- Štítky blogu
- káva
- pražírna
- pražená káva
- kafe
- zrnková káva
- arabica
- zdraví
- pražení
- kroměříž
- kávovar
- kanárské ostrovy
- robusta
- indie
- kopi luwak
- cibetka
- Cibetková káva
- květen
- mládež
- pití kávy
- den matek
- kdy začít pít kávu
- káva pro mladistvé
- káva a mládež
- svátek maminek
- ekologie
- bali
- luxus
- čerstvá káva
- hario
- termohrnek
- udržitelnost
- odpovědnost
- kávový svět
- coffee to go
- den otců
- táta
- káva pro maminku
- kávová produkce
- los castaňos
- filtr
- cibetková káva
- kávovary
- nivona
- coffee
- batch brew
- kava
- hulín
- lidé
- výběrová káva
Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.
JAK PRAŽÍME KÁVU
KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST
Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně
Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .
4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny
- Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
- Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
- Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
- Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.
Co si pochvalují zákazníci
- Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
- Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
- 100% záruka původu kávy
- Vlastní espresso směsi
- Prodej od 100 gramů
- Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA
U NÁS V PRAŽÍRNĚ
Výběrová káva z celého světa
Co přesně znamená pojem výběrová káva? Co si pod ním představit?
Do dnešního dne nebylo žádnou mezinárodní autoritou stanovena přesná definice pojmu „Výběrová káva“.
Jediné co je tak zatím dané, je to, že výběrová káva by měla splňovat několik velice přísných parametrů.
Tím asi nejdůležitějším je dohledatelnost a transparentnost původu kávového zrna. Pro představu na světě se dle oficiálních statistik zkonzumuje každou vteřinou cca 26.400 kávových šálků. Výběrová káva přitom z tohoto neskutečně velkého čísla tvoří cca 4%.
Tato káva má zpravidla svůj původ ve vyšších nadmořských polohách, kde je trochu chladněji a káva tak zraje o něco déle. To poskytuje kávovým třešním více času k rozvinutí všech chuťových vlastností.
Pro plné určení původu kávy je třeba znát:
- oblast i plantáž pěstování (ideálně i jméno farmáře)
- odrůdu kávovníku
- způsob sběru
- metodu zpracování (mokrá či polopromytá)
- datum pražení
Kvalitu kávy pak hodnotí při jejím výkupu zkušený degustátor při tzv. cuppingu (ochutnávce). Tento degustátor pak následně kávu ohodnotí i příslušným cuppovým skóre.
Za výběrovou kávu lze považovat tu praženou kávu, která dle hodnocení stupnice organizace SCAA (Speciality Coffee Association of America) získá minimálně 80 bodů.
Pokud získá 84-80 bodů, je tato káva označena jako „velmi dobrá“
Pokud je to 85-89 bodů jedná se o kávu „vynikající“
Za mimořádně kvalitní se pak označují kávy, jejichž hodnocení dosáhlo na 90-100 bodů. Tyto kávy se pak mohou pyšnit i označením Cup of excellence.
Kvalitu kávy snižuje přítomnost defektních zrn. Jen pro představu káva kávy které dosáhnou hodnocení o kolo 40ti bodů se v Evropě prodávají jako káva s označením STANDARD a nebo se používá na zpracování při výrobě instantní kávy.
Pokud někdy ochutnáte výběrovou kávu, jen stěží se vrátíte k pití běžných komoditních káv. Výběrová káva krásně voní a je mimořádně lahodná. Její zrnka musí na cestě do kávového šálku urazit pořádně dlouhou cestu, kdy od pěstitele až po pražiče projde téměř 15ti páry rukou. Většinou se jedná o lidi, jejichž práce je vykonávaná s vášní a láskou, neb jen takto zpracovaná káva dokáže správně povzbudit lidské emoce a pocity.