Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.
JAK PRAŽÍME KÁVU
KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST
Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně
Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .
4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny
- Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
- Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
- Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
- Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.
Co si pochvalují zákazníci
- Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
- Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
- 100% záruka původu kávy
- Vlastní espresso směsi
- Prodej od 100 gramů
- Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA
U NÁS V PRAŽÍRNĚ
- Úvod
- Káva podle země původu
- Káva z Hondurasu
Káva z Hondurasu
Honduras je země ve Střední Americe, zasazená mezi Nikaraguou, Salvadorem a Guatemalou. Honduraská káva se během několika let dopracovala až do fantastické kávy, která je známá po celém světě. Honduras se nyní ukazuje jako skutečná konkurence pro ostatní země s nejvyšší produkcí.
Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.
Chcete se dozvědět více o honduraské kávě? • Historie• Drobní zemědělci •Chuť kávy •Kde se káva pěstuje•Způsob zpracování Honduras kávy
Až donedávna nebyla honduraská káva pozoruhodná a země se spoléhala na to, že svou kávu expeduje do Guatemaly, kde ji prodají dráž.
Historie Hondurasu a kávy
Káva je historicky jedním z předních exportů v zemi (vedle banánů, krevet, oděvů a doutníků). Až do přelomu tisíciletí byla výroba kávy zaměřena na komerční trh a v důsledku toho byl Honduras považován spíše za vývozce méně kvalitní kávy než kávy speciální.
Na rozdíl od svých středoamerických sousedů Honduras neprodukoval speciální kávu. Nedostatek zkušeností v této oblasti spolu s nedostatečnou kontrolou kvality a honduraskou infrastrukturou znamenal, že potenciální kupci odložili nákup velkého množství kávy z honduraských pěstitelských oblastí.
Navíc přibližně 80% zemědělství v zemi zničil hurikán Mitch v roce 1998.
Mnoho honduraských farmářů mělo pocit, že ztrácejí čas uváděním kávy na trh, protože neviděli žádný finanční přínos. Pokračovali tedy v pašování do Guatemaly za účelem vyššího zisku.
Naděje pro Honduras
Honduraská káva se dokázala bránit i přes to, že šance byly docela mizivé. Na konci 90. let a počátkem roku 2000 zavedla vláda daň z vývozu kávy, která pomohla nasměrovat základní financování zpět do infrastruktury pěstování kávy. Konkrétně tato daň pomohla financovat silnice v odlehlých regionech pěstování kávy.
Jak si dokážete představit, poskytlo to mnoha farmářům finanční pobídku k dalšímu pěstování honduraské kávy v naději, že budou moci žít pohodlnější a stabilnější život. Honduras pomalu, ale jistě začal otáčet svou produkci kávy.
Drobní zemědělci
Dnes, po tolik potřebné revitalizaci ze strany vlády, se na výrobě kávových zrn podílí více než 100 000 rodin v Hondurasu. 95% těchto rodin jsou drobní zemědělci, což znamená, že se ve všech aspektech procesu pěstování kávy spoléhají na rodinnou práci.
Zatímco 70% těchto zemědělců hospodaří na pouhých 2 hektarech půdy, produkují přibližně 30% celkové produkce kávových zrn v zemi. Celkově se ročně vyváží zhruba šest milionů pytlů honduraské kávy.
Stejně jako v Zimbabwe klesá věk průměrných honduraských pěstitelů kávy. Mladší generace Hondurasu se nyní začínají zajímat o produkci kávových zrn, protože pro ně káva představuje dobrý výdělek.
Chuť kávy Honduras
Chutě se budou lišit v závislosti na regionu, z něhož pocházejí, ale některé běžné chutě jsou kombinací tmavších a karamelových tónů a světlejších tónů, jako je tropické ovoce a bobule. Chuť honduraské kávy byla také popsána jako příchuť meruněk a čokolády.
Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.
Fakta o kávě Honduras
- Rostoucí nadmořská výška: 1100 - 1650 metrů nad mořem
- Odrůda arabiky: Bourbon, Caturra, Typica, Catuai, Pacas
- Období sklizně: listopad - duben
- Proces frézování: Umyté, sušené
- Vůně: vanilka, lískový ořech
- Příchuť: Čokoládová, ořechová
- Tělo: kulaté, střední
- Kyselost: lehká a vyvážená
Kde se káva pěstuje
Honduraská káva se pěstuje především na západě Hondurasu, kde tato země hraničí s Guatemalou a Salvadorem. Podobně jako Ghana má Honduras šest dobře definovaných oblastí pěstování kávy. Každý region má různé výšky, období sklizně a chuťové profily:
- Agalta: 1100 m - 1400 m / prosinec až březen - sladká, s čokoládovou vůní
- Comayagua: 1 000 m - 1 500 m / prosinec až březen - lehce kyselé s nádechem citrusů
- Marcala-Montecillos: 1 200 m - 1 600 m / prosinec až duben - ovocné a sladké
- Opalaca: 1 100 m - 1 500 m / listopad až únor - ovocný a bobulovitý
- Copan: 1 000 m - 1 500 m / listopad až březen - sladký, náznaky čokolády a karamelu
- El Paraiso: 950 m - 1950 m / prosinec až březen - sladké, s nádechem jasmínu, zeleného jablka, broskví a borůvek
To je velká chuťová škála pro tak nedoceněnou kávu.
Způsoby zpracování honduraské kávy
Metoda mokrého zpracování je nejběžnějším způsobem zpracování lahodných honduraských kávových zrn. Tato metoda vyžaduje velmi specifické vybavení a velmi velké množství vody!
Kávové třešně, které farmáři sklízejí, jsou tříděny ponořením do vody. Dobré třešně na kávu klesnou na dno kádě, zatímco ty špatné nebo nezralé vystoupí na vrchol. Šlupka kávové třešně se poté odstraní, obvykle přitlačením ovoce na síto pomocí stroje.
Tato metoda je velmi užitečná pro čištění a třídění velkých dávek kávových třešní a je nejběžnější metodou třídění používanou v pro kávu Honduras.