Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
7:30 - 21:00
0 ks
za 0,00 Kč
V košíku zatím nic není. Pojďme ho naplnit ☕️
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
Novinky
16.09.2020
Indonesie Ketiara - další zářijová novinka
Indonesia Ketiara Gr.1, TP type "Mena Gold“ je pěstována na sopečných svazích Mount Leuser v blízkosti přístavu Padang v regionu Batak na ostrově Suma... číst celé
13.09.2020
Kafekára poprvé v akci
Po testovacím provoze v rámci letního kina jsme s naší Kafekárou vyrazili na první ostrou akci. Tou nebylo nic menšího než oslava 7. narozenin 1. Sels... číst celé
10.09.2020
Kávová čokoláda je zpět - tentokráte s příchutí Guatemaly ...
Pro vaše chuťové pohárky jsme ve spolupráci s čokoládovnou Janek připravili unikátní čokoládu, jenž v sobě snoubí skvělou kávu Guatemala Laguna De Aya... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Jak pražíme
Kávové předplatné - ... z pražírny rovnou k vám ...
       

Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti – za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně

Káva na cestách

Kávovary NIVONA
Prodej, servis, poradenství

Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA  

Důvody, proč zvolit kávu z naší pražírny

Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá
Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku
Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici
Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem
Při objednávce nad 1000,- poštovné zdarma
Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
100% záruka původu kávy
Vlastní espresso směsi
Prodej od 50-ti gramů
Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA

„Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“

Prodej a servis kávovarů NIVONA

Do Indie za kávou - díl 4.

U nás v pražírně
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Jak připravit absolutně hroznou kávu? Odhalte nejčastější chyby při přípravě kávy!

Jak připravit absolutně hroznou kávu? Odhalte nejčastější chyby při přípravě kávy!

Nejčastější chyby:

  1. Melete kávu na špatnou hrubost
  2. Zaléváte kávu příliš vřelou vodou
  3. Nečistíte svůj kávovar pravidelně
  4. Špatně skladujete vaši kávu

Velice často se při nejrůznějších kávových povídáních setkávám s názorem že ta či ona káva je z nějakého důvodu špatná. Vždy se snažím při této příležitosti prezentovat pohled, který říká, že špatná káva neexistuje, ale že jde vždy jen o špatný výběr a nebo o nesprávný postup přípravy.

Zatímco v případě výběru je situace zcela jasná (pozn. když vím, že mám rád suché/trpké víno, asi si jen stěží vyberu Pálavu, která bývá obvykle až příliš sladká), tak v případě přípravy je třeba uvážit několik drobných, ale přesto zásadních detailů.

Volíte špatnou hrubost mletí kávy

Tím prvním je hrubost mletí. Dnes máme celou řadu nejrůznějších způsobů přípravy. Od oblíbeného „českého turka“ přes french press, mokakonvičku, filtr až po espresso. Každý z těchto způsobů však vyžaduje také svou specifickou hrubost mletí. Všeobecně přitom platí, že čím delší je extrakce (luhování) v horké vodě, tím hruběji by měla být káva namletá.

U espressa, jehož příprava trvá méně než třicet vteřin by měla být zrnková káva namleta na jemno. Pokud by byla umleta „na hrubo“, voda by pákou protekla rychleji a výsledná chuť a tělo kávy by byli mnohem slabší. U takového french pressu, kdy se káva luhuje podstatně déle se doporučuje hrubost namleté kávy mnohem vyšší.

Ideální teplota vody pro kávu

Druhým elementem, jenž výrazně ovlivňuje výslednou chuť kávy je příliš horká voda.

Ideální teplota vody pro „zalití“ představuje cca 89-92 °C. Pokud zalijeme kávu ihned po dosažení bodu varu, dojde k tomu, že se nám káva „spálí“ a my přijdeme o ty nejlepší chutě a aromata co v sobě má.

Kontrolu nad teplotou vody můžeme získat díky rychlovarné konvici s ukazatelem teploty a nebo jednoduše tak, že po uvaření vody s přípravou jednu až dvě minuty počkáme.

Starejte se o svůj kávovar

Dalším, v pořadí již třetím faktorem může být pachuť špatně udržovaného příslušenství či vody. Každý kávovar, filtr, sítko, či samotný mlýnek je třeba neustále čistit a udržovat. Důvodem je to, že kávová zrna v sobě obsahují olejové esence, resp. jejich mikročásti. Ty mohou po čase žluknout a výrazně tak ovlivnit výslednou chuť kávy. V případě používání papírových filtrů v překapávačích či dripperech je třeba tyto filtry vždy napřed opláchnout, díky čemuž se z nich vytratí ona nežádoucí papírová chuť.

Pro přípravu je vhodné vždy použít čerstvou a nejlépe přefiltrovanou vodu. K tomuto účelu slouží běžně ekonomicky dostupné filtrační konvice, které již po pár minutách dokáží poskytnout kvalitní a lahodou vodu.

Jak skladovat kávu, aby dlouho vydržela čerstvá

Posledním vlivem pak je samotné skladování kávy. Kávu vždy skladujte v suchu a na tmavém místě, nejlépe v původním obale a v uzavíratelné nádobě.

Káva by se neměla nikdy uchovávat v chladničce, neboť tam na sebe naváže pachy ostatních potravina především pak nežádoucí vzdušnou vlhkost, což může způsobovat její „vyčpělost“.

Při nakupování uvažte také samotné množství. Nemá význam kupovat příliš velké zásoby, neb ty by nám postupem času ztratily aroma i chuť. Je určitě lepší kupovat káva na cca maximálně 10 dnů.

Jenom tak si zajistíte, že vaše káva bude vždy čerstvá bude mít ty nejlepší vlastnosti a vždy vám poskytne dokonalý zážitek. A to je to, o co by mělo jít ve světě kávy především.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

Rychlé info? Pomoc? Volej 603 365 958

Pražíme denně, tedy v pondělí - pátek

Aktuálně: 42 káv - 37 arabik, 3 směsi, 2 robusty

Kontakt
Logo
Pražírna kávy Kroměříž
Josef
Josef
7:30 - 21:00
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.