Káva měsíce ledna - Dominican Republic Barahona AA
Potřebujete poradit?
7:30–21:00
Logo
0 ks
za 0,00 Kč
V košíku zatím nic není. Pojďme ho naplnit ☕️
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
27.01.2023
Výtečná zdravá svačinka, to je RAWKA
Výtečná zdravá svačinka plná vitamínů a enzymů. Vyrobená jen ze sušeného ovoce a oříšků. Vše v BIO kvalitě a dle zásad RAW stravy.Bez lepku, přidaného... číst celé
25.01.2023
Rwanda Musasa Dukunde 250g
První lednová novinka pochází až z daleké Rwandy Chuťový profil: bergamot, limetka, maliny Země původu: RwandaNadm. výška: 1800 m n. m.Odrůda: Red B... číst celé
24.01.2023
Z Andělky Rebelkou .....
Odvozeno z latinského adjektiva rebellis — „povstalecký“, jež vyšlo ze slovesa rebellare „bouřit se, revoltovat“ ..... každý z nás v sobě tak trochu u... číst celé
Zobrazit všechny novinky

Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.

JAK PRAŽÍME KÁVU


KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
       

SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST

Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně

Kávové koutky

Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .

4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny

  1. Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
  2. Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
  3. Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
  4. Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.

Co si pochvalují zákazníci

  • Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
  • Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
  • 100% záruka původu kávy
  • Vlastní espresso směsi
  • Prodej od 100 gramů
  • Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA

U NÁV V PRAŽÍRNĚ

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Dočkáme se někdy skutečné české kávy?
25.01.2021

Dočkáme se někdy skutečné české kávy?

Jak jistě mnozí z vás ví, káva je plodem kávovníku, resp. jeho části, který roste na nejrůznějších místech naší planety.

Čas od času mi někdo položí otázku, proč se káva nepěstuje u nás v Čechách. Vězte, že odpověď je vskutku jednoduchá, nicméně, než k ní dojdeme, pojďme si říci o kávovníku něco více.

Kávovník (Coffea) je rod dvouděložných rostlin z čeledi mořenovité. Zahrnuje asi 100 druhů stromů a keřů pocházejících z Afriky, Madagaskaru a Maskarénských ostrovů. Některé druhy, zejména kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea canephora – jenž je u nás označován pojmem robusta ), představují v globálním měřítku významné plodiny.

Kávovníky jsou stálezelené keře nebo menší stromy se vstřícnými nebo výjimečně přeslenitými (po 3) jednoduchými listy. Většinou se dorůstají do výšky 5-10 m a plodí po 3-5 letech. Ve Vietnamu, který je tím nejvýznamnějším pěstitelem robusty však nejsou vyjímkou stromy, které dorůstají vzrůstu i 18 metrů.

Květy kávovníků jsou oboupohlavné a pravidelné. Stejně jako listy jsou hodně podobné naší „české“ třešni, přičemž samotné plody jsou červené, žluté, oranžové, modré nebo černé peckovice, které jsou výrazně dužnaté. Peckovice, nebo-li kávová třešinka obsahuje obvykle 2 pecičky, každá z nich obsahuje jediné semeno.

Kávovníkům se daří v tropickém pásu do 2 000 m n. m., ale optimální podmínky pro jejich růst tvoří nadmořská výška 1 250-1 500 m a také průměrné teploty nad 17 °C, minimální teploty by neměly klesat pod 5 °C a to je právě ten důvod, proč nelze ve větším měřítku pěstovat kávovník u nás.

Kávová třešinka dozrává v průběhu 10 – 18 měsíců a naše klima tak neumožňuje plné a kvalitní dozrání.

Přesto vše se na znojemsku před nedávnem rozjel projekt, v jehož rámci byly vysázeny kávovníky na ploše o rozloze 20 hektarů. Údajně se má jednat o odrůdu, jejíž zrání by mělo vyžadovat méně než je oněch 10 měsíců. Kávovník obecně potřebuje od vysazení k první sklizni cca 4 roky a tak lze očekávat, že první skutečně české kávy bychom se mohli dočkat v průběhu příštích dvou let.

Lidé dnes dokáží, v rámci hydroponie, vypěstovat rajče z kapky vody, tak proč by se u nás nemohla pěstovat i káva? Otázkou však zůstává jaká bude její chuť, její kvalita a také to, jak moc bude v budoucnu takové pěstování možné v širším měřítku. I ta nejlepší sklizeň, která vyžaduje ideální klimatické podmínky po celou dobu zrání, poskytne z plochy 20 hektarů jen „pár desítek“ kávových žoků.

Buď jak buď tento projekt je velice ambiciózní a my mu fandíme. O tom jak to celé dopadlo si povíme až za pár měsíců.

Do té doby si dejme šálek třeba pravé brazilské s farmy Sao Francisco, kterou máme v lednu jako „kávu měsíce“.

S přáním dobrých dnů

Josef Hora
Rodinná pražírna výběrové kávy, Šafaříkova ulice, Kroměříž.
www.kava-kromeriz.cz

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli