Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.
JAK PRAŽÍME KÁVU
KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST
Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně
Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .
4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny
- Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
- Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
- Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
- Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.
Co si pochvalují zákazníci
- Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
- Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
- 100% záruka původu kávy
- Vlastní espresso směsi
- Prodej od 100 gramů
- Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA
U NÁS V PRAŽÍRNĚ
- Úvod
- Káva měsíce
- Uganda Ingiana - káva s příběhem
Uganda Ingiana - káva s příběhem

- Nejoblíbenější
- Popis produktu
- Parametry
- Hodnocení 3
- Komentáře 0
- Související zboží1
- Uganda Ingiana - káva s příběhemSkladem > 20 ks78 Kč68 Kč bez DPH
Acidita: 




Hořkost: 




Sladkost: 




Příběh Ugandských žen a kávy „Ingiana“
Kávové boby a šicí stroje: epický příběh o tom, jak ženy přebírají zodpovědnost.
Uganda je země s příznivým klimatem a známá je svou zemědělskou produkcí. Jednou z hlavních plodin v zemi je káva, kterou pěstuje více než 3,5 milionu rodin a která zaměstnává miliony lidí. Hodnota kávového průmyslu přesahuje 500 milionů dolarů, přičemž 95 % kávy, která se pěstuje v Ugandě, je arabika. Ugandská káva se vyváží do více než 60 zemí po celém světě.
Taylors of Harrogate, společnost specializující se na kávu a čaj, nakupuje své výrobky od ugandských žen prostřednictvím společnosti Kawacom, a to již 10 let. Obě společnosti spolupracují na zlepšování sociálních a environmentálních podmínek v oblasti.
"Taylors a Kawacom jsou na různých koncích řetězce nabídky kávy. Přesto mají společný podobný cíl: zlepšit kvalitu drobných pěstitelů kávy v Ugandě", řekl Ignace Breemer ze společnosti Kawacom.
Zatímco ženy pěstitelky přispívají převážnou část práce v kávovém průmyslu od výsadby a péče o kávovníky až po práci na poli při sklizni a při práci s kávou, většinu domácích prací a péče o rodinu, jejich úloha je často nedoceněna. Obvykle jsou vyloučeny z rozhodování a finančních záležitostí procesů a mají omezený přístup ke zdrojům včetně půdy a úvěrů, zemědělských vstupů, školení a příležitostem k vedení.
"To znamená, že ženy mají tendenci být finančně závislé na svých manželech", vysvětluje Dr. Krisztina Szalaiová, ředitelka oddělení udržitelného rozvoje manažerka pro zásobování ve společnosti Taylors of Harrogate.
Taylors of Harrogate a Kawacom pomáhají farmářům tím, že je školí, aby mohli hospodařit lépe a kvalitněji, efektivněji a zlepšili své výnosy z hlediska kvality.
Zvýšení kvality a produktivity na farmách může přinést zemědělcům významný zisk. O tom svědčí příběh společností Taylors of Harrogate a Matthew Algie, které se zaměřují na nákup kávy v Ugandě. Tyto společnosti nejen zvyšují kvalitu a produktivitu farmářů, ale také jim pomáhají získat certifikaci Rainforest Alliance, která pomáhá zlepšit živobytí drobných zemědělců a chrání životní prostředí.
Proces zpracování kávy na farmách v Ugandě trvá několik let. Malé kávové sazenice začnou plodit až po třech letech. Poté se sklízejí a dodávají do mycí stanice, kde se zbavují bobulí a fermentují a suší. Celý proces trvá několik týdnů až měsíců. Chuť kávy závisí na mnoha faktorech, jako je původ kávových zrn, nadmořská výška a srážky v regionu, a odrůda kávovníku. Vše, co farmář dělá, od hnojení, prořezávání, pravidelné ochrany před škůdci a chorobami až po sklizeň v pravý čas a optimálním čase, má vliv na konečnou chuť kávy.
Uganda je největším producentem a vývozcem kávy v Africe. Káva je hlavním odvětvím ugandské ekonomiky a poskytuje živobytí více než 500 000 drobných zemědělců. Existuje více než 120 druhů kávy, nejrozšířenější jsou robusta a arabica. Robusta je snadnější na pěstování a je odolnější vůči nemocem, zatímco arabica potřebuje specifické podmínky a je více náchylná ke škůdcům.
Becky Mundyová, jedna z ředitelek společnosti Taylors, vysvětluje, že zvýšení kvality a produktivity farmářů je klíčové pro zlepšení chuťových vlastností kávy. Společnosti Taylors a Matthew Algie pomáhají farmářům získat certifikaci Rainforest Alliance a tím podporují udržitelné zemědělství, zlepšení životních podmínek drobných zemědělců a ochranu životního prostředí.
Arabika má tendenci produkovat lepší profil šálku s vyšší kvalitou a větší komplexností. Robusta má vyšší obsah kofeinu, ale je více jednorozměrnou v chuti a může být méně výrazná. Sipi Falls Arabica je známá svou vysokou kyselostí, dobrým tělem, citrusovými a karamelovými tóny. Káva se pěstuje na svazích hory Mount Elgon, 24 km vysoké hory, která se nachází v blízkosti staré vyhaslé sopky, ve výšce 4 260 až 6 600 stop nad mořem. Nadmořská výška, teplota a srážky se podílejí na kvalitě kávy.
Mnoho drobných pěstitelů si vybírá pěstování arabiky, protože lze dosáhnout vyšší výnosnosti a vyšší kvality díky péči potřebné k produkci. Je však rizikové, protože může být náchylná k nemocem, což může způsobit zničení celé úrody zemědělce během jednoho roku.
Po návštěvě ugandské venkovské plantáže, kde se v loňském roce setkala s desítkami tvrdě pracujících, ale finančně závislých žen, inspirovala se Krisztina k vytvoření nového programu Kawacom.
Cílem programu je posílit postavení žen pěstujících kávu, z nichž mnohé pocházejí z zvláště náročných podmínek prostředí, jako jsou ovdovělé nebo rozvedené ženy, matky s velmi nízkým příjmem nebo ty, které byly nuceny opustit formální vzdělávání v mladém věku.
Výsledkem je zcela nová káva s názvem INGIANA (což v překladu znamená "vyrobeno s láskou" v místním dialektu Lugisu), kterou vyrábí farmářky ve východní části země Sipi Falls. Výtěžek z této iniciativy od Taylors a Kawacom pomůže financovat jejich novou kavárnu Sipi Falls Coffee Economic Empowerment Project (SWEEP), který poskytuje místním pěstitelkám kávy intenzivní krejčovské školení a šicí stroje, aby mohly vyrábět oděvy pro své rodiny a vydělat si vlastní peníze. Projekt, který probíhá ve spolupráci s Taylors a ugandskými vývozci Kawacom, poskytne také stovkám ženám přístup k finančním prostředkům a školení v oblasti gramotnosti.
Projekt šití může otevřít nové obzory pro dívky, které nedokončily školu, říká Oliver (vyslovováno jako Olivia), 47 let, pěstitelka kávy a studentka, která ukončila školní docházku v 17 letech.
Její příběh byl inspirací pro projekt SWEEP. Oliver, sirotek, která se v 17 letech vdala a pracovala na kávové farmě svého manžela po celá léta, se nakonec rozhodla vzdělávat sama v oblasti zemědělství. Nakonec se Oliver připojila k kávovému družstvu na své farmě, naučila se dost na to, aby mohla začít zlepšovat výnosy své farmy a se svým výsledným úspěchem založila skupiny, které se snažily posilovat postavení dalších žen. Tyto skupiny nabízely školení v oblasti zemědělství, základů finančních dovedností a šití. Šití je relativně jednoduchý způsob, jak ženy mohou získat kvalifikaci a založit si vlastní podnikání.
Každá část Ugandy má jinou kulturu a tradiční oblečení. V Ugandě je běžné, že ženy nosí gomesi - barevné šaty dlouhé až na zem. Východní oblasti Sipi Falls nemají tradiční oděv. Místo toho se zde objevují směsi různých módních stylů. Výrazné a pestrobarevné potisky jsou například východní Ugandě oblíbené.
"Je to všechno velmi živé, barevné a květinové," říká ředitelka partnerství v oblasti udržitelnosti a manažerka pro rozvoj podnikání ve společnosti Kawacom, Lydia Namutebi.
Konžský styl obvykle zahrnuje i pokrývku hlavy.
"Typická pěstitelka kávy by měla kolem hlavy omotanou šálu 'lesu' a šátek na hlavě," říká Lydia. "Je vzácné, že by žena neměla pokrývku hlavy. Mohl by to být kus látky, stará košile nebo šaty, ale vždy by mělo být něco uvázaného na hlavě."
Módní styly v Ugandě se rychle mění, a to i v vesnicích, a to díky rostoucímu vlivu komunikace prostřednictvím lepších silnic a internetu.
"Lidé přebírají nové trendy i hluboko na vesnicích," vysvětluje Lydia. "Lidé jsou schopni kopírovat a přizpůsobovat svým potřebám a kopírují různé módní trendy.“
Projekt SWEEP již investuje s Taylors do existujících ženských skupin farmářek pěstujících kávu v Ugandě, které se budou učit krejčovským a finančním dovednostem několikrát týdně.
"Tyto ženské skupiny již fungují, ale tím, že se program zaměří na tuto cílovou skupinu, doufáme, že oslovíme stovky, ne-li tisíce žen v regionu Sipi Falls během jednoho roku," vysvětluje Krisztina. Esther, jedna z lektorek krejčovství, má zkušenosti s tím, jaký rozdíl může tato dovednost přinést.
"Nyní mám vlastní příjmy. Nemusím chodit za manželem a prosit ho o peníze, protože mám své vlastní. Můj manžel je učitel na základní škole a teď, když potřebujeme více peněz, může přijít za mnou. Miluji školení jiných lidí. Lidé, které jsem školila, změnili svůj život."
Trenérka Celestine vysvětluje výhody výuky krejčovství pro pěstitele kávy, z nichž mnozí mají malé formální vzdělání.
"Krejčovství je něco, co je přenosné. Můžeme ženy školit hluboko ve vesnici. Chodit do školy vyžaduje jiné dovednosti, ale krejčovství je skutečná ruční práce. Může pracovat s negramotnými lidmi - žena nemusí vědět, jaký je rozdíl mezi centimetry a palci, ale bude vědět, jak prodat oblečení. I když neumí psát, může tomu rozumět; ukážete jí, jak měřit a stříhat. My, jako ženy, nevíme, jak na to bojovat s chudobou, ale alespoň máme tohle."
Většina žen se naučí krejčovství, aniž by opustily pěstování kávy, které je hlavním zdrojem obživy jejich rodin. Pěstování kávy bude i nadále součástí každodenního života těchto žen, ale jejich nové dovednosti jim pomohou zlepšit jejich finanční situaci tím, že se naučí lépe spořit a přispět k rodinnému příjmu.
Jak říká Krisztina: "I když je tento projekt zaměřen především na ženy, posílení postavení žen znamená posílení postavení celé rodiny. Když mají ženy příležitost zlepšit svůj vlastní život, mají tendenci zlepšovat také kvalitu života své rodiny."
Ohledně kamnů na bioplyn, Hallen Kayegi dříve musel strávit celé dny sbíráním palivového dřeva, než si koupil kamna na bioplyn v roce 2017. Nyní mají více času na udržování své kávy, odpočinek a věnování se obchodu.
V posledních třech letech společnost Taylors financovala 165 bioplynových fermentorů pro rodiny pěstující kávu. Dříve tyto rodiny spalovaly dřevo ve svých domech pro vaření, což nejen vytvářelo obrovské znečištění v jejich okolí, ale také poškozovalo životní prostředí. Bioplyn mění kravský trus na obnovitelný zdroj energie a hnojivo pro jejich kávu.
V oblasti vodopádů Sipi je omezený počet zdravotnických středisek a porodnice byly téměř neexistující. Celá komunita s stovkami domácností byla odkázána na dvě lůžka v místním zdravotnickém středisku. Díky investici od společnosti Taylors a podpoře společnosti Kawacom a obětavých zaměstnanců se podařilo vybudovat porodnické oddělení v místním zdravotnickém středisku, aby pomohlo přežití žen a dětí při porodu.
Klimatické změny vedly k nárůstu problémů zemědělců, kteří nyní bojují s nárůstem sucha, povodní a nemocemi, které mohou mít obrovský dopad na výnosy plodin a tím ovlivnit jejich příjmy a živobytí.
To je důvod, proč společnost Taylors podporuje World Coffee Research, neziskovou zemědělskou výzkumnou organizaci, která využívá nejmodernější vědecké poznatky k výzkumu a vývoji nových klimaticky odolných odrůd kávy. Zároveň pomáhá farmářům najít zemědělské metody, které jsou nejvhodnější pro jejich místní klimatické a zeměpisné podmínky.
V regionu Sipi Falls je přístup k čisté vodě pouze v období dešťů. To znamená, že členové rodiny, obvykle ženy, musí putovat několik kilometrů za vodou. V roce 2017 byl však zahájen projekt financovaný společností Taylors, při kterém bylo vybudováno vodovodní potrubí, které využívá gravitaci k dopravě vody z vzdálenosti několika kilometrů. Tímto způsobem je přiváděna čistá voda do přibližně 700 rodin.
Doporučená příprava:
Kávu namelte dle způsobu přípravy na požadovanou hrubost. Doporučujeme stálý poměr 60 g kávy na 1 l vody. Teplota vody by měla být cca 94 °C.
Balení kávy:
Naše káva je balena v sáčku z třívrstvé potravinářské fólie. Na kvalitě si zakládáme nejen u samotné kávy, ale také na její distribuci a skladování. Z tohoto důvodu jsou všechny naše sáčky (mimo sáčků na vzorky) vybaveny zipem a jednocestným aromaventilem, jenž uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Takto zabalená káva si uchová svou vysokou kvalitu, chuťové a aromatické vlastnosti minimálně po dobu 6 měsíců. Navíc je tak chráněna před světlem a nežádoucí vlhkostí.
