Potřebujete poradit?
7:30–21:00
Logo
0 ks
za 0,00 Kč
V košíku zatím nic není. Pojďme ho naplnit ☕️
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
21.09.2022
Nové dárkové truhly
V naši pražírně jsme pro vás připravili hned několik tématických dárkových sad, které jistě potěší nejedno správného kávomila. Všechny sady jsou zabal... číst celé
14.09.2022
Založili jsme další, v pořadí již třetí, BARELKU - Svatováclavskou
Svatováclavská barelka - vol. 3 - předobjednávka Pro třetí edici naší barelky jsme do dvou soudků naložili 10 kg zrnek úžasné kávy Nicaragua SHG EP N... číst celé
07.09.2022
Kávou měsíce září je espresso směs FORTE
Káva měsíce září - espresso směs FORTEVýběrová chuťově vyvážená směs 3 druhů zelené kávy odrůdy Coffea Arabica (80%) a Coffea Canephora - robusta (20%... číst celé
Zobrazit všechny novinky

Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.

JAK PRAŽÍME KÁVU


KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
       

SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST

Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti – za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně

Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .

4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny

  1. Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
  2. Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
  3. Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
  4. Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.

Co si pochvalují zákazníci

  • Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
  • Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
  • 100% záruka původu kávy
  • Vlastní espresso směsi
  • Prodej od 100 gramů
  • Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA

U NÁV V PRAŽÍRNĚ

Káva z Hondurasu

Honduras je země ve Střední Americe, zasazená mezi Nikaraguou, Salvadorem a Guatemalou.Honduras Honduraská káva se během několika let dopracovala až  do fantastické kávy, která je známá po celém světě. Honduras se nyní ukazuje jako skutečná konkurence pro ostatní země s nejvyšší produkcí.

Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.

Chcete se dozvědět více o honduraské kávě? HistorieDrobní zemědělci Chuť kávy Kde se káva pěstujeZpůsob zpracování Honduras kávy 

Zobrazuji 1-5 z 5
    Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén - washed
    1 hodnocení
    138 Kč
    120 Kč bez DPH
    138 Kč
    120 Kč bez DPH
    Skladem > 20 ks
      Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén - natural
      0 hodnocení
      138 Kč
      120 Kč bez DPH
      138 Kč
      120 Kč bez DPH
      Skladem > 20 ks
        Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén - honey
        1 hodnocení
        138 Kč
        120 Kč bez DPH
        138 Kč
        120 Kč bez DPH
        Skladem > 20 ks
          Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén - natural - pražená na filtr
          0 hodnocení
          138 Kč
          120 Kč bez DPH
          138 Kč
          120 Kč bez DPH
          Skladem > 20 ks
            Honduras Geisha White Honey - natural
            0 hodnocení
            138 Kč
            120 Kč bez DPH
            138 Kč
            120 Kč bez DPH
            Skladem > 20 ks
            Produktů na stránku 306090

            Honduras káva

            Až donedávna nebyla honduraská káva pozoruhodná a země se spoléhala na to, že svou kávu expeduje do Guatemaly, kde ji prodají dráž.

            Historie Hondurasu a kávy

            Káva je historicky jedním z předních exportů v zemi (vedle banánů, krevet, oděvů a doutníků). Až do přelomu tisíciletí byla výroba kávy zaměřena na komerční trh a v důsledku toho byl Honduras považován spíše za vývozce méně kvalitní kávy než kávy speciální.

            Na rozdíl od svých středoamerických sousedů Honduras neprodukoval speciální kávu. Nedostatek zkušeností v této oblasti spolu s nedostatečnou kontrolou kvality a honduraskou infrastrukturou znamenal, že potenciální kupci odložili nákup velkého množství kávy z honduraských pěstitelských oblastí. 

            Navíc přibližně 80% zemědělství v zemi zničil hurikán Mitch v roce 1998.

            Mnoho honduraských farmářů mělo pocit, že ztrácejí čas uváděním kávy na trh, protože neviděli žádný finanční přínos. Pokračovali tedy v pašování do Guatemaly za účelem vyššího zisku.

            Naděje pro Honduras

            Honduraská káva se dokázala bránit i přes to, že šance byly docela mizivé. Na konci 90. let a počátkem roku 2000 zavedla vláda daň z vývozu kávy, která pomohla nasměrovat základní financování zpět do infrastruktury pěstování kávy. Konkrétně tato daň pomohla financovat silnice v odlehlých regionech pěstování kávy.

            Jak si dokážete představit, poskytlo to mnoha farmářům finanční pobídku k dalšímu pěstování honduraské kávy v naději, že budou moci žít pohodlnější a stabilnější život. Honduras pomalu, ale jistě začal otáčet svou produkci kávy.

            Drobní zemědělci

            Dnes, po tolik potřebné revitalizaci ze strany vlády, se na výrobě kávových zrn podílí více než 100 000 rodin v Hondurasu. 95% těchto rodin jsou drobní zemědělci, což znamená, že se ve všech aspektech procesu pěstování kávy spoléhají na rodinnou práci.

            Zatímco 70% těchto zemědělců hospodaří na pouhých 2 hektarech půdy, produkují přibližně 30% celkové produkce kávových zrn v zemi. Celkově se ročně vyváží zhruba šest milionů pytlů honduraské kávy.

            Stejně jako v Zimbabwe klesá věk průměrných honduraských pěstitelů kávy. Mladší generace Hondurasu se nyní začínají zajímat o produkci kávových zrn, protože pro ně káva představuje dobrý výdělek.

            Chuť kávy Honduras

            Chutě se budou lišit v závislosti na regionu, z něhož pocházejí, ale některé běžné chutě jsou kombinací tmavších a karamelových tónů a světlejších tónů, jako je tropické ovoce a bobule. Chuť honduraské kávy byla také popsána jako příchuť meruněk a čokolády.

            Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.

            Fakta o kávě Honduras

            • Rostoucí nadmořská výška: 1100 - 1650 metrů nad mořem
            • Odrůda arabiky: Bourbon, Caturra, Typica, Catuai, Pacas
            • Období sklizně: listopad - duben
            • Proces frézování: Umyté, sušené
            • Vůně: vanilka, lískový ořech
            • Příchuť: Čokoládová, ořechová
            • Tělo: kulaté, střední
            • Kyselost: lehká a vyvážená

            Kde se káva pěstuje

            Honduraská káva se pěstuje především na západě Hondurasu, kde tato země hraničí s Guatemalou a Salvadorem. Podobně jako Ghana má Honduras šest dobře definovaných oblastí pěstování kávy. Každý region má různé výšky, období sklizně a chuťové profily:

            • Agalta: 1100 m - 1400 m / prosinec až březen - sladká, s čokoládovou vůní
            • Comayagua: 1 000 m - 1 500 m / prosinec až březen - lehce kyselé s nádechem citrusů
            • Marcala-Montecillos: 1 200 m - 1 600 m / prosinec až duben - ovocné a sladké
            • Opalaca: 1 100 m - 1 500 m / listopad až únor - ovocný a bobulovitý
            • Copan: 1 000 m - 1 500 m / listopad až březen - sladký, náznaky čokolády a karamelu
            • El Paraiso: 950 m - 1950 m / prosinec až březen - sladké, s nádechem jasmínu, zeleného jablka, broskví a borůvek

            To je velká chuťová škála pro tak nedoceněnou kávu.

            Způsoby zpracování honduraské kávy

            Metoda mokrého zpracování je nejběžnějším způsobem zpracování lahodných honduraských kávových zrn. Tato metoda vyžaduje velmi specifické vybavení a velmi velké množství vody!

            Kávové třešně, které farmáři sklízejí, jsou tříděny ponořením do vody. Dobré třešně na kávu klesnou na dno kádě, zatímco ty špatné nebo nezralé vystoupí na vrchol. Šlupka kávové třešně se poté odstraní, obvykle přitlačením ovoce na síto pomocí stroje.

            Tato metoda je velmi užitečná pro čištění a třídění velkých dávek kávových třešní a je nejběžnější metodou třídění používanou v pro kávu Honduras.

            Novinky z našeho blogu

            5 kroků k dokonale napěněnému mléku
            03.01.2022
            5 kroků k dokonale napěněnému mléku
            Správně napěněné mléko je v kávovém světě něco, o co usiluje každý správný barista. Jak ale napěnit mléko, abyste získali lahodnou mikropěnu? Pojďme s... číst celé
            3 nejlepší vánoční recepty na skvělou kávu
            13.12.2021
            3 nejlepší vánoční recepty na skvělou kávu
            Vánoce jsou téměř za dveřmi a my pro vás máme hned 3 tipy, jak si doma připravit lahodnou kávu, která nejen zahřeje, ale především skvěle chutná! Užij... číst celé
            Adventní chvíle s kávou
            01.12.2021
            Adventní chvíle s kávou
            Taky jste jako dítě nedočkavě čekali, až si každé ráno otevřete okénko nebo pytlíček v adventním kalendáři? číst celé
            Latte vs flat white – znáte rozdíl?
            26.11.2021
            Latte vs flat white – znáte rozdíl?
            Caffè latte a flat white rozhodně patří mezi nejobjednávanější nápoje na bázi espressa v kavárnách po celém světě. Víte, co si pod těmito názvy předst... číst celé
            INFORMACE PRO KÁVOMILY

            Doprava a platba

            Otevírací doba poboček

            Obchodní podmínky

            Rychlé info? Pomoc? Volejte 603 365 958

            Pražíme denně, tedy v pondělí - pátek

            Aktuálně: 42 káv - 37 arabik, 3 směsi, 2 robusty

            KONTAKT
            Váš pražič - Josef Hora
            Váš pražič - Josef Hora
            7:30–21:00
            2013–2022 © Káva-Kroměříž.cz - Všechna práva vyhrazena. Design od OndrejDvorak.com
            Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz