Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
7:30 - 21:00
0 ks
za 0,00 Kč
V košíku zatím nic není. Pojďme ho naplnit ☕️
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
22.07.2021
Nová káva z Ethiopie - Limu GR2 fully washed
Krásný den kávomilci, máme tady druhou polovinu července a s ní i naší druhou novinku pro tento měsíc. Tou je etiopská káva Limu washed z provincie H... číst celé
14.07.2021
Nový mlýnek Wilfa
Představujeme vám další novinku v naše, sortimentu a sice elektrický mlýnek na kávu od norské značky WIlfa. Tento mlýnek má ocelové kameny a 70 různýc... číst celé
08.07.2021
Cold brew 2021
Cold brew je přesně to, co říká název, tedy studená káva. Krátká extrakce v horké vodě je u ní nahrazena pomalou 24hodinovou extrakcí ve vodě studené.... číst celé
Zobrazit všechny novinky

Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.

JAK PRAŽÍME KÁVU


KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
       

SLEVA ZA VĚRNOST

Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti – za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně

Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .

4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny

  1. Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
  2. Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
  3. Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
  4. Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.

Co si pochvalují zákazníci

  • Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
  • Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
  • 100% záruka původu kávy
  • Vlastní espresso směsi
  • Prodej od 100 gramů
  • Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA

U nás v pražírně

 

Zenový korálek

Káva z Hondurasu

Honduras je země ve Střední Americe, zasazená mezi Nikaraguou, Salvadorem a Guatemalou.Honduras Honduraská káva se během několika let dopracovala až  do fantastické kávy, která je známá po celém světě. Honduras se nyní ukazuje jako skutečná konkurence pro ostatní země s nejvyšší produkcí.

Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.

Chcete se dozvědět více o honduraské kávě? HistorieDrobní zemědělci Chuť kávy Kde se káva pěstujeZpůsob zpracování Honduras kávy 

Zobrazuji 1-1 z 1
    Pražená káva - Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén
    0 hodnocení
    118 Kč
    103 Kč bez DPH
    118 Kč
    103 Kč bez DPH
    Skladem > 20 ks
    Produktů na stránku 306090

    Honduras káva

    Až donedávna nebyla honduraská káva pozoruhodná a země se spoléhala na to, že svou kávu expeduje do Guatemaly, kde ji prodají dráž.

    Historie Hondurasu a kávy

    Káva je historicky jedním z předních exportů v zemi (vedle banánů, krevet, oděvů a doutníků). Až do přelomu tisíciletí byla výroba kávy zaměřena na komerční trh a v důsledku toho byl Honduras považován spíše za vývozce méně kvalitní kávy než kávy speciální.

    Na rozdíl od svých středoamerických sousedů Honduras neprodukoval speciální kávu. Nedostatek zkušeností v této oblasti spolu s nedostatečnou kontrolou kvality a honduraskou infrastrukturou znamenal, že potenciální kupci odložili nákup velkého množství kávy z honduraských pěstitelských oblastí. 

    Navíc přibližně 80% zemědělství v zemi zničil hurikán Mitch v roce 1998.

    Mnoho honduraských farmářů mělo pocit, že ztrácejí čas uváděním kávy na trh, protože neviděli žádný finanční přínos. Pokračovali tedy v pašování do Guatemaly za účelem vyššího zisku.

    Naděje pro Honduras

    Honduraská káva se dokázala bránit i přes to, že šance byly docela mizivé. Na konci 90. let a počátkem roku 2000 zavedla vláda daň z vývozu kávy, která pomohla nasměrovat základní financování zpět do infrastruktury pěstování kávy. Konkrétně tato daň pomohla financovat silnice v odlehlých regionech pěstování kávy.

    Jak si dokážete představit, poskytlo to mnoha farmářům finanční pobídku k dalšímu pěstování honduraské kávy v naději, že budou moci žít pohodlnější a stabilnější život. Honduras pomalu, ale jistě začal otáčet svou produkci kávy.

    Drobní zemědělci

    Dnes, po tolik potřebné revitalizaci ze strany vlády, se na výrobě kávových zrn podílí více než 100 000 rodin v Hondurasu. 95% těchto rodin jsou drobní zemědělci, což znamená, že se ve všech aspektech procesu pěstování kávy spoléhají na rodinnou práci.

    Zatímco 70% těchto zemědělců hospodaří na pouhých 2 hektarech půdy, produkují přibližně 30% celkové produkce kávových zrn v zemi. Celkově se ročně vyváží zhruba šest milionů pytlů honduraské kávy.

    Stejně jako v Zimbabwe klesá věk průměrných honduraských pěstitelů kávy. Mladší generace Hondurasu se nyní začínají zajímat o produkci kávových zrn, protože pro ně káva představuje dobrý výdělek.

    Chuť kávy Honduras

    Chutě se budou lišit v závislosti na regionu, z něhož pocházejí, ale některé běžné chutě jsou kombinací tmavších a karamelových tónů a světlejších tónů, jako je tropické ovoce a bobule. Chuť honduraské kávy byla také popsána jako příchuť meruněk a čokolády.

    Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.

    Fakta o kávě Honduras

    • Rostoucí nadmořská výška: 1100 - 1650 metrů nad mořem
    • Odrůda arabiky: Bourbon, Caturra, Typica, Catuai, Pacas
    • Období sklizně: listopad - duben
    • Proces frézování: Umyté, sušené
    • Vůně: vanilka, lískový ořech
    • Příchuť: Čokoládová, ořechová
    • Tělo: kulaté, střední
    • Kyselost: lehká a vyvážená

    Kde se káva pěstuje

    Honduraská káva se pěstuje především na západě Hondurasu, kde tato země hraničí s Guatemalou a Salvadorem. Podobně jako Ghana má Honduras šest dobře definovaných oblastí pěstování kávy. Každý region má různé výšky, období sklizně a chuťové profily:

    • Agalta: 1100 m - 1400 m / prosinec až březen - sladká, s čokoládovou vůní
    • Comayagua: 1 000 m - 1 500 m / prosinec až březen - lehce kyselé s nádechem citrusů
    • Marcala-Montecillos: 1 200 m - 1 600 m / prosinec až duben - ovocné a sladké
    • Opalaca: 1 100 m - 1 500 m / listopad až únor - ovocný a bobulovitý
    • Copan: 1 000 m - 1 500 m / listopad až březen - sladký, náznaky čokolády a karamelu
    • El Paraiso: 950 m - 1950 m / prosinec až březen - sladké, s nádechem jasmínu, zeleného jablka, broskví a borůvek

    To je velká chuťová škála pro tak nedoceněnou kávu.

    Způsoby zpracování honduraské kávy

    Metoda mokrého zpracování je nejběžnějším způsobem zpracování lahodných honduraských kávových zrn. Tato metoda vyžaduje velmi specifické vybavení a velmi velké množství vody!

    Kávové třešně, které farmáři sklízejí, jsou tříděny ponořením do vody. Dobré třešně na kávu klesnou na dno kádě, zatímco ty špatné nebo nezralé vystoupí na vrchol. Šlupka kávové třešně se poté odstraní, obvykle přitlačením ovoce na síto pomocí stroje.

    Tato metoda je velmi užitečná pro čištění a třídění velkých dávek kávových třešní a je nejběžnější metodou třídění používanou v pro kávu Honduras.

    SLEDUJTE NÁS NA INSTAGRAMU

    INFORMACE PRO KÁVOMILY

    Doprava a platba

    Otevírací doba poboček

    Obchodní podmínky

    Rychlé info? Pomoc? Volej 603 365 958

    Kudyznudy.cz - tipy na výlet

    Pražíme denně, tedy v pondělí - pátek

    Aktuálně: 42 káv - 37 arabik, 3 směsi, 2 robusty

    KONTAKT
    Váš pražič - Josef Hora
    Váš pražič - Josef Hora
    7:30 - 21:00
    Kava-kromeriz.cz - Všechna práva vyhrazena
    Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
    Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.