si rodiny každý den užívají 2–3 z těchto obřadů. Jedná se o událost pro celou rodinu, při které se kávy podávají starším i děti. Hosté jsou často pozváni a konverzace se může pohybovat od politiky až po místní komunitu a další.
Podívejte se na toto video a uvidíte kávový obřad v akci.
Káva je pražena čerstvá na pánvi, ručně mletá pomocí nástroje podobného třecí misce a pomalu vařená v tradiční keramice vařením na otevřeném ohni. Káva se nalévá pomalu, aby nedošlo k nalévání sedliny spolu s kávou.
Mnozí si dávají kávu s lžičkou cukru, ale nikdy ne s mlékem. Do hrnce se přidá více vody a vaří se ještě dvakrát, s každým vařením je to slabší. Ačkoli nemusí chutnat tak dobře, 2. a 3. vaření jsou stejně důležité jako první.
Jak velká je dnes produkce etiopské kávy?
Etiopie je pátým největším světovým producentem kávy na světě a nejvýznamnějším producentem v Africe.
Etiopie je pátým největším národem na produkci kávy na světě a zemí s nejvyšší produkcí kávy v Africe. Etiopané konzumují přibližně polovinu kávy ve své zemi a ze 6,5 milionu vyrobených vyrobili jen 3,5 milionu pytlů. Káva je pro tyto lidi nesmírně důležitá.
Většinu vyrobené kávy tvoří drobní zemědělci. Zemědělci mohou prodávat svou kávu prostřednictvím komoditní burzy v Etiopii, kterou vláda zřídila v roce 2008. ECX to umožnil prostřednictvím standardizovaného postupu.
Jakmile jsou kávy z podobných regionů přivezeny na ECX, jsou smíchány a prodány.
Problém s ECX spočívá v tom, že značně ztěžuje trasování kávy zpět na konkrétní farmy, což je důležité u pražičů speciální kávy.
Od března 2017 však nové zásady umožňují zemědělcům, aby si před aukcí oddělili kávu a umožňovali nákup přímo prostřednictvím jednotlivých mycích stanic. To umožní společnostem hledat lepší kávu a navázat vztahy pro budoucí nákup kávy.
Tato transparentnost rovněž vybízí zemědělce, aby investovali do svých metod a vyráběli lepší kávu. Vzhledem k tomu, že káva bude prodávána bez míchání s jinými fazolemi, získá pouze cenu za to, jak dobrá je. Čím lépe chutná, tím vyšší je cena, kterou pravděpodobně přinesou.
Tipy, jak vařit kávu z Etiopie
Automatický drip
Vzhledem k tomu, že tato africká káva má tendenci mít lehké tělo a jasnější kyselost, funguje nejlépe jako filtrovaná káva. Použitím automatického odkapávače vytvoříte skvělý šálek, pokud je káva pražená a čerstvá. Papírový filtr dodá chutí kávy velkou jasnost a dodá jí dokonalé množství kyselosti a těla.
Pour over
Nejlepších výsledků však dosáhnete, když si ji připravíte jako zalití kávou. To umožňuje větší kontrolu nad procesem vaření a dostatečně zpomaluje vaření, aby vytáhlo nejlepší příchutě kávy.
Máte raději umyté Etiopany? Mohl bych doporučit Chemex, protože jejich silné papírové filtry dávají šálek kávy s tělem podobným čaji a čistými, jasnými tóny chuti. A co přírodní? Vyzkoušejte model V60 s tenčím papírovým filtrem, který předvede sirupové tělo a jasné, kyselé ovocné tóny. Při použití se středně hrubým mletím se Hario zaměřuje na ovocnost, jasnou kyselost a zabraňuje nadměrné extrakci hořkých prvků.
Cold Brew
Díky svým ovocným a květinovým tónům vytvářejí etiopská zrna také úžasný, osvěžující studený nápoj nebo ledovou kávu. Hladké s tóny borůvek nebo broskví? Ano prosím. Nezapomeňte hrubě pomlít na studené vaření, aby nedošlo k nadměrnému extrahování kyselosti kávy.
Můžete také uvařit etiopskou ledovou zálivku, pokud máte rádi svou studenou kávu s trochou elánu. Protože kávu vaříte horkou na ledu, uchová více kyselosti.
Kde koupit skutečná a kvalitní etiopská kávová zrna
Každý pražič, který tvrdí, že je vášnivý kafař, bude prodávat kávu z Etiopie. Nejlepším místem pro začátek by tedy byla místní kavárna nebo pražírna. Pokud si chcete něco rychle objednat online - nezapomeňte si vybrat pekáč, který se peče až PO zaplacení. Ne předtím. Provedli jsme průzkum a vyzkoušeli jsme několik společností. Zde je náš výběr.
Pro snadné objednání, kvalitu a cenu - doporučujeme zrna Yirgacheffe.
Pokuste se najít umytého a přirozeně zpracovaného Etiopana, abyste mohli porovnávat.
Káva je však sezónní a v některých ročních obdobích může být těžší ji najít.
Jak se praží etiopská káva
Ideální pražení kávových zrnek z Etiopie je klasické střední pražení. Tím získáte nejlepší rovnováhu mezi jasnou kyselostí, sladkými příchutěmi a středním tělem. Pokud byste pražili tmavší, zakryli byste mnoho příchutí, díky nimž jsou Etiopané skvělí. Mnoho pražičů dnes raději pečuje své etiopské zrnka velmi lehce. Jejich cílem je jasnost chuti. Tím by se získalo čajovité tělo a předvedlo by se jeho komplexní aroma.
Káva z Etiopie je nejlepší sama o sobě. Nechcete ho míchat s jinou kávou, protože tato zrna mají tolik co nabídnout samy o sobě.
Nejlepší je, když se konzumuje černá. S vyšší kyselostí a lehčím tělem to s mlékem nebo sladidlem příliš dobře nevydrží. Ale s dostatečnou přirozenou chutí a sladkostí v šálku vám nebude vadit pít tuto kávu černou.
Bunawoni Yidesetu (Vychutnejte si kávu)
Je celkem jasné, proč je etiopská káva tak blízká srdci milovníka kávy: je to tak dobré. Je to region, který produkuje jedny z nejunikátnějších káv na světě. Tady se zrodila káva.
Nyní víte něco o historii kávy a etiopském kávovém průmyslu a o tom, co dělá tato zrna jedinečnými. Je čas dát všechny tyto znalosti do práce a uvařit si zatraceně dobrou kávu! Máte oblíbenou kávu z Etiopie? Dejte nám v komentářích vědět, co jste vyzkoušeli a co ještě musíte vyzkoušet.
Ohlasy na etiopskou kávu
Evghenii Diomin - 22.01.2021 ⭐⭐⭐⭐⭐
Často kladené otázky
Kdo uvařil první kávu?
Sufi mniši v Jemenu nejprve vařili kávu. V 15. století historické záznamy uvádějí, že kávu vařili a konzumovali súfijští mniši, aby jim pomohli udržovat bdělost ohledně svých náboženských rituálů. V 16. století se káva rozšířila na Střední východ, do Turecka, Persie a severní Afriky. V polovině 17. století se káva rozšířila do Evropy.
Proč je etiopská káva důležitá?
Káva z Etiopie je pro etiopskou kulturu důležitá, protože odráží smysl pro komunitu, účast a tradici, ve které vytvářejí nová pouta a posilují staré. Pro zbytek světa je to důležité kvůli svému místu v historii a protože většina z nich je stále sklízena z divokých kávovníků v jejich přirozeném prostředí.
Je káva z Etiopie arabica nebo robusta?
Káva z Etiopie je arabica. Coffea arabica pochází z jihozápadní vysočiny v Etiopii; je to původní kávová třešeň, která byla vyvezena a přesazena do celého světa.