Káva měsíce března - COSTA RICA La Pantera Tarrazu, Doprava ZDARMA kamkoli v ČR nad 1.000,-
Potřebujete poradit?
7:30–21:00
Logo
0 ks
za 0,00 Kč
V košíku zatím nic není. Pojďme ho naplnit ☕️
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
21.03.2023
Rumová barelka – Velikonoční edice 2023
Pro pátou edici naší barelky jsme do dvou soudků od karibského rumu naložíli 10 kg zelených zrnek oblíbené kávy Brasil Yellow Bourbon. Složení:... číst celé
17.03.2023
Novinka - Velikonoční filtr
Vážení příznivci filtrované kávy,Toto je naše první vyladěná filtrová směs. Jedná se o kombinaci toho nejlepšího co nám nabízí africký kontinent.  70%... číst celé
15.03.2023
Velikonoční zrníčko je zpět
Vážení kávomilové,  Čas vábení jara je v plném proudu. Blíží se nám Velikonoce a tak bychom rádi přispěli k vaší jarní pohodě a sváteční velikonoční ... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Novinky z Pražírny

Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.

JAK PRAŽÍME KÁVU


KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
       

SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST

Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně

Kávové koutky

Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .

4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny

  1. Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
  2. Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
  3. Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
  4. Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.

Co si pochvalují zákazníci

  • Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
  • Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
  • 100% záruka původu kávy
  • Vlastní espresso směsi
  • Prodej od 100 gramů
  • Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA

U NÁV V PRAŽÍRNĚ

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Jak připravit absolutně hroznou kávu? Odhalte nejčastější chyby při přípravě kávy!
10.06.2020
Komentáře (1)

Jak připravit absolutně hroznou kávu? Odhalte nejčastější chyby při přípravě kávy!

Nejčastější chyby:

  1. Melete kávu na špatnou hrubost
  2. Zaléváte kávu příliš vřelou vodou
  3. Nečistíte svůj kávovar pravidelně
  4. Špatně skladujete vaši kávu

Velice často se při nejrůznějších kávových povídáních setkávám s názorem že ta či ona káva je z nějakého důvodu špatná. Vždy se snažím při této příležitosti prezentovat pohled, který říká, že špatná káva neexistuje, ale že jde vždy jen o špatný výběr a nebo o nesprávný postup přípravy.

Zatímco v případě výběru je situace zcela jasná (pozn. když vím, že mám rád suché/trpké víno, asi si jen stěží vyberu Pálavu, která bývá obvykle až příliš sladká), tak v případě přípravy je třeba uvážit několik drobných, ale přesto zásadních detailů.

Volíte špatnou hrubost mletí kávy

Tím prvním je hrubost mletí. Dnes máme celou řadu nejrůznějších způsobů přípravy. Od oblíbeného „českého turka“ přes french press, mokakonvičku, filtr až po espresso. Každý z těchto způsobů však vyžaduje také svou specifickou hrubost mletí. Všeobecně přitom platí, že čím delší je extrakce (luhování) v horké vodě, tím hruběji by měla být káva namletá.

U espressa, jehož příprava trvá méně než třicet vteřin by měla být zrnková káva namleta na jemno. Pokud by byla umleta „na hrubo“, voda by pákou protekla rychleji a výsledná chuť a tělo kávy by byli mnohem slabší. U takového french pressu, kdy se káva luhuje podstatně déle se doporučuje hrubost namleté kávy mnohem vyšší.

Ideální teplota vody pro kávu

Druhým elementem, jenž výrazně ovlivňuje výslednou chuť kávy je příliš horká voda.

Ideální teplota vody pro „zalití“ představuje cca 89-92 °C. Pokud zalijeme kávu ihned po dosažení bodu varu, dojde k tomu, že se nám káva „spálí“ a my přijdeme o ty nejlepší chutě a aromata co v sobě má.

Kontrolu nad teplotou vody můžeme získat díky rychlovarné konvici s ukazatelem teploty a nebo jednoduše tak, že po uvaření vody s přípravou jednu až dvě minuty počkáme.

Starejte se o svůj kávovar

Dalším, v pořadí již třetím faktorem může být pachuť špatně udržovaného příslušenství či vody. Každý kávovar, filtr, sítko, či samotný mlýnek je třeba neustále čistit a udržovat. Důvodem je to, že kávová zrna v sobě obsahují olejové esence, resp. jejich mikročásti. Ty mohou po čase žluknout a výrazně tak ovlivnit výslednou chuť kávy. V případě používání papírových filtrů v překapávačích či dripperech je třeba tyto filtry vždy napřed opláchnout, díky čemuž se z nich vytratí ona nežádoucí papírová chuť.

Pro přípravu je vhodné vždy použít čerstvou a nejlépe přefiltrovanou vodu. K tomuto účelu slouží běžně ekonomicky dostupné filtrační konvice, které již po pár minutách dokáží poskytnout kvalitní a lahodou vodu.

Jak skladovat kávu, aby dlouho vydržela čerstvá

Posledním vlivem pak je samotné skladování kávy. Kávu vždy skladujte v suchu a na tmavém místě, nejlépe v původním obale a v uzavíratelné nádobě.

Káva by se neměla nikdy uchovávat v chladničce, neboť tam na sebe naváže pachy ostatních potravina především pak nežádoucí vzdušnou vlhkost, což může způsobovat její „vyčpělost“.

Při nakupování uvažte také samotné množství. Nemá význam kupovat příliš velké zásoby, neb ty by nám postupem času ztratily aroma i chuť. Je určitě lepší kupovat káva na cca maximálně 10 dnů.

Jenom tak si zajistíte, že vaše káva bude vždy čerstvá bude mít ty nejlepší vlastnosti a vždy vám poskytne dokonalý zážitek. A to je to, o co by mělo jít ve světě kávy především.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Novinky z Pražírny
INFORMACE PRO KÁVOMILY

Doprava a platba

Otevírací doba poboček

Obchodní podmínky

Rychlé info? Pomoc? Volejte 603 365 958

Pražíme denně, tedy v pondělí - pátek

Aktuálně: 42 káv - 37 arabik, 3 směsi, 2 robusty

KONTAKT
Váš pražič - Josef Hora
Váš pražič - Josef Hora
7:30–21:00
2013–2022 © Káva-Kroměříž.cz - Všechna práva vyhrazena. Design od OndrejDvorak.com
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz