Káva měsíce června - Letní espresso směs SIESTA - léto jak má být
Potřebujete poradit?
7:30–21:00
Logo
0 ks
za 0,00 Kč
V košíku zatím nic není. Pojďme ho naplnit ☕️
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
06.06.2023
Káva pro tatínky
Představujeme vám unikátní kávovou směs pro všechny tatínky! Káva pro tatínky je spojením dvou zajímavých indických káv - Indiam Monsooned Malabar Asp... číst celé
01.06.2023
Káva měsíce června: Letní espresso směs SIESTA
Vítejte v naší pražírně, kde tento měsíc máme tu čest představit Vám naši novou letní espresso směs SIESTA. Tato lahodná káva je jako láska na první d... číst celé
24.05.2023
Novinka - oranžová Gaggia New Classic Evo
Dnes bychom Vám rádi představili jednoho nového člena naší kávové rodiny - Gaggia New Classic Evo v oranžové barvě! Tento úžasný pákový kávovar je nej... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Novinky z Pražírny

Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.

JAK PRAŽÍME KÁVU


KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
       

SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST

Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně

Kávové koutky

Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .

4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny

  1. Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
  2. Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
  3. Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
  4. Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.

Co si pochvalují zákazníci

  • Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
  • Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
  • 100% záruka původu kávy
  • Vlastní espresso směsi
  • Prodej od 100 gramů
  • Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA

U NÁS V PRAŽÍRNĚ

Káva z Hondurasu

Honduras je země ve Střední Americe, zasazená mezi Nikaraguou, Salvadorem a Guatemalou.Honduras Honduraská káva se během několika let dopracovala až  do fantastické kávy, která je známá po celém světě. Honduras se nyní ukazuje jako skutečná konkurence pro ostatní země s nejvyšší produkcí.

Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.

Chcete se dozvědět více o honduraské kávě? HistorieDrobní zemědělci Chuť kávy Kde se káva pěstujeZpůsob zpracování Honduras kávy 

Zobrazuji 1-4 z 4
    Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén – Washed
    2 hodnocení
    138 Kč
    120 Kč bez DPH
    138 Kč
    120 Kč bez DPH
    Skladem > 20 ks
      Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén – Natural
      0 hodnocení
      138 Kč
      120 Kč bez DPH
      138 Kč
      120 Kč bez DPH
      Skladem > 20 ks
        Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén – Honey
        3 hodnocení
        138 Kč
        120 Kč bez DPH
        138 Kč
        120 Kč bez DPH
        Skladem > 20 ks
          Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén – natural – Pražená na filtr
          7 hodnocení
          138 Kč
          120 Kč bez DPH
          138 Kč
          120 Kč bez DPH
          Skladem > 20 ks
          Produktů na stránku 306090

          Honduras káva

          Až donedávna nebyla honduraská káva pozoruhodná a země se spoléhala na to, že svou kávu expeduje do Guatemaly, kde ji prodají dráž.

          Historie Hondurasu a kávy

          Káva je historicky jedním z předních exportů v zemi (vedle banánů, krevet, oděvů a doutníků). Až do přelomu tisíciletí byla výroba kávy zaměřena na komerční trh a v důsledku toho byl Honduras považován spíše za vývozce méně kvalitní kávy než kávy speciální.

          Na rozdíl od svých středoamerických sousedů Honduras neprodukoval speciální kávu. Nedostatek zkušeností v této oblasti spolu s nedostatečnou kontrolou kvality a honduraskou infrastrukturou znamenal, že potenciální kupci odložili nákup velkého množství kávy z honduraských pěstitelských oblastí. 

          Navíc přibližně 80% zemědělství v zemi zničil hurikán Mitch v roce 1998.

          Mnoho honduraských farmářů mělo pocit, že ztrácejí čas uváděním kávy na trh, protože neviděli žádný finanční přínos. Pokračovali tedy v pašování do Guatemaly za účelem vyššího zisku.

          Naděje pro Honduras

          Honduraská káva se dokázala bránit i přes to, že šance byly docela mizivé. Na konci 90. let a počátkem roku 2000 zavedla vláda daň z vývozu kávy, která pomohla nasměrovat základní financování zpět do infrastruktury pěstování kávy. Konkrétně tato daň pomohla financovat silnice v odlehlých regionech pěstování kávy.

          Jak si dokážete představit, poskytlo to mnoha farmářům finanční pobídku k dalšímu pěstování honduraské kávy v naději, že budou moci žít pohodlnější a stabilnější život. Honduras pomalu, ale jistě začal otáčet svou produkci kávy.

          Drobní zemědělci

          Dnes, po tolik potřebné revitalizaci ze strany vlády, se na výrobě kávových zrn podílí více než 100 000 rodin v Hondurasu. 95% těchto rodin jsou drobní zemědělci, což znamená, že se ve všech aspektech procesu pěstování kávy spoléhají na rodinnou práci.

          Zatímco 70% těchto zemědělců hospodaří na pouhých 2 hektarech půdy, produkují přibližně 30% celkové produkce kávových zrn v zemi. Celkově se ročně vyváží zhruba šest milionů pytlů honduraské kávy.

          Stejně jako v Zimbabwe klesá věk průměrných honduraských pěstitelů kávy. Mladší generace Hondurasu se nyní začínají zajímat o produkci kávových zrn, protože pro ně káva představuje dobrý výdělek.

          Chuť kávy Honduras

          Chutě se budou lišit v závislosti na regionu, z něhož pocházejí, ale některé běžné chutě jsou kombinací tmavších a karamelových tónů a světlejších tónů, jako je tropické ovoce a bobule. Chuť honduraské kávy byla také popsána jako příchuť meruněk a čokolády.

          Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.

          Fakta o kávě Honduras

          • Rostoucí nadmořská výška: 1100 - 1650 metrů nad mořem
          • Odrůda arabiky: Bourbon, Caturra, Typica, Catuai, Pacas
          • Období sklizně: listopad - duben
          • Proces frézování: Umyté, sušené
          • Vůně: vanilka, lískový ořech
          • Příchuť: Čokoládová, ořechová
          • Tělo: kulaté, střední
          • Kyselost: lehká a vyvážená

          Kde se káva pěstuje

          Honduraská káva se pěstuje především na západě Hondurasu, kde tato země hraničí s Guatemalou a Salvadorem. Podobně jako Ghana má Honduras šest dobře definovaných oblastí pěstování kávy. Každý region má různé výšky, období sklizně a chuťové profily:

          • Agalta: 1100 m - 1400 m / prosinec až březen - sladká, s čokoládovou vůní
          • Comayagua: 1 000 m - 1 500 m / prosinec až březen - lehce kyselé s nádechem citrusů
          • Marcala-Montecillos: 1 200 m - 1 600 m / prosinec až duben - ovocné a sladké
          • Opalaca: 1 100 m - 1 500 m / listopad až únor - ovocný a bobulovitý
          • Copan: 1 000 m - 1 500 m / listopad až březen - sladký, náznaky čokolády a karamelu
          • El Paraiso: 950 m - 1950 m / prosinec až březen - sladké, s nádechem jasmínu, zeleného jablka, broskví a borůvek

          To je velká chuťová škála pro tak nedoceněnou kávu.

          Způsoby zpracování honduraské kávy

          Metoda mokrého zpracování je nejběžnějším způsobem zpracování lahodných honduraských kávových zrn. Tato metoda vyžaduje velmi specifické vybavení a velmi velké množství vody!

          Kávové třešně, které farmáři sklízejí, jsou tříděny ponořením do vody. Dobré třešně na kávu klesnou na dno kádě, zatímco ty špatné nebo nezralé vystoupí na vrchol. Šlupka kávové třešně se poté odstraní, obvykle přitlačením ovoce na síto pomocí stroje.

          Tato metoda je velmi užitečná pro čištění a třídění velkých dávek kávových třešní a je nejběžnější metodou třídění používanou v pro kávu Honduras.

          Novinky z našeho blogu

          Příběh otců a jejich spojení s kávou
          Příběh otců a jejich spojení s kávou
          Když se řekne otec, táta, tatínek, mnoho z nás si vybaví obrazy rána doma, kde rodiče společnými silami připravují snídani pro celou rodinu. A samozře... číst celé
          Společenská odpovědnost ve světě kávy
          Společenská odpovědnost ve světě kávy
          Ať už jste student, pracující člověk nebo jen milovník kávy, pravděpodobně jste si někdy koupili kávu s sebou v papírovém nebo plastovém kelímku. Je t... číst celé
          Cibetková káva jako způsob, jak si užít luxus s ohledem na společenskou odpovědnost
          Cibetková káva jako způsob, jak si užít luxus s ohledem na společenskou odpovědnost
          Představte si scénu - ráno vstáváte, táhne vás to k prvnímu šálku kávy dne, ale místo obvyklého aroma se vám do nosu dostane něco jiného, něco neuvěři... číst celé
          Kdy je ten správný čas začít s pitím kávy?
          Kdy je ten správný čas začít s pitím kávy?
          Káva je pro mnohé z nás neodmyslitelnou součástí každodenního života. Ať už jde o ranní probuzení, chvilku odpočinku během dne nebo posezení s přáteli... číst celé
          Novinky z Pražírny
          INFORMACE PRO KÁVOMILY

          Doprava a platba

          Otevírací doba poboček

          Obchodní podmínky

          Rychlé info? Pomoc? Volejte 603 365 958

          Pražíme denně, tedy v pondělí - pátek

          Aktuálně: 42 káv - 37 arabik, 3 směsi, 2 robusty

          KONTAKT
          Váš pražič - Josef Hora
          Váš pražič - Josef Hora
          7:30–21:00
          2013–2022 © Káva-Kroměříž.cz - Všechna práva vyhrazena. Design od OndrejDvorak.com
          Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz