- Štítky blogu
- káva
- pražírna
- pražená káva
- kafe
- zrnková káva
- arabica
- zdraví
- pražení
- kroměříž
- kávovar
- kanárské ostrovy
- robusta
- indie
- kopi luwak
- cibetka
- Cibetková káva
- květen
- mládež
- pití kávy
- den matek
- kdy začít pít kávu
- káva pro mladistvé
- káva a mládež
- svátek maminek
- ekologie
- bali
- luxus
- čerstvá káva
- hario
- termohrnek
- udržitelnost
- odpovědnost
- kávový svět
- coffee to go
- den otců
- táta
- káva pro maminku
- kávová produkce
- los castaňos
- filtr
- cibetková káva
- kávovary
- nivona
- coffee
- batch brew
- kava
- hulín
- lidé
- výběrová káva
Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.
JAK PRAŽÍME KÁVU
KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST
Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně
Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .
4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny
- Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
- Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
- Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
- Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.
Co si pochvalují zákazníci
- Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
- Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
- 100% záruka původu kávy
- Vlastní espresso směsi
- Prodej od 100 gramů
- Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA
U NÁS V PRAŽÍRNĚ
Káva bez výčitek: Tipy na přípravu zdravé kávy
O tom, zda je pití kávy zdravé, či nikoliv, se nepřestává spekulovat. Jednou slyšíte, že konzumace kávy, respektive kofeinu, našemu tělu škodí. Jindy se zase setkáte s tvrzením, že káva je prospěšná a její účinky na lidský organismus jsou příznivé. Kde je tedy pravda?
Nejen u kávy platí, že pro zdravý životní styl bychom ji měli konzumovat v rozumné míře. Kofein, který v kávě přijímáme, není pro tělo sám o sobě škodlivý. Stimuluje nervovou a srdeční činnost, proto máme pocit, že nás káva nakopla, a cítíme se méně unavení. Z nutričního hlediska, pokud pijete černou kávu bez cukru, jedná se prakticky o bezkalorický nápoj.
Pokud ale preferujete mléčné nebo slazené kávové nápoje, může jeden takový šálek představovat i příjem srovnatelný s větší svačinou. Vezmeme-li v úvahu, že většina lidí vypije minimálně 2 až 3 šálky kávy denně, je nadměrný příjem kalorií na světě!
A to může mít z dlouhodobého hlediska vliv i na naše zdraví. Pojďme si tedy ukázat, jak si oblíbené kávové nápoje s mlékem a cukrem připravit zdravěji.
Jak nahradit mléko v kávě?
„Obyčejná“ černá káva nebo espresso mají v závislosti na použitých zrnech velmi bohatý chuťový profil. Cukry, tuky ani bílkoviny zde v podstatě nenajdeme. Ne každý si ale takto připravenou kávu vychutná. Pro někoho může být moc „hořká“ nebo „kyselá“.
Pro zjemnění se pak často použije mléko, nejčastěji kravské ve variantě nízkotučné, polotučné nebo tučné. Kromě toho, že nízkotučné mléko obsahuje pouze 0,5 % tuku, je lépe stravitelné než tučnější varianty. Je tedy vhodnou variantou pro ty, kteří mají potíže s trávením mléčného cukru – laktózou.
Kromě nízkotučného mléka jsou také vhodné alternativní mléčné výrobky: sójové mléko, ovesné, rýžové, mandlové nebo kokosové. Většina z nich se navíc vyrábí také ve variantě bez cukru. Jejich volba je proto vhodná i při dietě.
Bojíte se, že s rostlinným mlékem nedosáhnete lahodné mikropěny pro dokonalé cappuccino, espresso macchiato nebo flat white? Není důvod, k sehnání jsou i rostlinná mléka řady barista, speciálně vyvinutá pro přípravu profesionálních „mléčných“ kávových nápojů. Můžete je použít pro teplé i studené nápoje.
Sladká káva bez kalorií? Ano, jde to!
Všude slýcháme, že cukr je bílý jed. Důležité je říct, že jeho škodlivost spočívá především v množství. Cukry neboli sacharidy, jsou látky, které tělo potřebuje, jednoduché cukry fungují jako palivo pro náš mozek. Takže není pravdou, že cukr je špatný, protože je sladký, ale protože ho konzumujeme příliš a každá nevyužitá energie, tedy i nadbytek cukru, se v našem těle ukládá do tukových zásob.
Jak tedy sladit zdravěji? Nabízí se alternativy přírodníchsirupů, ať už čekankový, agávový, rýžový, kokosový, datlový a jiné. Stejně jako u třtinového cukru jsou tyto „zdravější“ varianty spíše marketingovým lákadlem. Přestože oproti běžnému řepkovému cukru obsahují navíc různé vitaminy, je jejich množství tak minimální, že ho můžeme zanedbat. Další možností jsou sirupy na bázi sladidel, často označované jako „zero“ nebo „sugar free“.
Sirupy se sladidly mají velmi sladkou chuť a v porovnání s běžnými cukry jsou několikanásobně sladší. Náš organismus je navíc většinou nedokáže vstřebat. Mají tedy téměř nulovou energetickou hodnotu – jsou bezkalorické. A co jejich bezpečnost? Umělá sladidla se v sirupech (ale i jiných potravinách) vyskytují ve velmi malých koncentracích, které jsou většinou o mnoho nižší, než je povolená denní dávka schválená úřady pro bezpečnost potravin. Jejich konzumace je tedy bezpečná, ale i zde platí, že rozhodující je přijaté množství.
Vyzkoušejte recepty na zdravou kávu
Návody na to, jak si připravit dokonalé espresso, cappuccino nebo ledovou kávu, najdete v našich článcích: Základní druhy kávy na bázi espressa, Osvěžte se ledovou kávou, Káva s alkoholem a dezerty. Do všech receptů můžete místo klasického mléka použít některou z variant rostlinných mlék. Káva navíc získá příjemnou oříškovou chuť! Pro doslazení doporučujeme čekankový sirup, který kromě sladké chuti dodá tělu i potřebnou vlákninu.