Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.
JAK PRAŽÍME KÁVU
KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST
Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně
Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .
4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny
- Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
- Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
- Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
- Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.
Co si pochvalují zákazníci
- Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
- Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
- 100% záruka původu kávy
- Vlastní espresso směsi
- Prodej od 100 gramů
- Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA
U NÁV V PRAŽÍRNĚ
Jak připravit absolutně hroznou kávu? Odhalte nejčastější chyby při přípravě kávy!
Nejčastější chyby:
- Melete kávu na špatnou hrubost
- Zaléváte kávu příliš vřelou vodou
- Nečistíte svůj kávovar pravidelně
- Špatně skladujete vaši kávu
Velice často se při nejrůznějších kávových povídáních setkávám s názorem že ta či ona káva je z nějakého důvodu špatná. Vždy se snažím při této příležitosti prezentovat pohled, který říká, že špatná káva neexistuje, ale že jde vždy jen o špatný výběr a nebo o nesprávný postup přípravy.
Zatímco v případě výběru je situace zcela jasná (pozn. když vím, že mám rád suché/trpké víno, asi si jen stěží vyberu Pálavu, která bývá obvykle až příliš sladká), tak v případě přípravy je třeba uvážit několik drobných, ale přesto zásadních detailů.
Volíte špatnou hrubost mletí kávy
Tím prvním je hrubost mletí. Dnes máme celou řadu nejrůznějších způsobů přípravy. Od oblíbeného „českého turka“ přes french press, mokakonvičku, filtr až po espresso. Každý z těchto způsobů však vyžaduje také svou specifickou hrubost mletí. Všeobecně přitom platí, že čím delší je extrakce (luhování) v horké vodě, tím hruběji by měla být káva namletá.
U espressa, jehož příprava trvá méně než třicet vteřin by měla být zrnková káva namleta na jemno. Pokud by byla umleta „na hrubo“, voda by pákou protekla rychleji a výsledná chuť a tělo kávy by byli mnohem slabší. U takového french pressu, kdy se káva luhuje podstatně déle se doporučuje hrubost namleté kávy mnohem vyšší.
Ideální teplota vody pro kávu
Druhým elementem, jenž výrazně ovlivňuje výslednou chuť kávy je příliš horká voda.
Ideální teplota vody pro „zalití“ představuje cca 89-92 °C. Pokud zalijeme kávu ihned po dosažení bodu varu, dojde k tomu, že se nám káva „spálí“ a my přijdeme o ty nejlepší chutě a aromata co v sobě má.
Kontrolu nad teplotou vody můžeme získat díky rychlovarné konvici s ukazatelem teploty a nebo jednoduše tak, že po uvaření vody s přípravou jednu až dvě minuty počkáme.
Starejte se o svůj kávovar
Dalším, v pořadí již třetím faktorem může být pachuť špatně udržovaného příslušenství či vody. Každý kávovar, filtr, sítko, či samotný mlýnek je třeba neustále čistit a udržovat. Důvodem je to, že kávová zrna v sobě obsahují olejové esence, resp. jejich mikročásti. Ty mohou po čase žluknout a výrazně tak ovlivnit výslednou chuť kávy. V případě používání papírových filtrů v překapávačích či dripperech je třeba tyto filtry vždy napřed opláchnout, díky čemuž se z nich vytratí ona nežádoucí papírová chuť.
Pro přípravu je vhodné vždy použít čerstvou a nejlépe přefiltrovanou vodu. K tomuto účelu slouží běžně ekonomicky dostupné filtrační konvice, které již po pár minutách dokáží poskytnout kvalitní a lahodou vodu.
Jak skladovat kávu, aby dlouho vydržela čerstvá
Posledním vlivem pak je samotné skladování kávy. Kávu vždy skladujte v suchu a na tmavém místě, nejlépe v původním obale a v uzavíratelné nádobě.
Káva by se neměla nikdy uchovávat v chladničce, neboť tam na sebe naváže pachy ostatních potravina především pak nežádoucí vzdušnou vlhkost, což může způsobovat její „vyčpělost“.
Při nakupování uvažte také samotné množství. Nemá význam kupovat příliš velké zásoby, neb ty by nám postupem času ztratily aroma i chuť. Je určitě lepší kupovat káva na cca maximálně 10 dnů.
Jenom tak si zajistíte, že vaše káva bude vždy čerstvá bude mít ty nejlepší vlastnosti a vždy vám poskytne dokonalý zážitek. A to je to, o co by mělo jít ve světě kávy především.