Káva na cestách

 

Kávovary NIVONA
Prodej, servis, poradenství

 

Důvody, proč zvolit kávu z naší pražírny



Pražíme každý týden a tak je naše káva je vždy čerstvá

 

Na přání vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku

 

Kávu pražíme přímo na prodejně v Šafaříkově ulici

 

Kávu balíme do sáčku s jednocestným ventilem

 

Při objednávce nad 1000,- poštovné zdarma

 

Vysoká kvalita kávy za rozumnou cenu

 

100% záruka původu kávy

 

Vlastní espresso směsi

 

Prodej od 50-ti gramů

 

Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA

 

Otevírací doba obchůdku
Šafaříkova ulice
Po - Pá
7:30 - 17:30

 

 

Kávový servis pro firmy, kanceláře a domácnosti – za 2 kg kávy automatické espresso za 1,- měsíčně

 

Doporučujeme:


Naší kávu můžete ochutnat v kavárně Melody café na Hanáckém náměstí

 

 

Náš obchůdek v Šafaříkově ulici v Kroměříži

 

Kávové předplatné - ... z pražírny rovnou k vám ...

 

 

„Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“

 

Pravidla KŠL

NOVINKY

arr3Když se řekne ... NIVONAAromatická, stimulující, čistá radost ze života. Káva je nejoblíbenějším životabudičem na světě a... arr3Olej pro pražičky TOPER - Mobil SHC Polyrex 462 - 390 g     Vážení kolegové pražiči. V rámci údržby našeho pražícího stroje TOPER jsme narazili na... arr3Vánoční dárkové balíčky pro firmy   Vánoční dárkové balíčky pro firmy   Dopřejte svým klientům, partnerům a kolegům potěšení z té... arr3Beseda o Férové kávě od NaZemi   Ve středu 21. října proběhlo v prostorách kroměřížské kavárny La Fresca setkání se zástupci... arr3Vychutnejte si naši kávu v MelodyCaféVážení přátelé dobré kávy,   mimo pozvání do nově otevřených prostor naší pražírny si vás... arr3Otevření nové provozovnyDnes jsme otevřeli naší druhou prodejnu. Naleznete jí v těsné blízkosti té první na Šafaříkově... arr3Pořízení nového pražícího strojeS radostí oznamujeme, že jsme do pražírny pořídili nový pražící stroj TOPER.   Jedná se o... arr3Doprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMADoprava po Kroměříži a do Hulína ZDARMA Vážení milovníci kávy,   naše pražírna sídlí ve...

KONTAKTY

Pražírna výběrové kávy Kroměříž
provozovna: Šafaříkova ulice, Kroměříž, 767 01
Spojovací 394/1, Kroměříž, 767 01
tel: + 420 603 365 958
napište nám

O nás, Kavárny, cukrárny
Pro kavárny, cukrárny, restaurace ....

Pro naše velkoodběratele umíme připravit kampaň poskytující nejrůznější podporu v podobě:

- propagačních materiálů (letáky, MENU karty ... další tiskové materiály)
- kávová směs přímo na míru
- dopravu zdarma
- podporu ve formě "kávových přednášek a besed" pro vaše klienty

a jiné ...

Vše je jen o vzájemné dohodě ... prosím volejte +420 603 365 958

 

Káva na cestách

Akce kde nás můžete potkat

ROK 2018
11. 08. - Barokní slavnost HORTUS MAGITUS Kroměříž
srpen - Letní kino Kroměříž
28. 07. - Festival Překonání gravitace Kroměříž
21. 07. - Festival Kromfest Kroměříž
červenec - Letní kino Kroměříž
30. 06. - Dětský den Kroměříž
24. 06. - Mezinárodní den dárců krve - Klub dárců krve Kroměříž
22. 06. - Invent aréna Třinec
09. 06. - Vybarvený běh Kroměříž
27. 05. - Festival živých soch Kroměříž
05. 05. - Festival Den Hutníka Třinec
01.-06. 05. - Výstava Jaro ve Věžkách
03. 03. - Esoterický festival Třinec
28. 02. - Kino Nadsklepí - Premiéra rockové pohádky Hon na Jezinku

ROK 2017
31. 12. - Silvestr na Hanáckém náměstí v Kroměříži
03. 12. - Mikulášský jarmark Třinec
28. 11. - Vánoční jarmark Kojetín
16. 11. - Marvel Maratón - Kino Nadsklepí Kroměříž
14. 10. - Kroměřížské farmářské trhy - Hanácké náměstí
16. 09. - Kroměřížské farmářské trhy - Hanácké náměstí
01. 09. - 15:30 Animovaný Hurvínek - Kino Nadsklepí Kroměříž
29. 08. - 20.30 Kniha džunglí
26. 08. - Kroměřížské farmářské trhy - Hanácké náměstí
15. 08. - 20.30 Bůh ti žehnej Ozzy Osbourne
08. 08. - 20.30 Muzzikanti
25. 07. - 21.00 [REC]
15. 07. - Kromfest 2017
15. 07. - Kroměřížské farmářské trhy - Hanácké náměstí
11. 07. - 21.00 I dva jsou rodina
04. 07. - 21.00 Instalatér z Tuchlovic
30. 06. - Megaskluzavka v Kroměříži
17. 06. - Kroměřížské farmářské trhy - Hanácké náměstí
Výroční schůze kroměřížských dárců krve 2017
Esoterický festival Třinec
Královna ocel 2017
Hutnický den 2017
Kroměřížské farmářské trhy - 5/2017
Ladies Night 2017 - Kino Nadsklepí Kroměříž

ROK 2016
Floria Jaro 2016
Floria Léto 2016
Svatomartinské hody Kroměříž 2016

O nás

 

Vážení milovníci kávy ...

jsme malá rodinná pražírna, která vznikla nad jedním šálkem kávy v srpnu roku 2013.

Naším přáním je vám poskytnout kávu té nejlepší chuti a kvality. Zrna nakupujeme přes nejrůznější obchodníky ze všech koutů světa a na jejím pražení si dává maximálně záležet. Napsání tohoto textu a stejně tak i spuštění tohoto webu předcházely dva roky učení, testování a zkoušení nejrůznějších variant pražení a následné přípravy kávy. Zaměřujeme se převážně na kávu jednodruhovou, ale pro případné zájemce máme připraveny také nejrůznější směsi.

Pro milovníky kvalitní kávy, kteří vyznávají zdravý životní styl, máme připravenu také kávu dekofeinovanou. Tato káva je i přes nutnost úpravy zeleného zrna pro lidské tělo šetrnější a to i při zachování kvality, chutě a vůně.

Ve všech našich činnostech si zakládáme na tom, aby byla káva nejen kvalitní, ale také čerstvá. Je všeobecně známí fakt, že káva potřebuje po upražení několik dní "odpočinout" (z pravidla 2-3 dny), tak aby se v ní rozvinuly všechny tóny, chutě a vůně. Z tohoto důvodu pražíme aktuálně pouze dva dny v týdnu a to vždy na základě vašich objednávek, plus omezené množství pro náš obchůdek. Ten najdete v Kroměříži na Šafaříkově ulici.

Samozřejmě rádi vyjdeme nedočkavým zákazníkům vstříc a díky sáčkům s aroma ventilem je možné si odnést svou kávu pár minut po skončení chladícího cyklu. Důrazně ale upozorňujeme, že na tu správnou kvalitu je třeba chvilku počkat :-)

Veškeré vaše případné otázky rádi odpovíme na telefonním čísle +420 603 365 958 a nebo emailu obchod@kava-kromeriz.cz

 

 

 

Lexikon kávových pojmů

ARABICA je světově nejrozšířenější druh kávy, a to co se týká pěstování, tak i spotřeby. Je oceňována kvůli své chuti, aroma a kvalitě. Vykazuje méně hořkosti a nižší obsah kofeinu než třeba robusta. Pěstuje se zejména v Africe, Latinské Americe a Asii. Její chuť se pak liší podle rozličnosti půdy, metody zpracování, nadmořské výšky a klimatu.

ROBUSTA je kávová odrůda, která má vyšší výnosy než arabika a říká se, že je méně náročná co se týče pěstování.  Na rozdíl od Arabiky, je robusta odolná vůči kávové rzi. Oproti arabice je robusta horší kvality a je i levnější. Často se používá pro kávy nižší kvality. V současnosti se nejvíce pěstuje v Indii, Brazílii a Vietnamu.

BOURBON je odrůda kávovníku arabika a spolu s kultivarem TYPICA je jedním ze dvou převažujících druhů u výběrových káv. Své jméno Bourbon získal podle ostrova Bourbon (v současnosti Réunion), ležícího v blízkosti afrických břehů, kde byla francouzy vyvinuta tato sorta kávy. Tato odrůda je ceněna pro svou nasládlost a rozmanitou paletu chutí od čokoládové až po ovocné. Nejznámějšími jsou odrůdami jsou YELOW BOURBON (citrusová) a RED BOURBON (červené ovoce).

CATURRA je odrůda arabiky, kterou naleznete především na plantážích v Brazílii, Kolumbii a Střední Americe. Jedná se o mutaci odrůdy Bourbon a byla objevena nedaleko brazilského města Cattura (1930). Je odolná vůči nemocem a schopná dosahovat pravidelných vysokých výnosů. V šálku je pak méně tělnatá a výrazně ovocnější než samotná odrůda Bourbon.

KYSELINKA (ACIDITY) - je srovnávána s atributem suchosti u vína. Je to rys zahrnující živost, jemnost, komplexnost a kypění. Káva bez kyselinky je považována za mdlou , nevýraznou, zvětralou. Keňská arabika a všechny kávy zpracovávané mokrou metodou jsou považovány za nejživější neboli nejkyselejší. Naproti tomu Robusta zpracovávána suchou metodou nebo tmavě pražená arabika vykazují méně kyselosti.

VYVÁŽENOST - jedná o vyvážení vlastností vztahujících se k chuťovým komponentům, a jak spolu působí na patře. U dobře vyvážené kávy nepřevažuje žádný z chuťových rysů, působí vzájemně harmonicky. Na vyváženost se musí brát velký zřetel u směsí.

SVÍRAVOST - je chuťový vjem, který způsobuje svíravý pocit v ústech (objevuje se díky tříslovinám). Jedná se o jakýsi pocit sucha na jazyku a patře. Je vnímána jako negativní atribut kávy. Často je mylně zaměňována s hořkostí, ale zatímco svíravost je pocit, hořkost popisuje chuť.

Metody zpracování

NATURAL COFFEE - suchá metoda - původní zpracovatelská metoda, kdy jsou kávové třešně sušeny jako celek neporušené. Tato metoda se hojně používá v Brazílii, Etiopii, a v dalších oblastech, kde se v období sklizně využívá nižší vlhkosti vzduchu. Po usušení se stane z třešně tvrdý a tmavý plod. Zrna jsou následně vyjmuta a tříděna od defektů. Tyto kávy jsou ceněny pro svou hlubokou komplexnost a ovocnou chuť.

WASHED PROCESS - promytá metoda - tato metoda odstraňuje pomocí vody mazlavou látku z povrchu kávového zrna, která se nachází pod vnější dužinatou slupkou. Nejdříve je z kávové třešně odstraněna dužina. Pak se umístí do vody, kde se zrna definitivně oddělí tím, že vyplanou naporch. Následně dojde ke třídění.  Káva je ve vodě po dobu 16-48 hodin. V průběhu této doby enzymy způsobý rozklad mazlavé části, která je pak odstraněna mytím. káva se suší s pergamenovou slupkou, která je nakonec mechanicky odstraněna na konci celého procesu. Promyté kávy dávají nálevy s lehčím tělem. Tyto metody potřebují velké množství vody.

SEMI-WASHED PROCESS - je variantou promyté metody, kdy proces začíná podobně a vnější slupka je nejdříve odstraněna. Při polopromytém zpracování však větší část dužnaté vrstvy zůstává při sušení na zrnu. Po uplynutí cca jednoho dne se dužina odplavuje a káva se pak suší na slunci. Kávy zpracované polopromytou metodou vykazují větší tělnatost s ovocnější chutí. Tato metoda se nejvíce využívá v Brazílii a v Indonésii.

SWISS WATER PROCES - švýcarská metoda odkofeinování kávy - jedná se o certifikovanou metodu odkofeinování kávových zrn za použití vody (bez chemie). Na počátku jsou zrna namáčena v horké vodě, která extrahuje kofein ze zrn. Následně se voda filtruje přes karbonový filtr. Ten zachytí kofein a zároveň umožní zrnům projít skrz. Zrna se pak vrátí do vody, aby absorbovala zbytek tekutiny. Název dostala tato metoda podle země, kde byla vynalezena a údajně se tak vyextrahuje 94-96% obsahu kofejnu v kávě.

HONEY-PROCESSED - je relativně mladou zpracovatelskou metodou. U této metody je odstraněna vnější slupka kávové třešně a káva se suší s vrstvou rostliného mazu obklopující kávové zrno. U této techniky je snížena spotřeba vody oproti promýlaným metodám (washed). Kávy zpracované touto technikou vykazují unikátní chuťové atributy, často mívají výraznou ovocnou nasládlost a šťavnaté tělo, nižší ovocitost ve srovnání s podobnými kávami, které prošly promytým procesem. Po několika denním sušení na slunci, získá káva medově zlatou barvu, od které je odvozen i název této metody.

Představujeme vám Kafíčko

S velkou radostí a potěšením vám oznamujeme, že jsme v uplynulých dnech otevřeli v Kroměříži druhou provozovnu. Jmenuje se Kafíčko a najdete ji v Kovářské ulici vedle prodejny CHARLEY FASHION.

Na rozdíl od pražírny, která je v Šafaříkově ulici, představuje Kafíčko prodejní okénko, ve kterém na vás bude vždy čekat čerstvá káva připravena na skvělých kávovarech švýcarského výrobce Nivona.

K dispozici tam máme dva mlýnky, na kterých bude vždy jedna 100% arabica a na tom druhém pak bude některá z našich kávových směsí.

Zpoza okénka se pak na vás vždy mezi osmou a čtvrtou hodinou bude usmívat sympatická paní Ludmila, která vám vždy ráda připraví právě vaše oblíbené kafíčko. Aktuálně se můžete těšit na klasické espresso, lungo, americano, cappuccino, latté, flat white a nejrůznější ledové kávy. V nabídce jsou pochopitelně také různé druhy sirupů značky Monin a vaše fantazie tak mohou být téměř nekonečné.

No a pokud by vás přepadl snad malý hlad neváhejte se říci o croissant 7Days, který v dohledné době podpoří i jeho mladší, ale stejně dobrý bratr donut s polevou.

V pražírně pro vás v nadcházejících dnech upražíme další exotické kávové zajímavosti, mezi nimiž nescházejí takové lahůdky, jakými jsou MALAWI AA Pamwamba a vzácná Hawaii KONA Prime, kvůli jejímž zrnkům již nejeden kávomil i hula-hula tančil J

Snad se Vám Kafíčko bude dělat radost tak jako nám a stane se jednou z pravidelných zastávek na vaší cestě do centra města. Mějte prima jaro a myslete na to, že naše káva je vám zase o kousek blíž.

Deset zdravotních přínosů kávy

Jak jsme si již řekli v předcházejících příspěvcích, o kávě koluje velké množství mýtů a polopravd a mnozí se bojí, že je zdraví škodlivá. Pravda je ovšem jiná. Odborníci tvrdí, že káva obsahuje téměř 200 látek, které mají na zdraví člověka pozitivní účinky. Jejich velkou část tvoří polyfenoly, což je významná skupina antioxidačních látek, které najdeme i v zeleném čaji či červeném víně, s tím, že v kávě jich je až 7x více.

Mimo kofeinu s povzbuzujícím účinkem, je to značné množství antioxidantů zabraňujících oxidačnímu stresu a vysoký obsah draslíku a hořčíku v ní má zase velký význam z hlediska výživy.

Pojďme si projít některá všeobecně známá fakta, které potvrzují, že káva patří k oněm malým každodenním pomocníkům našeho těla a duše.

Snižuje riziko rakoviny
Byl prokázán ochranný, antioxidační účinek kávy v souvislosti s některými druhy rakoviny.  Výzkumy ukázaly, že 2 šálky kávy denně snižují riziko výskytu rakoviny dělohy o 7%.

Onemocnění jater
Už 3 šálky kávy denně chrání před rizikem cirhózy. Káva také zmírňuje negativní účinky alkoholu.

Cukrovka
Pravidelná konzumace kávy snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, neboť káva podporuje vylučování peptidů (organických chemických sloučenin) v trávicí soustavě, její pitím dochází ke snížení hladiny glukózy v krvi.

Cholesterol
Filtrovaná nebo instantní káva nezvyšuje cholesterol.

Srdce
Vlivem kofeinu dochází v těle k uvolňování kortizolu a adrenalinu do krve. Tento proces podporuje činnost srdce a zvyšuje srdeční tep. Samozřejmě lidé s vysokým či kolísavým krevním tlakem si musí dát na pití kávy pozor.

Ledvinové kameny
Pacienti trpící na močové a ledvinové kameny dbají na zvýšený příjem tekutin, zejména vody, doplněné čajem a bezkofeinovou kávou. Pití kávy předchází tvorbě močových kamenů ještě účinněji, než pitím vody.

Deprese
Optimální 2 – 3 šálky kávy denně způsobí, že tělo začne produkovat hormonální látky – serotonin, dopamin a noradrenalin, které mají vliv na náladu a pocity štěstí.  Ovšem nadměrné pití kávy může naopak způsobit nervozitu a neklid.

Astma a bolesti hlavy
Kofein uvolňuje kortizol a adrenalin, který zvyšuje krevní tlak, čímž se zrychluje činnost srdce, a tím se uvolňují průdušky.

Lepší paměť
Kofein v kávě blokuje specifické receptory adenosinu v nervových tkáních, čímž se udržuje stav aktivity, ale proces zlepšuje i celkovou paměť.

Zuby
Káva působí i proti zubnímu kazu, neboť obsahuje látky, které brání šíření bakterií.  Pochopitelně musíme pít kávu bez cukru.

Prosím, berme výše uvedené řádky jako shrnutí faktů, nikoliv jako „medicínský předpis“. Jako vždy, i tentokráte platí, že vše je třeba konzumovat s mírou a přihlédnutím k potřebám a pocitům našeho těla.

Antioxidanty: Káva vs. čaj

O účincích kávy na lidský organismus toho bylo v minulosti napsáno již mnohé. My si dnes dovolíme přispět další troškou do mlýna a to sice pohledem antioxidantů.

Zelená kávová zrna obsahují vodu, tuk, sacharidy, bílkoviny, vlákninu a mnohé další látky, přičemž některé z nich se během zpracování kávy (zejména pražení) mění a vznikají z nich látky nové. Z hlediska zdraví jsou z nich nejdůležitější polyfenoly − antioxidanty bojující proti škodlivým volným radikálům.

Co jsou volné radikály

Jak známo, naše tělo se neobejde bez kyslíku – potřebuje jej každá buňka k uvolňování energie. Asi 1−3 % vstřebaného kyslíku se ovšem ke spalování nepoužije, namísto toho reaguje s určitými chemickými sloučeninami a podílí se tak na vzniku molekul volných radikálů. Těch existuje mnoho typů, ale jedno mají společné: Chybí jim pár elektronů. Ve snaze doplnit chybějící část napadají a ničí vše, co jim přijde do cesty.

Na vzniku těchto nestabilních molekul se podílí i sluneční záření, znečištěné ovzduší, kouření a také hormony zaplavující tělo při stresu nebo napětí. Důsledkem nadměrného množství volných radikálů v těle jsou obávané nemoci infarktem počínaje a rakovinou konče.

Moderní studie posledního desetiletí jasně prokazují, že v jednom šálku kávy je až 7x více antioxidantů, než-li tomu je v případě zeleného či černého čaje.

Jako vždy však i v tomto případě platí, že účinky všech potravin, nápojů či doplňků, mohou být velice odlišné. A tak je na každém z nás, abychom je úžívali v “rozumné” míře. Třeba dle hesla “co si tělo žádá, to tělu dám” :-)

Mějte se prímově a třeba i kávově

Kouzlo zvané Microlot

Tak jako zná svět nepřeberné množství káv, tak stejně je tomu I v případě nepřeberného množství kávových pojmů. Některé z nich jsou poměrně hodně známé, nicméně lehce naražíme na slovo o kterém jsme přesvědčeni, že jsme jej již v minulosti slyšeli, ale jeho přesný význam nám poněkud uniká.

Jedním z takovýchto pojmů je i slovo Microlot. Káva jenž si nese toto označení představuje kávu, která má svůj původ na některé z menších plantáží. Jde o zrno, která bylo sklizeno v řádech několika stovek kilogramů z konkrétní kávové farmy a milovník kávy se tak může těšit na opravdu originální chuť s nezaměnitelným a jedinečným aroma, které kávě vtiskne specifické klima a poloha dané kávové farmy.

Microloty mohou pocházet z nejrůznějších koutů světa a jejich množství je takřka nekonečné. Mezi jejich hlavní rysy patří výraznější acidita, kterou doprovází chuť citrusových plodů a vůně květin.

Z toho lze usoudit, že káva z microlotu se pravděpodobně nestane oblíbeným šálkem většiny konzumentů, nicméně opak může být pravdou. Microloty nabízejí nekončící množství chutí, vjemů a zážitků a jsou jasným důkazem, že “káva nemusí být jen černá”. Pokud se řadíte mezi ty konzumenty, kteří rádi zkouší něco nového, netradičního a originálního, jsou microloty určeny právě Vám.

Z nabídky naší pražírny bych rád vybral dvě kávy, které svým původem spadají do kategorie afrických microlotů. Jsou to Rwanda Buremera a Burundi AA fully washed TOP. Třešně těchto káv pocházejí z nadmořské výšky převyšující 1.700 m.n.m, což je předpokladem pro opravdu kvalitní kávu, jejichž květnatou chuť doplňuje chuť černého rybízu, rozinek a citrusu.

Cascara – zdroj čisté přírodní energie

V tomto čase, kdy nám sluníčko moc nepřeje a venku je docela chladno, nemůže být nic lepšího, než šálek teplého nápoje. Vedle čaje a kávy, to může být třeba šálek cascary, která se v posledních měsících stává fenoménem kávového světa.

Jak už jistě víte z našich předcházejících článků, káva se pěstuje jako třešinka (která je velice podobná té naší), přičemž kávová zrnka jsou její pecka obalená ve sladké dužině a právě na tuto dužinu se dnes podíváme. 

Po té co se zrnka z této dužiny vyloupnou se suchá dužnina uskladní a zabalí, a do světa putuje pod názvem CASCARA (ze španělského cáscara – skořápka, slupka).

Cascara je tedy usušená dužina, která stejně jako káva obsahuje kofein (výrazně vice než samotná káva), ale připravuje se jako čaj. Kofein ovšem v průběhu přípravy neztrácí, ba dokonce obsahuje i velké množství přírodních vitamínů a prospěšných antioxidantů. Díky tomu je cascara oblíbená zejména u studentů a řidičů.

Tak jako je nepřeberné množství druhů kávy, tak stejného množství druhů je i cascary. Její vůně připomíná spíše trochu tabák, ale chuť je opravdu pokaždé trochu jiná. Někdy jde trochu do kyselých tonů, jindy spíše do sladka.

Její chuť také záleží na množství, které zvolíte při její přípravě k poměru vody a době po jakou ji necháme louhovat. Stejně jako je množství různých receptů na přípravu kávy, tak i způsobů přípravy cascary je vícero.

Někdo dává třeba 24g cascary na 1l vroucí vody a nechá ji louhovat jen krátce, třeba 5 minut. Jiný zase dá 20g cascary na 200ml horké vody cca 90°C a nechá ji louhovat třeba 10 minut. Výsledkem pak je nápoj velice výrazné chutě a vůně.

Cascaru si můžete osladit cukrem, medem, případně přidat mléko nebo pár kapek limetkové šťávy. Cascaru lze připravit také za studena s trochou pomerančové šťávy.

I v tomto případě je to o tom zkoušet a najít si ten vlastní způsob, který bude nejvíce vyhovovat Vaším potřebám. V naší pražírně aktuálně nabízíme cascara pocházející ze Salvadoru, konkrétně odrůdu Bourbon natural Plan Finca Dalia. Tak neváhejte a přijďte ochutnat tento jedinečný nápoj.

Vynález pana Bialettiho, aneb tip na zajimavý vánoční dárek.

Vážení kávomilové,

dnes za vámi přicházíme s jedním z nejrozšířenějších alternativních způsobů přípravy kávy a to s MOKA konvičkou. Na rozdíl od již dříve představeného Aeropressu (který byl vynalezen v roce 2005), lze MOKA konvičku považovat za klasický způsob přípravy, který je na světě déle než dnes tolik populární espresso.

Moka konvičku, nebo-li také MOKA express, představil poprvé Ital pan Alfonso Bialetti již v roce 1933. Jeho firma se výrobě těchto zajímavých „kávovarů“ věnuje do dnes a dělá ty nejlepší kousky na světě (resp. možná jste na jaře zaznamenali, že pan Bialetti zemřel, ale jeho impérium funguje dál).

Moka konvička je označována jako přístroj na vaření kávy, založený na principu přípravy espressa za použití vysokého tlaku vodní páry.

Jenom pro zajímavost, firma Bialetti je označuje jako kávovar, nikoli jako přístroj na přípravu espressa.

Konvičky se vyrábějí v různých velikostech od jednoho až do velikosti 18 šálků. Dnes se již vyrábějí z různých materiálů a v různých tvarech - některé z nich by bylo možno označit za umění.

Mimochodem setkat se můžete i s konvičkou, která má vrchní část z porcelánu, a to v různých barvách a motivech. V obchodech dnes lze koupit také elektrické konvičky, jejichž oblíbenost neustále stoupá.

Konvička se skládá ze tří částí. Spodní část slouží na vodu, střední sítko na kávu, a vrchní část na výslednou kávu.

A jak se káva v moka konvičce připravuje?

Do spodní části se nalije studená voda až po ventil na boční straně, vložíme sítko, které je ve většině případů z hliníku (ty lepší a z pravidla i dražší jsou komplet z nerezu). Do sítka nasypeme kávu, která bude namletá na střední hrubost, kávu jen zarovnáme, ale neutlačujeme ji. No a na závěr už jen zašroubujeme vrchní část a můžeme ji dát vařit. Dejte ale pozor na to, aby byla správně dotažená. Pokud by nebyla tak hrozí to, že káva bude po celé kuchyni :)

Po chvíli lze slyšet, jak káva začíná vytékat z vrchní části konvičky. Jakmile ji naplní káva skoro celou, sundáme moka konvičku z plotýnky, chvíli počkáme a můžeme servírovat :-)

Myslíme si, že MOKA konvička představuje jeden z nejúžasnějších způsobů přípravy kávy a máme ji moc rádi.

Takto připravená káva je velice chutná, navíc bez nepříjemné kávové sedliny. Chcete-li se MOKA konvičce dozvědět více, neváhejte nás navštívit přímo v pražírně v Šafaříkově ulici, kde si můžete nejen vybrat z několika druhů, velikostí a barev, ale přímo si jí také vyzkoušet.

Káva a její spotřeba

Poslední dobou se čím dál častěji setkávám s dotazem typu „Kolik šálků denně pijete?“

Za mě to jsou mimo ochutnávek při pražení dva šálky denně. Ráno espresso a odpoledne americano, nebo-li také prodloužené espresso.

Obecně lze říci, že i u kávy je to velice individuální, tak jako tomu je s jakýmikoliv jinými nápoji. Znám lidi, pro které je zcela běžné vypít pouze jeden šálek „na chuť“ a stejně tak i sedm malých espress.

Mimochodem věděli jste, že v malém espressu – v takovém tom malém „náprstku“, kde je kávy tak na „dva loky“ je minimum kofeinu? Že ne? Tak vězte, že kofein se při přípravě extrahuje až po cca 20 vteřině. A protože správné espresso se extrahuje cca 22-26 vteřin, tak šálek správně připraveného espressa představuje nápoj bohatý na chuť a aroma a přitom obsahuje minimum kofeinu. To je také odpověď na otázku, „Jak je možné, že Italové dávají denně 5-6 šálků …?“

Vrátíme-li se ale zpět k tématu množství káv denně, tak jestli je to jeden dva nebo tři, není vůbec podstatné (za předpokladu, že konzument nemá nějaké zdravotní omezení … potíže s tlakem, pálení žáhy aj.). Káva se nemá pít jen proto, že je třeba si splnit potřebný „počet čárek“, ale proto že je to společenský rituál, který umí povzbudit a navodit požadovanou atmosféru. Jde o akt při kterém je vhodné  si jen tak popovídat a nebo vést důležité obchodní jednání. Při tom všem, ale určitě nesmíme zapomínat pít dostatečné množství vody. Káva má totiž močopudný, účinek, což znamená, že je nutné neustále dbát na pravidelný přísun tekutin, obzvláště v těchto letních dnech.

Jinak co se samotné spotřeby kávy na jednoho obyvatele týče, tak podle oficiálních údajů International Coffee Organization, patří České republice ve světovém žebříčku spotřeby kávy 35. místo s 3,26kg "na hlavu/rok".

V tomto žebříčku s přehledem vedou Lucemburčané s 24,73 kg. V první desítce jsou jinak převážně seveřané (Finsko-12,17 Norsko 9,51 Dánsko 8,21 Island 7,9 Švédsko 7,14 Kanada 6,22), kteří se konzumací kávy pravděpodobně vyrovnávají s menším přísunem denního světla a chladnějším počasím.

Pro zajímavost tradiční a ve světě uznávané konzumenty kávy z Itálie a Francie nalezneme v žebříčku na 15. a 16. místě s cca 5,5 kg.

Podobně zajímavých čísel by se dalo vypsat nespočetně a tak, budete-li chtít, zastavte se za námi na kus řeči a šálek voňavé kávy v přímo pražírně v Šafaříkově ulici.

Kávové směsi – svět nekonečných možností

Většina z vás již dnes ví, že kávu můžeme rozdělit na dva základní druhy a to Arabicu a Robustu. Těmto dvěma druhům jsme se věnovali v předchozích příspěvcích, a tak bych se dnes rád zaměřil na takzvané kávové směsi, které vzniknou smícháním Arabici a Robusty v určitém poměru.

Ten poměr není nijak pevně dán. V našich zeměpisných šířkách se v kavárnách setkáváme nejběžněji se dvěma druhy směsí a to: 70/30 a 80/20. To znamená, že v daná káva, byla namíchána ze 70-ti nebo 80-ti procent arabici, které doplnilo 30, nebo 20 procent robusty.

Dělá se to především proto, že našinec byl dlouhá léta odkázán převážně pouze na robustu a čistá arabica by tak mohl a někomu připadnout „málo hořká“ a nebo trochu více výrazná-kyselá.

Chuťově velice zajímavé pak jsou i 100% směsi arabic. V naší pražírně se nejčastěji můžete setkat se směsí, jež nese název DALICATO, což je směs tří druhů arabic (Brazilie Cerrado, Columbia Supremo a Etiopie Sidamo). Poměr míchání si s dovolením ponecháme jako malé tajemství, nicméně dosavadní zkušenosti ukazují, že se jedná o směs, která vám nejvíce chutná a která uspokojila téměř každého, kdo ochutnal.

Další naše směsi již obsahují určitý podíl zastoupení robusty, tak jako je tomu běžně v kavárnách: FORTE – 80/20, GRAND – 70/30 a GRAND 50, což je přesně půl na půl, tedy 50/50.

Kouzlo směsí spočívá především v tom, že takto namíchaná káva nezná hranic. Lze s ní experimentovat dle libosti až do nekonečna. Naše základní nabídka předkládá 16 různých druhů káv. Podíváme-li se na to matematicky, dojdeme k závěru, že z tohoto množství a libovolném procentuálním zastoupení, lze vytvořit miliony různých kombinací chutí a vůní.

A na tomto místě přichází příležitost právě pro Vás. Rádi bychom vytvořili směs „na klíč“ přímo pro vás, naše čtenáře a zákazníky.

Chcete-li, zašlete nám na email obchod@kava-kromeriz.cz jak by měla vypadat ideální kávová směs podle Vás. Z obdržených návrhů vybereme 1. července tři nejzajímavější a následně je připravíme pro ochutnávky, které budou probíhat každý prázdninový pátek. Směs, která se osvědčí nejlépe, bude v září zařazena do stálého prodeje. Na autora vítězného návrhu pak bude čekat kilové balení jeho vlastní kávy a možnost dát této kávě také název.

Snad se vám tato myšlenka líbí tak jako nám. Mějte prima léto, užijte dovolenou a vězte, že pokud se chcete o kávě a třeba i směsích dozvědět více, neváhejte nás navštívit přímo v pražírně v Šafaříkově ulici.

Robusta

Vážení kávomilové,

Dnešní příspěvek bych rád věnoval jedné ze dvou hlavních odrůd kávy. Každý z vás asi tuší, že těmito dvěma druhy jsou ARABICA a ROBUSTA. O arabice se dnes dozvídáme takřka „na každém rohu“ a tak se podíváme spíše na tu druhou, dnes více podceňovanou robustu.

Chytrá internetová encyklopedie Wikipedie o robustě praví:

„Robusta a její původ: Kávovník statný někdy též kávovník robusta (Coffea robusta, syn. Coffea canephora) je stálezelený druh z čeledi mořenovité (Rubiace) dorůstající 6–12 m výšky. Pochází z tropických deštných lesů povodí řeky Kongo a dnes se pěstuje všude v tropech a subtropech. Má tužší, mírně vlnité, eliptické, jasně zelené, až 30 cm dlouhé listy. Bílé až narůžovělé květy vyrůstají ze svazečků v úžlabí listů. Plodem je asi 1,5 cm velká peckovice obsahující 2 semena o obsahu kofeinu 1,5–3,3 %. Proto se kávovník statný pěstuje jako pochutina pro výrobu kávy. I když je všeobecně rozšířený mýtus, že kvalita této kávy je nižší než u kávovníku arabského (Coffea arabica) celosvětově má mnoho oblíbenců. A proto také kávovník statný zabírá podstatně nižší plochy než k. arabský. Z hlediska produkce kávy je druhým nejvýznamnějším druhem.“

V poslední době často slýchávám (a k mému překvapení je to téměř denně), že robusta je nekvalitní a špatná káva. Je pravdou, že v naší stálé nabídce máme 18 druhů káv, z nichž robusta má pouze trojnásobné zastoupení, ale přesto tvrdím, že je to káva, na které tenhle národ vyrostl.

Každému dávám za příklad svého otce, který je velkým milovníkem a konzumentem kávy. Pokud mu ale udělám šálek kávy ze 100% arabici, jsem si předem jist, že jej tím příliš neuctím. Inu chuti člověk neporučí, a když 30 let něco pije, tak svou chuť jen tak nezmění.

Jde jen o to, aby zrnka, ze kterých si svou kávu připravujete, byla celistvá bez zjevných skvrn a map. Ty totiž indikují, že na zrnech byla plíseň, což je případ většiny káv nesoucí označení „standard“. Ostatně přesvědčte se o tom sami, až někdy v budoucnu takovou kávu otevřete.

Aktuálně největším světovým producentem robusty je Vietnam. Většina tamních plantáží je pověstná tím, že se o své zrno stará stejně dobře jako lidé v Latinské Americe, kde se pěstuje převážně arabica. Robusta je však díky půdě ve které roste a nižším nadmořským výškám mnohem více zemitější a také „více hořká“. A právě proto tvrdím, že bez robusty by byl kávový svět o polovinu chudší.

Chcete-li se o kávě a to ať již o arabice či robustě, o její přípravě, či o pražení dozvědět více, neváhejte nás navštívit přímo v pražírně v Šafaříkově ulici.

Aeropress a jeho historie

Svět kávy, to není jen káva jako taková, ale také nejrůznější kávové doplňky a příslušenství, díky jejichž použití dostává chuť a servírování kávy naprosto jiný rozměr.

Dnes bych vám rád představil jeden z nejpoužívanějších prostředků na přípravu kávy posledních několika let a sice Aeropress.

Aeropress je možná vůbec nejmladším vynálezem na přípravu kávy, který svou precizností získal celosvětový zájem. Krátce po jeho uvedení na trh v roce 2005 se velice rychle stal nezbytnou součástí každého milovníka dobré kávy, který si nechce svůj šálek odpustit ani na cestách mimo domov ...

Za vynálezem Aeropressu stojí pan Alan Adler z americké společnosti Aerobie. Ten v roce 2005 přišel na trh s patentem jednoduchého aparátu, pomocí kterého lze téměř kdekoliv připravit vysoce kvalitní kávu. Aeropress je vyroben z polykarbonátu, je prakticky nerozbitný, lehký, nenáročný na údržbu a především také velmi levný. Káva z Aeropressu je filtrovaná pomocí vzduchu (proto název Aeropress) přes malý papírový filtr. I když zde dochází k určitému tlaku, který je nezbytný pro krátkou dobu extrakce, nelze samozřejmě očekávat, že by dosáhl 9 barů potřebných pro přípravu espressa.

Káva z Aeropressu má plnější tělo a silnější chuť než káva z Frenchpressu. Díky krátké době extrakce (1–2 minuty) se do kávy dostává menší množství kofeinu a není hořká. Káva z Aeropressu je vhodná k snídani a třeba pro ty, kdo mají ve zvyku postavit si hrnek na pracovní stůl a popíjet kávu celé dopoledne. Při hledání kávy přesně podle vaší chuti vám doporučujeme experimentovat s množstvím kávy, hrubostí mletí i teplotou vody.

Svou první zkušenost s Aeropressem jsem si prožil loni v říjnu a od té doby nedám na tento „malý zázrak“ dopustit. Samotná příprava je poměrně jednoduchá a rychlá a zvládne ji opravdu úplně každý.

S kávou kolem světa

Věděli jste, že cestovat z pohodlí vašeho domova nemusíte pouze prstem po mapě, ale i prostřednictvím šálku dobré kávy?

Podíváme-li se na „kávovou mapu světa“ zjistíme, že káva se pěstuje v rámci vlhkého tropického pásma po celém obvodu naší planety.

Pravlastí kávovníku je africký kontinent, konkrétně Etiopie. Zde existuje oblast Kaffa, kde káva dodnes roste i divoce. Odtud se káva dostala do Arábie, která je považována za kolébku kávy. V současné době se ovšem kávovníky pěstují po celém světě. Všude v oblastech, kde je pro jejich růst příznivé podnebí a kde jsou vhodné přírodní podmínky.

Ty se v průběhu šíření kávy našli převážně v Brazílii, Kolumbii, Venezuele, Bolivii, Peru, Ekvádoru, Guatemale, Hondurasu, Salvádoru, Nikaragui, Kostarice, Mexiku na Kubě a na Jamajce.

To byly lokality Jižní a Střední Ameriky. Podobně dobře je na tom i Afrika, kde se mezi největší pěstitelé kávy řadí Etiopie, Keňa, Tanzánie, Uganda a Zambie.

Naší malou světovou tour pak při ochutnávání můžeme zakončit v Asii a Oceánii, kde se káva pěstuje v Indii, Indonesii, ve Vietnamu, v Australii a na Papua Nové Guinee.

U nás v kroměřížské pražírně aktuálně pražíme kávu z 12-ti různých zemí, přičemž každou z nich naleznete ve výše uvedeném seznamu. Své zastoupení zde najde jak Amerika, tak i Afrika a Asie. Na počátku března k tomu pak přibude i jedinečná Australia Skybury Fancy  Bourbon, čímž bude naplněno zastoupení všech kontinentů, kde se káva pěstuje. Když k tomu přičteme i pět vlastních espresso směsí, z nichž jedna je bezkofeinová, dostaneme celkem 18 různých druhů káv.

Závěrem dodejme, že chuť kávy pochopitelně neovlivňuje ani tak moc podnebí, ve kterém kávové stromy a keře rostou, ale především půda, která se významnou mírou podílí na konečné chuti. Arabiccu, která se pěstuje většinou v půdách sopečného původu, znáte asi všichni, ale měli jste již možnost ochutnat výtečnou a specificky zemitou chuť indonéských káv?

Káva stokrát jinak

Tak jako je nutné kávu dobře upražit, neméně důležitý je i samotný proces přípravy. Mimo „klasického turka“, či překapávané kávy, máme vedle automatických espresso přístrojů, možnost využít celou řadu alternativních postupů.

Těmito postupy nejen že ovlivňujeme výslednou chuť kávy, ale příprava kávy se tak může stát jakýmsi rituálem, nebo obřadem.

Nezapomínejme, že jedním z rozhodujících faktorů je správné mletí, resp. hrubost kávy. Dále také záleží na tvrdosti a teplotě vody, ze které si kávu připravujeme.

Obecně se má za to, že teplota vody by se při přípravě kávy měla pohybovat v rozmezí 80-85 stupňů Celsia.

French press
Skleněné french pressy v současné době zažívají renesanci, a to především v komerčním prostředí, kde se stávají preferovanou metodou přípravy vysoce kvalitních jednodruhových káv. Díky své jednoduchosti je však French press vynikající i pro domácí použití, kde se může stát skvělým pomocníkem každého milovníka dobré kávy.

Dripper
Dripper, je trychtýř, který posadíte na šálek, vložíte filtr, nasypete kávu, zalijete ji vodou, promícháte a... za pár minut si vychutnáte kávu, která chutná úplně jinak.

Aeropress
Příprava kávy v přístroji, kde je káva stlačována vzduchovým válcem přes filtrační papír. Aeropress se skvěle uplatní všude tam, kde není možnost využít služeb klasického espresso přístroje. Díky své unikátní konstrukci se hodí také na cesty, kdy Vám může poskytnout služby, jaké čekáte u plně automatického espressa.

Moka konvička
Způsob přípravy v kovové konvičce. Jsou typy konviček, které jsou kombinací kovu a porcelánu. Principem je, že voda se zahřívá až se změní v páru, která ze spodní části probublá přes kovové sítko naplněné kávou do vrchní nádobky, nebo přímo do šálků.

Vteřina sem, vteřina tam

Když jsem přemýšlel nad tématem letošního prvního příspěvku, došlo mi, že jsem v úvodu tohoto sloupku opomenul to nejdůležitější a sice pražení.

Pražení kávy není pouze o změně barvy kávového zrnka, ale jde o velice zajímavý proces, v jehož průběhu jsou dány všechny konečné vlastnosti kávy, tedy chuť, vůně a i ta barva. Tou nejdůležitější vlastností je pochopitelně chuť a protože každý druh kávy je díky svému původu jiný, je nutné pro jednotlivá zrna najít nejlepší pražící postup.

Ten je hodně ovlivněn vlhkostí, teplotou a v neposlední míře hlavně časem. O konečném výsledku ve finále rozhodují vteřiny, které určí na jaký stupeň bude káva upražena. Tyto stupně pak určují chuťovou charakteristiku. Ze všeho nejvíc převládají dvě základní charakteristiky a to je kyselost a hořkost. Poměr těchto dvou charakteristik je jednoduchý. Čím vyšší (tmavší) stupeň pražení tím se potlačuje kyselost a vystupuje hořkost a naopak.

V naší pražírně pražíme většinou na stupně nazývané CITY a FULL CITY.

CITY - poněkud tmavší pražení kávy až středně hnědé pražení zůstává acidita silná až bohatší, rozmanitost je utlumená, ale stále je ji znát. Standartní a optimální chuť a příchuť American.

FULL CITY - acidita je potlačená a tělo je těžší, jedná se o středně tmavé upražení kávy. Povrch zrn je suchý nebo s drobnými kapičkami, skvrnkami oleje.

Chcete-li se o pražení dozvědět více, neváhejte nás navštívit přímo v pražírně v Šafaříkově ulici.

Káva a kouzlo vánoc

Vážení kávomilové, v čase, kdy pročítáte tyto řádky, nám již naplno propuknul vánoční advent.

Adventní čas má snad každý spojen s přípravami, úklidem a nakupováním. To sebou nese nejen pohodu a ladění se na nadcházející vánoční svátky, ale také určitou míru stresu a vypětí. Když jsme s kolegy přemýšleli, jakou že novinku si pro vás připravíme ke zpříjemnění této výjimečné roční doby, došli jsme k závěru, že nejlepší bude připravit směs toho nejlepšího, co aktuálně nabízíme.

A co že je to ta směs? V minulém příspěvku jsme se zaměřili na dva základní druhy kávy, což jsou kávy typu ARABICA a ROBUSTA. Jak jistě víte, obě tyto kávy nabízejí jedinečný zážitek a široké spektrum chuti. Je to ovlivněno zemí původu, resp. daným podnebím a půdou ve které kávovník roste.

Ne každý ale ví, že tyto odrůdy lze navzájem míchat a různě kombinovat. Takovým to kávám se pak říká KÁVOVÁ SMĚS. Těchto směsí je pak nekonečně mnoho a každá z nich opětovně nabízí zajímavé chuťové vjemy a unikátní aroma. Jasným důkazem toho pak je i spousta místních restaurací a kaváren, které ve svých mlýncích mají právě kávové směsi. U směsi však nejde pouze o to, z jakých druhů káv se skládají, ale také především o to v jakém percentuálním poměru jsou jednotlivé druhy zastoupeny. To je totiž ten nejdůležitější faktor, který určuje konečný výsledek. Tedy aroma a chuť.

Pro letošní KROMĚŘÍŽSKOU VÁNOČNÍ směs jsme s kolegy vybrali tři druhy kávy arabica. Jsou to Panama Palmyra Estate, Costa Rica Tarrazu San Rafael a Brazil Cerrado Dulce. Jedná se tedy o směs, jejíž původ lze hledat v Latinské a Jižní Americe.

V šálku můžete po přípravě této kávy očekávat lahodnou chuť kávy s příjemně jemným tělem.

Věříme, že i vy propadnete kouzlu směsí a váš kávový svět se tak stane opět o něco bohatší.

Krásné a kávou provoněné vánoce přeje Rodinná pražírna výběrové kávy Kroměříž.

Arabica vs. Robusta?

To je to oč tu běží. Káva je hned vedle vody jednoznačně nejčastěji připravovaný nápoj naší planety. Podle některých údajů se každou vteřinu vypije více než 26 tisíc šálků tohoto jedinečného nápoje.

S nástupem moderních trendů přichází do módy příprava kávy ze 100% kávy ARABICA. To je samo o sobě samozřejmě v pořádku. Smutné na tom však je, že se na veřejnost dostává spousta polopravd a tvrzení, že druhá nejrozšířenější kávová odrůda ROBUSTA, není dostatečně kvalitní a dobrá.

Osobně jsem toho názoru, že robusta není co se kvality týče o nic horší než arabica. Pochopitelně se bavíme o tzv. výběrové robustě a né o kávě ze „supermarketu“ kde 100g stojí cca 10 Kč. V takovém balení kávy můžeme běžně nalézt deformovaná zrna, slupky, větvičky a někdy dokonce malé kamínky, které mohou poškodit mlýnek. Tzv. výběrová robusta však nabídne zrna celistvá, pohledná a stejně kvalitní jako má arabica. Navíc, pokud se taková káva dobře upraží a v rámci směsi správně zkombinuje s kávou arabica, můžete zcela jistě očekávat nejeden chuťově zajímavý zážitek.

Při nedávné návštěvě pěstitelů fairtradové kávy z Mexika a Guatemaly (země pěstující pouze arabicu) u nás v Kroměříži, si jeden z nich objednal espresso a po ochutnání se překvapeně ptal „Proč pouze čistá arabica?“

Z toho lze vyvodit závěr, že robusta v žádném případě není nekvalitní káva. Je to jen káva, která je ve srovnaní s arabicou mnohem více hořká. To však ale přeci není vůbec na závadu, vždyť na robustě vyrůstala celá řada z nás a tak se ptám proč si dát jen vanilkovou zmrzlinu, když můžu ochutnat i vanilkovou zmrzlinu se strouhanou hořkou čokoládou?