- Štítky blogu
- káva
- pražírna
- pražená káva
- kafe
- zrnková káva
- arabica
- zdraví
- pražení
- kroměříž
- kávovar
- kanárské ostrovy
- robusta
- indie
- kopi luwak
- cibetka
- Cibetková káva
- květen
- mládež
- pití kávy
- den matek
- kdy začít pít kávu
- káva pro mladistvé
- káva a mládež
- svátek maminek
- ekologie
- bali
- luxus
- čerstvá káva
- hario
- termohrnek
- udržitelnost
- odpovědnost
- kávový svět
- coffee to go
- den otců
- táta
- káva pro maminku
- kávová produkce
- los castaňos
- filtr
- cibetková káva
- kávovary
- nivona
- coffee
- batch brew
- kava
- hulín
- lidé
- výběrová káva
Nejčastěji hledáte: Cibetkovou kávu. Koupit cibetku.
JAK PRAŽÍME KÁVU
KÁVOVÉ PŘEDPLATNÉ
SLEVA NA KÁVU ZA VĚRNOST
Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti– za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně
Kávovary NIVONA poradenství - servis - prodej
Jsme autorizované prodejní a servisní středisko pro kávovary NIVONA .
4 důvody, proč zvolit kávu z Kroměřížské pražírny
- Pražíme každý den a tak je naše káva vždy čerstvá.
- Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku.
- Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici.
- Balíme ji do sáčku s jednocestným ventilem.
Co si pochvalují zákazníci
- Dopravu zdarma nad 1000 Kč.
- Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu
- 100% záruka původu kávy
- Vlastní espresso směsi
- Prodej od 100 gramů
- Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA
U NÁS V PRAŽÍRNĚ
Základní druhy kávy na bázi espressa
Také se vám někdy stalo, že jste po příchodu do kavárny úplně netušili, co si pod jednotlivými názvy kávových nápojů představit? Názvy kávových nápojů mohou být složité, a to nejen pro nováčky, ale i pro zkušené fajnšmekry. Pokud jste se obávali trapné chvilky a ostych vám nedovolil se baristy zeptat na rozdíl mezi espresso macchiato a flat white, je teď správný čas udělat si v tom jasno! V našem přehledu vám shrneme všechny základní vlastnosti kávových nápojů na bázi espressa. Pojďme na to!
Espresso
Espresso je kávový nápoj připravený ze 7 až 8 g kávy extrakcí pod tlakem alespoň 9 barů a teplotou vody maximálně 90 °C. Výsledný nápoj o objemu 25 až 30 ml získáte přibližně za 25 s.
Množství kávy: | 7 až 8 g |
Teplota vody na přípravu: | 88 °C ± 2 °C |
Potřebný tlak na přípravu: | 9 bar |
Doba extrakce: | 25 s |
Objem nápoje v šálku: | 25 až 30 ml |
Lungo
Espresso lungo nebo také prodloužené espresso je káva připravená z klasického espressa s dvojnásobným množstvím vody. Na rozdíl od americana, které se vyrábí přidáním asi 150 ml horké vody do espressa si espresso lungo zachovává původní crému, a protože je dolito menším množstvím vody, projeví se i výraznější chuť. Správně servírované espresso lungo poznáte tak, že k běžnému šálku espressa o objemu 30 ml dostanete malou konvičku horké vody na dolití.
Množství kávy: | 7 až 8 g |
Teplota vody na přípravu: | 88 °C ± 2 °C |
Potřebný tlak na přípravu: | 9 bar |
Doba extrakce: | 25 s |
Objem nápoje v šálku: | 60 ml |
Doppio
Espresso doppio neboli dvojité espresso obsahuje dvojnásobné množství vody a dvojnásobné množství kávy. Chcete-li tedy pořádnou dávku kofeinu, objednejte si rovnou double shot, který vás zaručeně nakopne.
Množství kávy: | 16 g |
Teplota vody na přípravu: | 88 °C ± 2 °C |
Potřebný tlak na přípravu: | 9 bar |
Objem nápoje v šálku: | 60 ml |
Ristretto
Ristretto je oproti běžnému espressu objemově menší „omezené“. Ze stejného množství kávy se připraví cca 20 ml nápoje. Chuťově je ristretto lahodné i přesto, že jsou extrakty výrazné. Pro přípravu ristretta se využívá jemnějšího mletí kávových zrn, což při samotné extrakci pod tlakem omezí množství proteklé vody za 25 vteřin.
Množství kávy: | 7 až 8 g |
Teplota vody na přípravu: | 88 °C ± 2 °C |
Potřebný tlak na přípravu: | 9 bar |
Objem nápoje v šálku: | 20 ml |
Cappuccino
Kávový nápoj, jehož základem je espresso, teplé mléko a mléčná pěna v poměru cca ⅓ espressa, ⅓ mléka a ⅓ mléčné pěny). Celkový objem je cca 150 až 180 ml. Teplota mléka při šlehání by neměla překročit 65 °C. Správně našlehaným mlékem výsledný nápoj lehce zesládne. Pěna by měla být lesklá a dokonale hladká.
Množství kávy: | 7 až 8 g |
Teplota vody na přípravu: | 88 °C ± 2 °C |
Potřebný tlak na přípravu: | 9 bar |
Mléko a mléčná pěna | 130 až 160 ml |
Objem nápoje v šálku: | 150 až 180 ml |
Caffé latte
Caffé latte je nápoj o celkovém objemu 260 až 280 ml, který se skládá z espressa a jemně našlehané mléčné mikropěny. Zhruba 210 ml mléka vyšlehaného do stavu mikropěny o teplotě asi 60 až 65 °C nalijeme k 30 ml poctivého espressa. Pokud toužíte po kávovém nápoji složeném ze tří dokonale oddělených vrstev – kávy, mléka a pěny, objednejte si variantu latte macchiato.
Množství kávy: | 7 až 8 g |
Teplota vody na přípravu: | 88 °C ± 2 °C |
Potřebný tlak na přípravu: | 9 bar |
Mléko a mléčná pěna | cca 210 ml |
Objem nápoje v šálku: | 260 až 280 ml |
Flat white
Flat white je kávový nápoj připravený z dvojitého espressa (dopia) a mléčné mikropěny o správné teplotě. Celkové množství kávového nápoje je asi 160 ml. Oproti cappuccinu je silnější, menší a obsahuje jiný poměr kávy a mléka.
Množství kávy: | 16 g |
Teplota vody na přípravu: | 88 °C ± 2 °C |
Potřebný tlak na přípravu: | 9 bar |
Mléčná pěna | cca 100 ml |
Objem nápoje v šálku: | 160 ml |
Macchiato
Espresso macchiato nebo také caffé macchiato je espresso doplněné o několik lžiček našlehané mléčné pěny. Macciato připomíná mini cappuccino, obsahuje ale jen velmi malé množství mléka, které kávu příjemně zjemní.
Množství kávy: | 7 až 8 g |
Teplota vody na přípravu: | 88 °C ± 2 °C |
Potřebný tlak na přípravu: | 9 bar |
Mléčná pěna | 2 až 3 lžičky |
Objem nápoje v šálku: | 35 ml |