Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
7:30 - 21:00
0 ks
za 0,00 Kč
V košíku zatím nic není. Pojďme ho naplnit ☕️
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
22.06.2021
Díky učitelům - pražená brazilská káva
Díky učitelůmtak se jmenuje naše poslední červnová novinka, která je ve smyslu našeho sloganu "řekni to kávou", věnována všem učitelkám a učitelům. Kv... číst celé
16.06.2021
Další červnová novinka - káva Peru Carhuajulca
Kávu Peru Carhuajulca pěstuje pan Jose Es. Carhuajulca v oblasti el Progreso la Coipa. Farma se rozkládá na třech hektarech prvotřídního podloží kde p... číst celé
09.06.2021
Kafíčko v Kovářské nově i se zmrzlinou :-)
Léto je v plném proudu a tak přicházíme s další letní novinkou. V Kafíčku v Kovářské ulici si od tohoto týdne můžete mimo kávy dobřát také jedinečnou ... číst celé
Zobrazit všechny novinky

Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.

JAK PRAŽÍME KÁVU


KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
       

SLEVA ZA VĚRNOST

Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti – za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně

Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .

4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny

  1. Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
  2. Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
  3. Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
  4. Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.

Co si pochvalují zákazníci

  • Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
  • Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
  • 100% záruka původu kávy
  • Vlastní espresso směsi
  • Prodej od 100 gramů
  • Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA

U nás v pražírně

 

Zenový korálek

  1. Úvod
  2. Blog
  3. 10 nejlepších způsobů přípravy čerstvé kávy
04.05.2021

10 nejlepších způsobů přípravy čerstvé kávy

Nedáte dopustit na džezvu? Zamilovali jste si aeropress? Nebo vaše srdce bije pro trendy
vacuum pot? 

Možná byste přísahali na čest vašeho oblíbeného baristy, že nad váš způsob přípravy není. Ale pokud jste ještě nevyzkoušeli všechny způsoby přípravy kávy, jak víte co vám chybí? Dovolte abychom vás provedli všemi metodami přípravy kávy. Od těch tradičních až po žhavé novinky. Vítejte na cestě za dokonalým šálkem kávy!

A nezapomeňte! Skvělou kávu vytvoříte pouze z prvotřídních kávových
zrnek.

  • Kávovar na espresso
  • Hand espresso kávovar/ruční pákový stroj
  • Moka konvička
  • Aeropress
  • French press
  • Kávové sáčky
  • Vakuum pot
  • Džezva
  • Překapávač
  • Automatické kávovary

Jak se kávový průmysl vyvíjí a inovuje, objevují se nové a lepší způsoby přípravy oblíbeného životabudiče. Pokud jste si již přečetli naše stručné shrnutí, pak přijměte pozvání na velkou exkurzi do světa přípravy kávy

PŘÍPRAVA POMOCÍ TLAKU

Slovo espresso vyjadřuje přípravu kávy za použití tlaku, ale existuje více způsobů, jak vařit pod tlakem než jen standardní espresovač.

Káva připravovaná pod tlakem pouze popisuje šálek kávy, který je extrahován, pomocí… uhodli jste tlaku, který s sebou nese řadu výhod. Především rychlost a intenzivní chuť ve srovnání s jinými způsoby přípravy.

Pojďme se podívat na tři nejběžnější způsoby přípravy kávy pomocí tlaku: kávovar na espresso, Moka konvičku a AeroPress.

  1. ESPRESSO KÁVOVAR

Každý, kdo se orientuje ve světě kávy, určitě tuší co je to espresso kávovar – udržuje nám hladinu kofeinu v krvi již od roku 1901. Dnes existují na trhu v nepřeberné škále barev, tvarů a velikostí. Se spoustou funkcí a triků. Nenechte se zmást bleskovými automaty – základní technologie je stále tatáž. Horká voda je protlačována pod tlakem přes stlačenou, jemně namletou kávu přes filtr. Výsledkem je malý šálek silné kávy.

Jsou drahé? Ano i ne. Můžete investovat přesně podle vašich finančních možností. Varování! Vybrat si mezi stovkami přístrojů může být těžká volba. V první řadě se musíte rozhodnout, jaký typ kávovaru je pro vás ten pravý. Domácí poloautomat, plně automatický stroj, ruční pákový kávovar, menší přenosný kávovar nebo v případě komerčního využití profesionální stroj.

Přiložíte-li při přípravě kávy ruku k dílu, pak můžete zvolit pákové espresso, kdy potřebný tlak vytváříte vlastní silou. Pro milovníky pohodlí  je ideální plně automatický presovač.

CO MOHU ČEKAT:

Doba přípravy: Záleží na vašem stroji. Komerční stroj může potřebovat na zahřátí 15 – 40 minut, domácí parťák se rozehřeje již za minutu. Po zahřátí už vás od skvělého šálku kávy dělí jen 20 – 30 vteřin.

POŽADOVANÝ TYP MLETÍ:

Budete potřebovat velmi jemně namletá zrnka. Hrubé mletí neumožní dostatečně pevné stlačení kávy. Příliš jemně namletá káva znemožní průtok vody.

VÝSLEDNÁ CHUŤ:

Správně připravené espresso má plnou, silnou chuť. Přidáním horké vody připravíte ranní americano. Napěněné mléko vykouzlí lahodné capuccino.

POŽADOVANÁ ÚROVEŇ DOVEDNOSTÍ:

Vše závisí na vašem stroji – některé připraví skvělé espresso na první dobrou téměř automaticky, jiné (komerčnější, manuální typy) budou potřebovat vyšší úroveň dovedností (škola pro baristy)

HODÍ SE PRO:

Pokud máte rádi mléčné speciality (např. Latté, capuccino) nebo jste typ, toužící po rychlé dávce kofeinu, pak je espresso kávovar tím pravým přesně pro vás. Espressa jsou jedinečná – žádný jiný stroj nedokáže vytvořit pokaždé navlas stejnou kávu.

NENÍ VHODNÉ PRO:

Dáváte-li přednost individuální přípravě každého šálku, nechcete utrácet tisíce korun za automatický stroj nebo nemáte doma dostatek místa na kávovar, pak se poohlédněte raději po něčem jiném.

VÝHODY:

  •  rychlá příprava
  • velký výběr přístrojů (design, cenová hladina)
  • silná, koncentrovaná káva s vysokým obsahem kofeinu

NEVÝHODY: 

  • levnější stroje obvykle nedosahují příliš dobrých výsledků
  • zabírají místo na kuchyňské lince
  • nutnost pravidelného čištění
  1. MOKA KONVIČKA

Nechce se vám utrácet za drahé stroje, ale přesto se nechcete ochudit o zážitek z dokonale připravené kávy? Zkuste moka konvičku! Její kouzlo spočívá v komorovém procesu vaření. Voda ve spodní komoře prochází varem, vzniklá pára se postará o tlak, který tlačí vodu přes kávovou sedlinu do horní komory. Přistane vám v šálku čistokrevné espresso? Ne tak docela. Pokud jste zvolili správný postup přípravy (nenechte se odradit počátečními nezdary), užijete si hořko sladký a super silný nápoj, který vám dodá energii na celé dopoledne.

CO MOHU ČEKAT:

Super rychlou přípravu. Jakmile si ohřejete vodu, neměla by trvat déle než 5 minut. Je tak ideální i pro hektická rána. Váš životabudič bude připraven dříve než si odbudete ranní hygienu.

POŽADOVANÝ TYP MLETÍ:

Tady je to trošku složitější. Ideálně by měla být zrnka používaná pro přípravu v moka konvičce namletá těsně před přípravou. Nejlepší způsobem, jak dosáhnout optimální jemnosti mletí, je metoda pokus – omyl. Zrnka by neměla být semleta ani příliš jemně ani hrubě. Zlatá střední cesta může být v tomto případě vydlážděna několika nepovedenými šálky, ale ta radost z první dokonalé kávy vám vše vynahradí. Zkuste se řídit zlatým pravidlem: pokud je váš nápoj příliš slabý, byla káva namleta příliš nahrubo, příliš jemné mletí se vám odvděčí hořkou chutí. Ideální konzistence kávy pro moka konvičku by měla připomínat hrubou mouku.

VÝSLEDNÁ CHUŤ:

Ne tak docela espresso, ale něco chuťově velmi podobného. Pokud používáte správnou techniku, pak si užijete poctivou silnou kávu.

POŽADOVANÁ ÚROVEŇ DOVEDNOSTÍ:

Nemusíte být barista, jakmile vychytáte správnou úroveň mletí (to je u moka konvičky ta nejtěžší část), pak máte vyhráno. Stačí doplnit vodu a kávu, zapnout sporák a čekat až se k vám probublá váš dokonalý šálek kávy.

HODÍ SE PRO:

Máte-li omezený rozpočet nebo toužíte po něčem super přenosném a nejste fanouškem instantních či překapávaných káv, pak byla moka konvička stvořena právě pro vás.

NENÍ VHODNÉ PRO:

Pokud máte rádi chuť a texturu expressa, pak by vás mohla káva z moka konvičky odradit velmi intenzivní, hutnou chutí. Nevadí, hledejte dál!

VÝHODY:

  •  super levná
  • rychlá příprava kávy
  • dokonale přenosná – menší verze konvičky jsou ideální na cesty

NEVÝHODY:

  • pro někoho možná až příliš intenzivní chuť
  • riziko popálení
  • prvotní nezdary při určení optimální hrubosti mletí
  1. AEROPRESS

Aeropress má v kávové komunitě výsostné postavení. Spíše než přístroj na přípravu kávy připomíná učební pomůcku z kabinetu obávaného učitele chemie. I přes mírně netypický vzhled má aeropress velké množství příznivců, podle kterých vaří tu nejlepší kávu jakou kdy ochutnali.

K dokonalosti mu postačí správná teplota vody, optimální úroveň tlaku vzduchu a správně namletá káva. Během několika minut vyčaruje skvělou kávu (vážně, je to jeden z nejrychlejších kávovarů). Jednoduchý třídílný nástroj vám umožní vytvořit úžasný nápoj s minimálním úsilím. A to i ledovou kávu a téměř identické espresso. 

CO MOHU ČEKAT:

Existuje několik způsobů, jak připravit kávu v Aeropressu, pokud opravdu hodně spěcháte, stihnete to za krásných 60 vteřin (máte-li k dispozici dostatečně horkou vodu). Jednoduchý přístroj využívá fyzikální zákony pro vaše potěšení. Za zmínku stojí také jednoduché čištění.

POŽADOVANÝ TYP MLETÍ:

Hrubost mletí není u aero pressu striktně dána. Záleží, na konkrétním způsobu přípravy. Pro začátek zkuste jít zlatou střední cestou a  pro začátek zvolte středně jemnou konzistenci.

VÝSLEDNÁ CHUŤ:

Krásná barva a chuť. Autentickou chuť kávových zrn lze shrnout čtyřmi slovy: hladká, bohatá, čistá a rychlá.

POŽADOVANÁ ÚROVEŇ DOVEDNOSTÍ:

Po krátkém zaučení by AeroPress zvládl používat i váš pes – je to tak snadné! Nebuďte líní! Jakmile zvládnete základy, pusťte se do experimentování, zkuste nové techniky a dostaňte z AeroPressu to nejlepší.

HODÍ SE PRO:

Vášnivé cestovatele a milovníky rychle připravené a skvostně chutnající kávy. Zazáří i jako dokonalý životabudič po náročné noci v kempu.

NENÍ VHODNÉ PRO:

Možná to zní zaujatě, ale AeroPress je vhodný pro každého milovníka kávy. Pokud se vám nelíbí myšlenka plýtvání a používání papírových filtrů, pak se možná poohlédněte jinde.

VÝHODY:

  •  nízká cena
  • rychlá příprava kávy
  • dokonale přenosný bez rizika rozbití
  • variabilita přípravy kávy
  • skvělá káva

NEVÝHODY:

  • nutnost používání papírových filtrů
  • během jednoho použití lze připravit pouze dvě kávy, což může být při větší společnosti poněkud zdlouhavé

PŘÍPRAVA ZALITÍM VODOU

Nejzákladnější (a také nejdelší) metoda vaření kávy. Řečeno ve stručnosti, jednoduše zalijete mletou kávu horkou vodou, chvilku počkáte a můžete pít.

Jak prosté! Mezi zalitím namletých zrn a vypitím lahodného šálku vás dělí jen pár minut, které jsou však rozhodující. Nedočkavci si vyslouží slabý nápoj nevalné chuti a příliš dlouhé otálení bude mít za následek nepříjemnou hořkost.

Pozitivní je, že vychytat ten správný moment není žádná věda, a když se vám to podaří, můžete se těšit z lahodného nápoje, jež nechá dokonale rozehrát všechny příchuti kávového zrna.

Nejběžnějším způsobem přípravy zalévané kávy je kromě evergreenu našich babiček klasického ,,turka,, především french press, ale také softbrew, kávové sáčky či vacuum pot.

  1. FRENCH PRESS

French press je neoficiálním maskotem domácí přípravy kávy, tolik oblíbené u našich prarodičů, jež si našla své nadšené příznivce i v řadách baristů.

Velkou oblibu si French press získal, díky nízkým pořizovacím nákladům, snadnému použití i kapesní velikosti. Bod navíc má za velmi výraznou chuť kávy, jež obstojí i v tvrdé konkurenci špičkových kávovarů.

CO MOHU ČEKAT:

Příprava kávy ve French pressu není ani bleskově rychlá ani příliš zdlouhavá. Od vaření vody až po louhování uběhne nejvýše 10 minut. Vaší pozornosti bude zapotřebí jen při mletí kávy.

POŽADOVANÝ TYP MLETÍ:

Hrubost mletí je u French pressu naprosto zásadní. Filtrace probíhá přes sítko. Jemně namletá káva by se mohla dostat skrz sítko a ve vašem šálku by tak skončila i rozemletá zrnka. Zvolte tedy co nejhrubší mletí a nechte se opájet vůní i autentickou chutí kávy.

VÝSLEDNÁ CHUŤ:

Jedinečná, bohatá, aromatická káva plná chuti. Nenechte se odradit  sedimentem na dně šálku a raději věnujte poslední doušek pokojovým květinám.

POŽADOVANÁ ÚROVEŇ DOVEDNOSTÍ:

Připravit kávu ve French pressu hravě zvládnou i úplní začátečníci. Stačí jen hrubě namletá káva dle vašich chuťových preferencí, horká (nikoli vroucí) voda a trocha trpělivosti.

HODÍ SE PRO:

Pokud máte rádi jednoduchá řešení a skvělou kávu, pak je French press to pravé pro vás.

NENÍ VHODNÉ PRO:

 Hodí se pro každého. Skleněné tělo French pressu vyžaduje jemnější zacházení (pro outdoorové účely jsou k dispozici i ve verzi z nerez oceli).

VÝHODY:

  •  nízká cena
  • rychlá příprava kávy
  • výrazná a jedinečná chuť kávy

NEVÝHODY:

  • pro někoho možná až příliš výrazná chuť
  • někdy nedokonalá filtrace (při špatné volbě mletí)
  1. SOFT BREW

Zajímáte-li se o nejnovější baristické trendy, pak by vaší pozornosti rozhodně neměl uniknout poměrně nový vynález. Lahodnou kávu získáte díky SoftBrew překvapivě jednoduše. Stačí naplnit filtr z nerez oceli mletou kávou, zalít horkou (nikoli vroucí) vodou a nechat odstát (4-8 minut). Připomíná vám to něco? Ano, SoftBrew je vlastně obdoba čajové konvice. Nepotřebujete žádná kouzla, tajemství spočívá ve speciálním hi-tech filtru, opatřeném tisíci drobnými dírkami, jež umožní použít i velmi jemně namletou kávu. A váš kávový dýchánek může začít!

CO MOHU ČEKAT:

Rychlou a snadnou přípravu. Po zalití horkou vodou stačí jen počkat 4-8 minut.

POŽADOVANÝ TYP MLETÍ:

Hrubost mletí nehraje u SoftBrew žádnou roli. Sofistikovaný filtr dokáže zachytit i ta nejjemnější zrnka a vaše káva tak bude vždy dokonalá.

VÝSLEDNÁ CHUŤ:

Delikátní, originální, plná chuti. Podobně jako u French Pressu, jen bez nepříjemného sedimentu.

POŽADOVANÁ ÚROVEŇ DOVEDNOSTÍ:

Nula. Výtečnou kávu byste s trochou cviku zvládli uvařit i se zavázanýma očima.

HODÍ SE PRO:

Každého, kdo si chce dopřát intenzivní požitek z kávy bez zbytečného čekání a nechce se odbýt tou instantní.

NENÍ VHODNÉ PRO:

Pokud vás baví kombinovat styly přípravy kávy a vaše druhé jméno je kreativita, pak by pro vás Soft Brew mohl trochu nudit.

VÝHODY:

  • velmi snadné použití
  • rychlá příprava kávy
  • dostupný v různých velikostech

NEVÝHODY:

  • pro někoho možná až příliš výrazná chuť
  • vyrobeno z keramiky (nevhodné na cestování)

 

  1. KÁVOVÉ SÁČKY

Představa instantní kávy, připravené k okamžitému použití, zní skvěle. Má to jen jeden háček – chutná jako voda z ponožek. Zkuste podobně jednoduché, leč o poznání chutnější řešení – kávové sáčky. Mletá káva ve filtračním sáčku se ponoří přímo do hrnku s horkou vodou a během chvilky už můžete ochutnat důvěrně známou chuť silné kávy. Podobně jako u většiny zalévaných káv hrozí nebezpečí příliš dlouhé macerace, jež může mít za následek nepříjemnou hořkost. To je asi jediné co se může pokazit.

CO MOHU ČEKAT:

Pokud jde o rychlost celého procesu – ta se odvíjí od rychlosti vaší varné konvice. Celá akce tak zabere maximálně 3 – 4 minuty.

POŽADOVANÝ TYP MLETÍ:

Kupujete-li již předem naplněné sáčky, pak za vás tento problém vyřeší výrobce. Plníte-li si sáčky sami, zvolte ideálně zlatou střední cestu. Obecně platí pravidlo, že čím jemnější mletí, tím intenzivnější chuť kávy.

VÝSLEDNÁ CHUŤ:

Nic přelomového, pokud nepoužijete čerstvě namletá a správně skladovaná zrnka. Ale stále s přehledem porazí jakoukoli instantní kávu.

POŽADOVANÁ ÚROVEŇ DOVEDNOSTÍ:

Umíte připravit čaj? Pak zvládnete i kávu!

HODÍ SE PRO:

Každého, kdo nestojí o instantní kávy nevalné chuti a kvality, ale přesto se nechce obejít bez pravidelného přídělu kofeinu.

NENÍ VHODNÉ PRO:

Kávové fajnšmekry, kteří si chtějí užít náročnější způsoby přípravy kávy.

VÝHODY:

  • velmi snadné použití
  • nevyžaduje žádné speciální přístroje
  • levné – stačí si v letadle požádat o šálek horké vody a vaše káva je připravena

NEVÝHODY:

  • zapomeňte na chuť čerstvě mletých zrn
  • nešetrné k životnímu prostředí
  1. VACUUM POT

Jste hračičkové? Nebo chcete zazářit před návštěvou neobvyklým způsobem přípravy kávy? Pak je Vacuum Pot, kombinující více metod vaření, tím pravým pro vás. Nejedná se o jednoduchou záležitost. Ve skutečnosti vyžaduje poměrně velké úsilí i špetku zručnosti. Pro rychlou ranní kávu zvolte raději alternativní přípravu a Vacuum Pot nechte vyniknout třeba ve společnosti přátel. Skuteční znalci nedají na kávu z Vacuum Potu dopustit. Je silná, aromatická, horká a především velmi cool.

 

CO MOHU ČEKAT:

Po vzoru profesora chemie zapalte kahan a čekejte až voda probublá ze spodní do horní nádoby. Vsypte kávu a nechte 1-2 minuty extrahovat. Odejměte kahan a můžete servírovat. Celé kouzlo zabere asi 10 minut.

POŽADOVANÝ TYP MLETÍ:

Prvotřídního výsledku dosáhnete při střední jemnosti mletí.

VÝSLEDNÁ CHUŤ:

V případě, že provedete všechny kroky správně, pak vás čeká velmi jemná káva plné chuti. Díky tomu, že se po celou dobu přípravy káva dotýkala pouze skla, bude se velmi pravděpodobně jednat o nejčistší kávu, kterou jste kdy pili.

POŽADOVANÁ ÚROVEŇ DOVEDNOSTÍ:

Milovali jste v dětství stavebnici malý chemik? Pak pro vás bude používání Vacuum Potu hračka! V opačném případě si podrobně nastudujte návod a těšte se na originální kávový rituál.

HODÍ SE PRO:

Vášnivé milovníky kávy, kteří se nebojí experimentovat a pro prvotřídní šálek kávy se naučí i pracovat s kahanem.

NENÍ VHODNÉ PRO:

Uspěchané konzumenty kofeinu.

 

VÝHODY:

  • při správném použití vyčarujete nebesky dobrou kávu
  • přátelé vás pasují na kávového mistra

 

NEVÝHODY:

  • složitější metoda
  • velmi křehké nádobky, nevhodné k přenášení
  • nevhodný, pokud chcete jen rychlou kávu
Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

SLEDUJTE NÁS NA INSTAGRAMU

INFORMACE PRO KÁVOMILY

Doprava a platba

Otevírací doba poboček

Obchodní podmínky

Rychlé info? Pomoc? Volej 603 365 958

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Pražíme denně, tedy v pondělí - pátek

Aktuálně: 42 káv - 37 arabik, 3 směsi, 2 robusty

KONTAKT
Váš pražič - Josef Hora
Váš pražič - Josef Hora
7:30 - 21:00
Kava-kromeriz.cz - Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.