Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
7:30 - 21:00
0 ks
za 0,00 Kč
V košíku zatím nic není. Pojďme ho naplnit ☕️
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
07.04.2021
Dubnová káva měsíce - Honduras El Mandarino
Jesus Lemus Leon je vlastník farmy El Mandarino, která leží 1450m.n.m. v oblasti Gualme v Corquin, v honduraském Copánu.Farma je osazena kávovníky ara... číst celé
02.04.2021
Malou degustační sadu doplňujeme o degustační deník
Malá degustační sada se u vás již od roku 2013 těší velké oblibě a tak jsme se rozhodli tuto malou krabičku, která představuje tu nejlepší vstupenku d... číst celé
25.03.2021
Objevuj kávu s degustačním deníkem
Staň se profesionálem a objevuj svět kávy s degustačním deníkem.Tato skvěle připravená a do detailu vyladěná pomůcka Ti bude nejen průvodcem, ale jist... číst celé
Zobrazit všechny novinky

Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.

JAK PRAŽÍME KÁVU


KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
       

SLEVA ZA VĚRNOST

Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti – za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně

Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .

4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny

  1. Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
  2. Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
  3. Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
  4. Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.

Co si pochvalují zákazníci

  • Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
  • Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
  • 100% záruka původu kávy
  • Vlastní espresso směsi
  • Prodej od 100 gramů
  • Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA

U nás v pražírně

Káva z Hondurasu

Honduras je země ve Střední Americe, zasazená mezi Nikaraguou, Salvadorem a Guatemalou.Honduras Honduraská káva se během několika let dopracovala až  do fantastické kávy, která je známá po celém světě. Honduras se nyní ukazuje jako skutečná konkurence pro ostatní země s nejvyšší produkcí.

Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.

Chcete se dozvědět více o honduraské kávě? HistorieDrobní zemědělci Chuť kávy Kde se káva pěstujeZpůsob zpracování Honduras kávy 

Zobrazuji 1-2 z 2
    Pražená káva - Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén
    0 hodnocení
    118 Kč
    103 Kč bez DPH
    118 Kč
    103 Kč bez DPH
    Skladem > 20 ks
      Pražená káva - Honduras El Mandarino
      0 hodnocení
      84 Kč
      73 Kč bez DPH
      84 Kč
      73 Kč bez DPH
      Skladem > 20 ks
      Produktů na stránku 306090

      Honduras káva

      Až donedávna nebyla honduraská káva pozoruhodná a země se spoléhala na to, že svou kávu expeduje do Guatemaly, kde ji prodají dráž.

      Historie Hondurasu a kávy

      Káva je historicky jedním z předních exportů v zemi (vedle banánů, krevet, oděvů a doutníků). Až do přelomu tisíciletí byla výroba kávy zaměřena na komerční trh a v důsledku toho byl Honduras považován spíše za vývozce méně kvalitní kávy než kávy speciální.

      Na rozdíl od svých středoamerických sousedů Honduras neprodukoval speciální kávu. Nedostatek zkušeností v této oblasti spolu s nedostatečnou kontrolou kvality a honduraskou infrastrukturou znamenal, že potenciální kupci odložili nákup velkého množství kávy z honduraských pěstitelských oblastí. 

      Navíc přibližně 80% zemědělství v zemi zničil hurikán Mitch v roce 1998.

      Mnoho honduraských farmářů mělo pocit, že ztrácejí čas uváděním kávy na trh, protože neviděli žádný finanční přínos. Pokračovali tedy v pašování do Guatemaly za účelem vyššího zisku.

      Naděje pro Honduras

      Honduraská káva se dokázala bránit i přes to, že šance byly docela mizivé. Na konci 90. let a počátkem roku 2000 zavedla vláda daň z vývozu kávy, která pomohla nasměrovat základní financování zpět do infrastruktury pěstování kávy. Konkrétně tato daň pomohla financovat silnice v odlehlých regionech pěstování kávy.

      Jak si dokážete představit, poskytlo to mnoha farmářům finanční pobídku k dalšímu pěstování honduraské kávy v naději, že budou moci žít pohodlnější a stabilnější život. Honduras pomalu, ale jistě začal otáčet svou produkci kávy.

      Drobní zemědělci

      Dnes, po tolik potřebné revitalizaci ze strany vlády, se na výrobě kávových zrn podílí více než 100 000 rodin v Hondurasu. 95% těchto rodin jsou drobní zemědělci, což znamená, že se ve všech aspektech procesu pěstování kávy spoléhají na rodinnou práci.

      Zatímco 70% těchto zemědělců hospodaří na pouhých 2 hektarech půdy, produkují přibližně 30% celkové produkce kávových zrn v zemi. Celkově se ročně vyváží zhruba šest milionů pytlů honduraské kávy.

      Stejně jako v Zimbabwe klesá věk průměrných honduraských pěstitelů kávy. Mladší generace Hondurasu se nyní začínají zajímat o produkci kávových zrn, protože pro ně káva představuje dobrý výdělek.

      Chuť kávy Honduras

      Chutě se budou lišit v závislosti na regionu, z něhož pocházejí, ale některé běžné chutě jsou kombinací tmavších a karamelových tónů a světlejších tónů, jako je tropické ovoce a bobule. Chuť honduraské kávy byla také popsána jako příchuť meruněk a čokolády.

      Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.

      Fakta o kávě Honduras

      • Rostoucí nadmořská výška: 1100 - 1650 metrů nad mořem
      • Odrůda arabiky: Bourbon, Caturra, Typica, Catuai, Pacas
      • Období sklizně: listopad - duben
      • Proces frézování: Umyté, sušené
      • Vůně: vanilka, lískový ořech
      • Příchuť: Čokoládová, ořechová
      • Tělo: kulaté, střední
      • Kyselost: lehká a vyvážená

      Kde se káva pěstuje

      Honduraská káva se pěstuje především na západě Hondurasu, kde tato země hraničí s Guatemalou a Salvadorem. Podobně jako Ghana má Honduras šest dobře definovaných oblastí pěstování kávy. Každý region má různé výšky, období sklizně a chuťové profily:

      • Agalta: 1100 m - 1400 m / prosinec až březen - sladká, s čokoládovou vůní
      • Comayagua: 1 000 m - 1 500 m / prosinec až březen - lehce kyselé s nádechem citrusů
      • Marcala-Montecillos: 1 200 m - 1 600 m / prosinec až duben - ovocné a sladké
      • Opalaca: 1 100 m - 1 500 m / listopad až únor - ovocný a bobulovitý
      • Copan: 1 000 m - 1 500 m / listopad až březen - sladký, náznaky čokolády a karamelu
      • El Paraiso: 950 m - 1950 m / prosinec až březen - sladké, s nádechem jasmínu, zeleného jablka, broskví a borůvek

      To je velká chuťová škála pro tak nedoceněnou kávu.

      Způsoby zpracování honduraské kávy

      Metoda mokrého zpracování je nejběžnějším způsobem zpracování lahodných honduraských kávových zrn. Tato metoda vyžaduje velmi specifické vybavení a velmi velké množství vody!

      Kávové třešně, které farmáři sklízejí, jsou tříděny ponořením do vody. Dobré třešně na kávu klesnou na dno kádě, zatímco ty špatné nebo nezralé vystoupí na vrchol. Šlupka kávové třešně se poté odstraní, obvykle přitlačením ovoce na síto pomocí stroje.

      Tato metoda je velmi užitečná pro čištění a třídění velkých dávek kávových třešní a je nejběžnější metodou třídění používanou v pro kávu Honduras.

      Novinky z našeho blogu

      Když kakao nahradí káva …
      17.02.2021
      Když kakao nahradí káva …
      Když jsme v roce 2013 upražili první dávku brazilské kávy, nikdy by nás nenapadlo, kam až nás naše kroky zavedou. Za těch sedm let jsme u nás praži... číst celé
      Dočkáme se někdy skutečné české kávy?
      25.01.2021
      Dočkáme se někdy skutečné české kávy?
      Jak jistě mnozí z vás ví, káva je plodem kávovníku, resp. jeho části, který roste na nejrůznějších místech naší planety. Čas od času mi někdo polož... číst celé
      Filtrovaná káva: Proč pít kávu z filtru a na co si dát pozor?
      11.01.2021
      Filtrovaná káva: Proč pít kávu z filtru a na co si dát pozor?
      French press, moka konvička, dripper. To jsou vedle klasického českého „turka“ a espressa, nejběžnější postupy na přípravu kávy u nás. Že jsme zapo... číst celé
      JAK VYBRAT KÁVU DO NOVÉHO KÁVOVARU
      24.12.2020
      JAK VYBRAT KÁVU DO NOVÉHO KÁVOVARU
      Nejlepší kávu do kávovaru získáte když těsně před přípravou kávy čerstvě namelete kávová zrnka. V tomto článku si ukážeme podle čeho vybrat správně. číst celé

      SLEDUJTE NÁS NA INSTAGRAMU

      INFORMACE PRO KÁVOMILY

      Doprava a platba

      Otevírací doba poboček

      Obchodní podmínky

      Rychlé info? Pomoc? Volej 603 365 958

      Kudyznudy.cz - tipy na výlet

      Pražíme denně, tedy v pondělí - pátek

      Aktuálně: 42 káv - 37 arabik, 3 směsi, 2 robusty

      KONTAKT
      Váš pražič - Josef Hora
      Váš pražič - Josef Hora
      7:30 - 21:00
      Kava-kromeriz.cz - Všechna práva vyhrazena
      Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
      Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.